Up2Date, 10 december 2017: het einde is in aantocht!

Up2Date, 10 december 2017: het einde is in aantocht!

We zijn al een heus stukje gevorderd in de laatste maand van het jaar. De lichtjes hangen al in de bomen, de voorbereidingen voor Oud en Nieuw zijn onderweg en we proberen een schattige foto van de hond met een kerstmuts op te maken. Dat het jaar op zijn einde loopt betekent echter niet dat de Up2Date dat doet. Afgelopen week was een best drukke, met onthullingen van op de Videogame Awards en andere vooruitblikken. Klik die gordels dus maar vast, want het wordt een stevig ritje.

Komt God of War op 22 maart?
Is het louter toeval dat de nieuwe God of War plots even opdook in de PlayStation Store met een releasedatum van 22 maart? Mocht dit gewoon in één land het geval geweest zijn zou je nog kunnen denken: foutje. Alleen was het dus in verschillende landen die elk een individuele Store hebben van dattum. Ondertussen is de datum overal al teruggebracht naar 31 december 2018, maar dat is gewoon standaard bij games die nog geen vaste date hebben. Sony heeft de laatste jaren een traditie opgebouwd waarbij ze hun grootste game van het jaar in maart uitbrengen, en daar gaan ze in 2018 dus heus niet van af gaan wijken.

EA doet aanpassingen aan Battlefront 2’s credits systeem
Ik weet dat ik beloofd had niet veel meer te mekkeren over Battlefront 2, maar nu EA eindelijk hun aanpassingen gedaan heeft aan de game en dan vooral de snelheid waarmee je credits verdient heeft opgeschroeft is het tijd om toch nog even mijn twee centjes bij te dragen. Hebben alle aanpassingen van Battlefront 2 de game gemaakt die het had moeten zijn. Ik vind in elk geval van niet. Ja, je krijgt nu sneller credits, maar de structuur van de game is nog steeds zo rot als iets. De game ondersteunt niet langer microtransacties, maar het feit blijft dat de game wel met die lootcrates in gedachten ontworpen is. Progressie maken betekent dus nog steeds stevig grinden om Star Cards te kunnen craften of hopen dat er iets in die lootcrates zit dat echt nuttig is. Dat EA na alle ophef aanpassingen gedaan heeft is dus goed, maar ze veranderen weinig aan het feit dat er fundamenteel iets schort met de progressie-structuur van die game. Zoiets los je niet op door gewoon het aantal verzamelde credits en crafting parts wat op te drijven. Ook bracht EA een trailer rondom het The Last Jedi seizoen in de game.
Ophef over beelden van kindermisbruik in Detroit: Become Human
Na lootboxes hebben politici en activisten wederom een oud stokpaardje terug gevonden om de charge tegen games mee in te zetten..geweld. Nou dient het gezegd, de materie die Detroit: Become Human in de trailer tijdens Paris Gamesweek liet zien, was beenhard. Kindermisbruik is gewoon zware kost, eender in welke vorm van “entertainment” je het opvoert. Vind ik dat persoonlijk dat David Cage een stap te ver ging en dat deze segmenten uit de game gehaald moeten worden zoals gevraagd wordt? Geenszins, ik ben redelijk zeker dat het binnen de context van de game gaat werken en emoties gaat oproepen bij de speler. Was het echter een strak plan om net dit als soort van trailer te gebruiken op de gamesweek? Mij voelt het een beetje aan als provoceren, een soort van kijk eens wat voor materie wij durven brengen in onze game gevalletje. Als je zoiets doet, dan moet je als spelletjesmaker ook niet schrikken dat er mensen zijn die zich effectief geprovoceerd zullen voelen.

Nieuwe game in de Bayonetta-serie is exclusief voor de Nintendo Switch, eerdere delen komen ook
Dat Bayonetta 1 en 2 heruitgebracht worden voor de Switch is leuk en aardig. Dat is leuk en aardig, want zeker die tweede game is één van de beste actiegames ooit gemaakt. Dat gezegd zijnde is het echt goeie nieuws echter dat er een derde game in de serie komt, en dat die wederom exclusief op een Nintendo console komt. Ik zocht nog een reden om een Switch te kopen, die ene game die ik als excuus kon gebruiken om een derde console in huis te halen. Jongens en meisjes, ik heb ze gevonden!
Square Enix bevestigt nieuwe Tomb Raider, onthulling volgt in 2018
Nadat die Crystal Dynamics medewerker in de Metro van Montreal gespot werd met Shadow of the Tomb Raider artwork op zijn laptop wisten we uiteraard allemaal dat de game in de maak was, maar ondertussen was uitgever Square Enix aardig genoeg om het ook te bevestigen. De game wordt officieel onthuld volgend jaar op een groot event, en wordt hoogstwaarschijnlijk een najaartopper. Met de film in het voorjaar en een game rond de feestdagen zou het wel eens het jaar van Lara kunnen worden.

EA en Hazelight introduceren een gratis Friends Pass Trial voor A Way Out
Co-op game A Way out was één van de verrassingen van de E3 dit jaar, en de game wist ook op de Videogame Awards hoge ogen te gooien met een leuke onthulling. Niet alleen verschijnt de game reeds op 23 maart als digitale download, maar als je de game koopt zullen vrienden van je een gratis friends pass kunnen downloaden zodat je samen de game volledig in co-op kunt spelen. Het is een geniale zet wat mij betreft, omdat het de drempel om ten volle van deze game te kunnen genieten voor heel wat spelers weg neemt. Dat je nou geen twee exemplaren van de game moet kopen om samen met een vriend de game te kunnen spelen is een commerciële meesterzet van EA. He, als het goed is mag het ook gezegd worden.

Trailer en release periode voor Metro: Exodus
Metro: Exodus was de aankondiging die mij en vele anderen tijdens de E3 weg blies. Ik ben intens dol op Metro 2033 en Last Light en een derde deel in die serie lijkt dan ook iets waarmee ik mezelf een dag of drie in een donkere kamer zou willen verschansen. Op de Videogame Awards werd een nieuwe trailer die niks af deed aan die gevoelens, integendeel. De trailer toonde aan dat hoewel de game zich voor een groot deel bovengronds en in open omgevingen afspeelt de claustrofobische sfeer van Metro behouden blijft. Dit wordt een stevige topper volgend najaar.
Winnaars Game Awards 2017 bekend gemaakt
Met alle aankondigingen zou je haast vergeten dat er op de videogame awards ook prijzen uitgereikt worden, maar uiteraard kunnen we je de mooiste prijsbeesten niet onthouden. The Legend of Zelda: Breath of the Wild kaapte de belangrijkste prijzen weg voor game van het jaar en beste avonturen game, maar ook Hellblade: Senua’s sacrifice gooide hoge ogen met prijzen voor geluid, acteerprestaties en emotionele impact. Wolfenstein 2 kreeg eveneens een prijs, namelijk die voor beste actiegame…als je de game gespeeld hebt dan snap je meteen dat die prijs meer dan verdiend is.

Death Stranding krijgt nieuwe trailer
En er valt nog steeds geen touw aan vast te knopen.
Deze week op GameParty kon je genieten van de review van Doom voor Switch. Dat ze dat monstertje draaiende gekregen hebben op de console van Nintendo zonder al te veel in te moeten leveren blijft een krachttoer die Harmen beloonde met een net cijfer. Verder dook Harmpje in de …ik speel nog steeds in Super Mario Oddysey en leverde yours truly een feature over een paar van de meest emotionele momenten in games van de afgelopen jaren. Games die me deden janken dus, maar dan op een goede manier.

Volgende week kun je op GameParty uiteraard terecht voor nog meer nieuws en features, de laatste reviews van het jaar en de aanloop eichting de eindejaarsfeatures. Wat worden de games van het jaar op GameParty? Binnenkort ontdek je het allemaal.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.