Up2Date, 5 maart 2017: Voorjaarsdrukte!!

Up2Date, 5 maart 2017: Voorjaarsdrukte!!

De voorjaarsdrukte heeft haar kookpunt bereikt op GameParty. Vette games, toffe nieuwtjes..de maandwisseling was er eentje om in te kaderen en je krijgt echt het gevoel dat we momenteel enkele van de beste spellen van onze generatie te spelen krijgen. Uiteraard moet er in die storm ook tijd zijn voor een rustpunt en een moment van reflectie, een kans om de belangrijke dingen op een rijtje te zetten. Tijd voor een Up2Date dus.

Alle Halo-shooters krijgen split-screen
Ik vond Halo 5: Guardians een meer dan aardig spelletje, alleen was het behoorlijk balen dat iets dat zo universeel geliefd is als de split-screen optie gedropt werd. Ja, online co-op is wel modern te noemen, maar er gaat toch niks boven lekker oldschool samen op de bank spelen? Lekker vijf minuten lopen klooien met de besturing en je afvragen waarom je popje niet doet wat je wil, wacht…ben ik nou de bovenste of de onderste? Fans waren niet al te happy met het ontbreken van deze optie, iets dat bij ontwikkelaar 343 niet in dovemansoren gevallen is. De ontwikkelaar belooft dan ook dat elke shooter van hun hand in de toekomst de optie zal hebben om met meerdere spelers op één scherm gespeeld te worden.

Mass Effect: Andromeda is klaar
Allereerst, let er even op dat ik het woord klaar gebruikt heb in de titel in plaats van wat ik normaal gebruik als een project afgerond is, afgewerkt. Dit Belgje had namelijk geen idee dat afgewerkt in sommige delen van Nederland iets best stout betekent, dus vanaf nu zijn games klaar gekomen. Ten tweede en veel belangrijker is uiteraard dat de nieuwe Mass Effect helemaal op punt staat en netjes op 23 maart in de winkel zal liggen. Niks kan ons nog stoppen om allemaal boldly naar een galaxy far far away te trekken om het nieuwe ruimteavontuur van BioWare te ervaren.

PlayStation VR ging bijna een miljoen keer over de toonbank
Een miljoen verkochte exemplaren klinkt uiteraard lekker, maar ik weet niet of dat voor Sony reden is om euforisch de champagnekurken te laten knallen. Bijna een miljoen staat voor net geen tien procent van alle PlayStation 4-bezitters, wat betekent dat er nog een heel grote groep zieltjes is die voor VR gewonnen moet zien te worden. Voor Sony zeker en vast een uitdaging die ze willen aangaan, maar of dat gemakkelijk wordt is een andere vraag. We weten allemaal dat er een sterke kern van hardcore gamers is die elk stukje nieuwe hardware oppikt en al die mannetjes vormen een significant deel van die eerste kopers. We weten allemaal dat die mannetjes de VR sowieso in huis gingen halen, dus zo hoog gegrepen was dat miljoen niet. De echte uitdaging voor Sony volgt nu ze de rest over de streep moeten trekken, de twijfelende gamer zoals ik. Voor mezelf kan ik zeggen dat ik weliswaar geïntrigeerd ben door Sony’s VR, maar tegelijk in speeltesten nog niks gezien heb wat ik echt moet hebben. Games als Until dawn: Rush of Blood, Batman en Robinson zijn erg tof als het gaat om de mogelijkheden van de technologie te demonstreren, maar ze zijn ook kort, duur en beperkt op vlak van gameplay. Op dat vlak moet Sony echt sterker uit de hoek gaan komen en indruk weten te maken. Zodra ze echt volwaardige games als Resident Evil 7 naar de VR brengen, waarbij de technologie essentieel is voor de ervaring, dan wordt de VR een must own met een mooie toekomst. Als het echter bij leuke ideetjes en korte ervaringen blijft vrees ik dat het systeem binnen een paar jaar stof ligt te happen bij de Kinecten en Move’s van deze wereld.

Eerste officiële details Middle earth: Shadow of War
Het beste nieuws van deze week? Ongetwijfeld dat we dit jaar een sequel op Shadow of Mordor te spelen krijgen wat ontegensprekelijk één van de beste nieuwe ip’s van deze consolegeneratie was. Het leuke is dat de sterke kanten van het origineel behouden blijven, dus ook dat stoere nemesis-systeem waarbij je aartsvijanden hebt die je herinneren, maar dat de sequel de lat ook hoger gaat leggen. Je gaat in dit nieuwe deel nog dieper Mordor in, achter vijandelijke linies om Sauron en zijn Wraiths het vuur aan de schenen te leggen. Dat je personage voor deze stevige taak krachtiger dan ooit zal zijn is uiteraard mooi meegenomen, zo krijg je nu een eigen ring of power die je extra krachten geeft op het slagveld. Eat that Sauron, we krijgen onze eigen precious!

Niet elke game op Switch daadwerkelijk op tv te spelen
De Switch is een zogeheten hybride tussen traditionele tv-console en handheld, maar stiekem is het toch voor de handheld-tablet dat het ding het meest in het oog springt. Dat niet elke game speelbaar op tv zal zijn zet dit verder in de verf. Nu dient het gezegd dat het hier gaat om ports van games die op Android en IOS verschenen en een touchscreen hierbij essentieel is, maar het zet toch maar eens in de verf dat de Switch evenzeer een opvolger is voor de 3DS als voor de WiiU.

Microsoft brengt Xbox Game Pass, soort Netflix voor games
In de categorie goeie ideeën waarvan het gek is dat ze er nog niet eerder mee kwamen komt Microsoft met de Xbox Game Pass op de proppen. In essentie een uitgebreidere variant op wat Sony deed met PlayStation Now is de Game Pass een soort Netflix voor Xbox Games. Je betaalt maandelijks een tientje aan abonnementskosten en daarvoor krijg je toegang tot een bibliotheek van honderd Xbox 360 en One-games. De kanttekening dient uiteraard gemaakt dat het voor fanatieke gamers die graag de nieuwste games spelen misschien niet de meest interessante optie is omdat er uiteraard geen gloednieuwe games op de service zullen staan, maar voor de occasionele gamer kan het wel een relatief goedkope toegang zijn tot een waaier aan diverse videogames. De Game Pass zou later dit voorjaar beschikbaar moeten worden voor het grote publiek en zal games bevatten zoals Mad Max, Gears of War: Ultimate edition en Halo 5: Guardians.

Was het een bedrijvige week op GameParty wat artikelen betreft? Reken maar van Yess! Er was een feauture over belachelijke cliffhangers in games (Half-Life*kuch*) en een Ik speel nog steeds rond Star Wars: the Force Unleashed. Bas had dan weer een gezellige babbel met producer Chris Rose naar aanleiding van LEGO Worlds. En reviews? Wat dacht je van Sniper Elite 4, For Honor, Halo Wars 2 en Halo Wars: Definitive Edition en uiteraard ook dat Nederlandse spelletje genaamd Horizon: Zero Dawn. Stuk voor stuk mooie games met mooie cijfers. En vergeet die unboxing van de Nintendo Switch niet!

Volgende week gaat het feestje op GameParty gewoon verder want dan wordt de Switch iets beter belicht en krijg je de review van de gloednieuwe Zelda voorgeschoteld. Is Breath of the Wild echt de beste Zelda-game sinds Ocarina of Time? Dat en veel meer lees je volgende week op GameParty.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.