Up2Date, E3 2014 dag 1

Up2Date, E3 2014 dag 1

Is iedereen nog in één stuk? De storm van de voorbije dagen is letterlijk en figuurlijk wat uitgeraasd en dat betekent dat het ideale tijdstip aangebroken is om een stapje terug te zetten en een blik te werpen op de allerbelangrijkste aankondigingen. De nieuwtjes die me vandaag het meest opvielen zet ik even op een rijtje in deze handige Up2Date.

Ubisoft toont Rainbow Six Siege
Mijn eerste reactie op Rainbow Six Siege was er eentje van teleurstelling. Enkele jaren geleden maakte Ubisoft erg veel indruk met de eerste beelden en details voor Rainbow Six Patroits, een game die je als speler in een verhaallijn vol morele keuzes zou gaan wentelen waarbij je keuzes hun impact zouden hebben in het spelverloop. Anno 2014 lijkt de singleplayer gewoon een reliek uit het verleden geworden te zijn en heerst er een obsessie voor co-op. Patroits in de prullenbak dus, en het meer op multiplayer gerichte Siege op het voorplan. Gelukkig is wat Ubisoft toonde zelfs in een vroege versie reeds van een niveau dat naar meer doet verlangen. In een multiplayerpotje waarin één team als team Rainbow en een ander als gijzelnemers speelt, zie je meteen dat de sfeer erg goed zit. Gijzelnemers kunnen de boel barricaderen en hinderlagen leggen en Team Rainbow krijgt de mogelijkheid om dingen te plannen, drones in te schakelen en met explosief geweld te breachen. Het resulteert in een chaotisch kat en muis spel met de gijzelaar als speelbal, een soort sfeervolle variant op capture the flag eigenlijk. Het is nog te vroeg om Rainbow Six Siege als grote topper uit te roepen, maar wat nu getoond werd smaakte in elk geval naar meer.
Terug naar de Eerste Wereldoorlog met Valiant Hearts
The Division en Far Cry 4 zagen er geweldig uit, maar gek genoeg was het dit kleine Valiant Hearts dat het meeste indruk op me maakte. Meer dan het feit dat het om een sidescrolling game met puzzels draait is eigenlijk niet bekend, maar o wat ziet het er mooi en sfeervol uit. Het idee om vijf verhaallijnen met diverse personages tijdens de Eerste Wereldoorlog te brengen in een prachtige stijl die draait op dezelfde engine als Rayman Legends lijkt een bijzondere game op te gaan leveren. Dit is zeker en vast een game die ik op 25 juni niet zal vergeten.

Ratchet & Clank krijgt een remake
Waarom? Dat is het enige dat in mijn gedachten schiet bij deze aankondiging. Zijn de frisse ideeën op? Moet er perse een game uitkomen rond de release van de film en heeft Insomniac het te druk met Sunset Overdrive? Er komt in elk geval een remake van de allereerste Ratchet & Clank-game, gemaakt op een nieuwe engine. Oude wijn in nieuwe zakken? Daar lijkt het op.

Dead Island 2 krijgt eerste trailer
De prijs voor grappigste trailer van de show zou wel eens naar Dead Island 2 kunnen gaan. Een joggingtochtje langs wat lijkt op de boardwalk van Santa Monica ontaardt in een zombieuitbraak vol chaos en destructie. Dead Island 2 is een feit en zou zomaar even een stevige topper kunnen worden. De setting lijkt van een tropisch resort verkast te zijn naar een zonnige grootstad als Los Angeles en de keuze voor een nieuwe ontwikkelaar zou wel eens een frisse injectie in deze reeks kunnen blazen. Developer Yager wist met Spec Ops The Line reeds hoge ogen te gooien en zou met dit Dead Island 2 wel eens een echte blockbuster in handen kunnen hebben.
InFAMOUS First Light announce trailer
Second Son was een bloedmooie game met een overtuigende spelwereld die naar meer smaakte. Gelukkig komt er ook meer in de vorm van First Light, de eerste brok verhalende DLC voor de game. Dat de in augustus te verschijnen expansie behoorlijk substantieel zal worden valt niet enkel af te leiden uit de trailer, maar ook uit het nieuws dat dit deel los van de hoofdgame te spelen zal zijn. Indien je Second Son niet in je bezit hebt kun je First Light dus toch downloaden en spelen. Fans van het origineel kunnen echter wel uitkijken naar enkele extra’s die je in First Light enkel krijgt indien je al eens met Delsin aan het dollen bent geweest.

Grand Theft Auto V gaat next-gen en PC
Voor mij had het niet gehoeven. Ik heb vorig najaar vijftig mooie uren in de wondere wereld van Los Santos geïnvesteerd en ben niet echt geneigd om dat opnieuw te gaan doen. Desondanks valt niet te ontkennen dat de spelwereld van Grand Theft Auto V er beter uitziet dan ooit tevoren. Indien je al die tijd de boot hebt afgehouden of gewoon opnieuw de wereld van Trevor, Michael en Franklin in wilt gaan duiken, dan kan dat deze herfst op de best mogelijke manier.

Trailer voor Uncharted 4: A Thief’s End
Verrassend kun je deze aankondiging niet noemen, maar dat maakt ze niet minder mooi. Voorlopig valt er bitter weinig uit af te leiden, maar duidelijk is wel dat er een duidelijk melancholische sfeer hangt over wat de zwanenzang van vermoeide helden lijkt te worden die hun einde met opgeheven hoofd tegemoet gaan. Dat en dat die nieuwe engine er zo verdomd mooi uitziet dat je er bijna traantjes van in de ogen krijgt.
Legend of Zelda komt in 2015 naar Wii U
Ook dit is een aankondiging die we met zijn allen gewoon verwacht hadden, maar dat neemt niet weg dat wat we te horen kregen vrolijk wist te stemmen. Zelda wordt de grote topper van 2015 voor de Wii U en de ambitie van de titel is duidelijk. De grafische stijl is alvast om duimen en vingers bij af te likken en de belofte van een groots opgezette spelwereld waarin je de vrijheid krijgt om zelf op avontuur te trekken klinkt fans als muziek in de oren. Weinig games hebben het in zich om van in het prille begin als iets speciaals aan te voelen, maar deze nieuwe Legend of Zelda heeft het helemaal.

Krijg Bayonetta bij Bayonetta 2
Bayonetta 2 wordt over the top en geniaal en waarschijnlijk de beste hack-and-slash adventure in jaren. Het is een grote uitspraak om te maken, maar afgaande op de reputatie van ontwikkelaar Platinum en de kracht van die fenomenale eerste game durf ik ze graag te maken. Bayonetta 2 is gewoon, laat ons eerlijk zijn, de meest hardcore game die dit jaar voor de Wii U verschijnt en dan ook ongelooflijk belangrijk voor het systeem. De game moet gewoon als een malle gaan verkopen om aan te tonen dat er weldegelijk een publiek te vinden is op de console die niet louter op zuurstokkleurtjes en vrolijke snorren kickt. Dat er in elk geval moeite gedaan wordt om van de game een succes te maken mag duidelijk zijn middels de aankondiging dat de lichtjes legendarische eerste Bayonetta gewoon gratis bij de sequel zit, en dat inclusief Link en Samus Aran-pakjes.

Splatoon spat van je Wii U-scherm af
Nintendo krijgt vaak de kritiek dat ze steevast hun bekende recepten blijft herwerken, maar zo af en toe weten ze toch behoorlijk te verrassen. Splatoon mag dan wel hun eerste grote nieuwe ip in jaren zijn, het ziet er wel meteen ook een game met tonnen potentieel voor fun uit. In essentie is het Nintendo’s visie op een vier tegen vier arena-shooter, maar dan met verf. Beklad zoveel mogelijk van de omgeving om te winnen en beweeg je als een soort kruising tussen een mens en inktvis vlotjes over de map via de achtergelaten verfpoelen. Het klinkt te bizar voor woorden, maar de trailer toont vooral een game die er erg fris en amusant uitziet. Ik ben alvast fan.

Kirby komt naar de Wii U met Kirby and the Rainbow Curse
Kirby: Canvas Curse is mijn favoriete Kirby game ooit. Ooit!!! En die game krijgt nu een spirituele opvolger voor Wii U. Kijk, daar word je dus eventjes vrolijk van als fan. Aan het recept lijkt gelukkig weinig gewijzigd. Kirby is nog steeds zijn schattige zelf, de 2D omgeving ziet er kleurrijk uit en je tekent op de GamePad met je stylus regenbogen om het blobje vlot langs de hindernissen te leiden. Een simpel concept op papier, maar reuzeleuke gameplay in de praktijk. In 2015 krijgt Nintendo wat van mijn zuurverdiende cash, dat is nu al zeker.
Star Fox komt naar Wii U
Er valt nog bitter weinig te melden over Star Fox op dit punt, enkel dat de game er in 2015 aankomt voor Wii U en dat de game teruggrijpt naar de basis. Vergeet de saaie schietstukjes te voet op de grond van de vorige game op handheld, deze game draait puur rond de stoere voertuigen die Fox bestuurt. Rondknallen met een Landmaster Tank, bombardementen uitvoeren met een nieuw soort helikopter en stoere dogfights uitvoeren met de Arwing, daar gaat het om draaien. Het eerste leuk detail rond de GamePad stemt in elk geval reeds hoopvol, je kan namelijk het scherm van de Pad gebruiken als cockpitview voor de Arwing. Stoer, gewoonweg stoer.

Het was een drukke dag vol aankondigingen, indrukken en informatie. Een dag waarop kleine pareltjes aan het licht kwamen en sommige nieuwigheden nog niet echt hun waarde leken te hebben. Een dag ook waarop Nintendo toonde waarom ik toch blij ben dat ik een Wii U op de kast heb staan. Een dag die doet uitkijken naar meer.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.