De E3 verwachtingen van Bas

De E3 verwachtingen van Bas

In deze jaarlijks terugkerende reeks kijken we als redactieleden van GameParty keer op keer uit naar dat wat de E3 ons gaat brengen. Onze verwachtingen, onze hoop. Soms gebaseerd op niets, soms met een vleugje realiteit. Ook ik focus me dit jaar weer op de beurs der beurzen en het nieuws dat het me gaat brengen. Aangezien ik een echte Xbox-gamer ben, besloot ik me dan ook puur te focussen op de console van Microsoft. Want Microsoft kan best wel eens de beste E3 in jaren gaan hebben.

Xbox Scorpio krijgt naam, datum, prijs…. en VR
Het is een hele veilige zet. We weten dat Microsoft de Scorpio officieel gaat onthullen tijdens de persconferentie op de E3. Natuurlijk, de specs zijn al lang en breed bekend maar hoe het apparaat er uit gaat zien is de grote vraag. We weten dat de Scorpio (wat niet de naam van de console gaat zijn, het is een werknaam!) in de Xbox One-familie hoort, dus er zal een vergelijking met de Xbox One en Xbox One S zijn. Maar nog interessanter vind ik de prijs van het apparaat en op welke dag ik die prijs van mijn rekening af kan laten schrijven om ‘em daadwerkelijk in huis te halen. Ja, ik kocht de Xbox One in Duitsland, bijna een jaar voordat het systeem in Nederland verkrijgbaar was. Ik ben een ‘early adopter’ en zal de Scorpio dan ook op dag één in huis willen halen. Mijn nieuwe 4K HDR tv schreeuwt om een upgrade van mijn huidige Xbox One. Ook verwacht ik dat Microsoft iets gaat laten zien qua VR. We weten dat VR naar de Scorpio komt, maar in welke mate is nog de grote vraag. Is er een samenwerking met Oculus? Bouwt Microsoft een eigen systeem? Ik wil het weten. Al neig ik enorm naar een samenwerking met Oculus. Die headset wordt al gebundeld verkocht met een Xbox One-controller, dus de link is er al. Wanneer Microsoft er dan meteen voor kan zorgen dat de complete Oculus-bibliotheek ook op de One te spelen is middels het ‘Play Anywhere-systeem’, lopen ze qua VR-content ook meteen gigantisch voor op PlayStation! Ik ben overigens ook extreem benieuwd hoe Microsoft het verschil tussen ‘normale’ en Scorpio-beelden gaat laten zien. Dat komt niet helemaal over op een livestream, toch? Ik ben extreem enthousiast over de weg die Microsoft inslaat met de Scorpio. Als ze het systeem dezelfde prijs, of goedkoper, als de PS4 Pro geven, hebben ze een hit in handen. Laat me met geld gooien, mensen!
First-party games krijgen Scorpio patch
Om de launch van diezelfde Scorpio kracht bij te zetten en meteen een indrukwekkende launch line-up te creëren, ben ik ervan overtuigd dat Microsoft haar first-party titels van een patch gaat voorzien voor gamers die de Scorpio in huis gaan halen. Denk aan een grafische upgrade voor Gears of War 4, Halo Wars 2, Forza Horizon 3, Quantum Break, Killer Instinct, Halo 5: Guardians, Minecraft en al die andere games die voor het systeem verschenen. Een upgrade die niet alleen de resolutie verhoogt naar 4K, maar ook de framerate ten goede zal komen. En misschien zelfs HDR-support voor de games die het nog niet hebben. Momenteel loop ik er tegenaan dat ik dolgraag Gears of War 4 verder wil gaan spelen, maar dat ik toch echt even wacht tot de Scorpio onder mijn tv staat. Ik weet dat die game nu al HDR ondersteunt, maar een upgrade naar 4K (zoals de game op de PC al doet) lijkt logisch. En ja, die grafische porno is voor mij het wachten voor een nieuwe playtrough waard.

Halo krijgt nieuwe spin-off
Ja, 343 Industries heeft ons al eerder informatie gegeven rondom de toekomst van Halo. Ze hebben de fout die Halo 5 heet toegegeven en weten dat Locke niet de beste zet was. Ook was het weghalen van de offline coöperatieve mode een slechte zet. Gaven ze toe. Gaat niet meer gebeuren. Fouten zijn gemaakt, dingen zijn geleerd. Eerder dit jaar hadden we Halo Wars 2, maar die strategische game zal het te allen tijde afleggen tegen de shooters in de franchise. En hoewel het hoog tijd is voor een vervolg (om de nare smaak van Halo 5 weg te spoelen), heeft 343 Industries laten weten dat Halo 6 definitief niet op de E3 aanwezig zal zijn. Wat dan wel? Een Halo 3 Remaster (de game is dit jaar tien jaar oud) zou logisch klinken, maar ook dat gaat niet gebeuren. Maar er zal wel Halo aanwezig zijn. Wat dan? Gaan we eindelijk beelden zien van de Steven Spielberg tv-serie die drie eeuwen geleden aangekondigd werd? Of gaat er toch een nieuwe serie in de franchise gestart worden. Een game die niet bij de hoofdgames hoort, maar wel onderdeel uitmaakt van dat wat Halo is. Wat Spartan Assault was, wat Halo Wars was, wat ODST en Reach waren. Ik gok op het laatste.
Games!

Waar het uiteindelijk toch om draait. Want hoe tof nieuwe hardware ook is, je hebt er weinig aan zonder toffe games. Games die Microsoft flink gaat laten zien. Uiteraard zien we nieuwe beelden van Sea of Thieves (waar ik tijdens de Gamescom helemaal verliefd op ben geworden) zien, maar er is meer. Zo gok ik dat we beelden gaan zien van Crackdown 3 (die op Scorpio gigantisch veel beter loopt dan op de One het geval was), zal Forza Motorsport 7 getoond worden, is Cuphead terug en denk ik stiekem dat Rare bezig is met nog een game. Zou Microsoft het aandurven om Fable bij deze studio onder te brengen? En krijgen we de eerste beelden van een Ryse 2? Hoewel dit alles vrij veilige titels zijn, gok ik dat Microsoft ook een nieuwe IP in de markt gaat zetten. Vorig jaar was Quantum Break best wel een dingetje voor Xbox-spelers. Zoiets wil Microsoft graag herhalen. Verder denk ik dat een oude franchise opnieuw tot leven wordt gebracht. Microsoft deed het eerder dit jaar al met Voodoo Vince. Ik verwacht ook dat Middle-earth: Shadow of War groot bij Microsoft in de schijnwerpers staat.

En de rest dan?
Oké, oké. Natuurlijk heb ik ook een visie op wat de rest gaat doen. Want hoewel Microsoft voor mij duidelijk de meest interessante partij is op de E3, is er veel meer waar ik op hoop. Ik hoop op een nieuwe Wolfenstein bij Bethesda, dat de nieuwe Assassin’s Creed echt tof gaat worden en geen typische Ubisoft behandeling gaat krijgen en dat EA eens wat trailers of game beelden laat zien in plaats van video’s van achter de schermen. Uiteraard gaat EA hard inzetten met Star Wars Battlefront II, maar of ze ook wat van de andere Star Wars-titels laten zien? Het begint wel tijd te worden. Als Ubisoft dan meteen die nieuwe Avatar toont, ben ik blij. Spider-man mag me bij Sony helemaal ondersteboven blazen, ook denk ik dat Sucker Punch een nieuwe titel laat zien en dat iedereen juicht bij de trailer van The Last of Us 2. Nintendo zou mensen blij kunnen maken met een nieuwe Metroid en Smash Bros, games waar zelfs ik als niet-Switch eigenaar blij door kan worden. Oh, en ik hoop op een bootlading aan nieuwe IP’s. Maar dat zal wel mee gaan vallen.

Ik hoop op veel, maar weet één ding; ik heb er zin in. Zoals elk jaar is de E3 een genot. Elke keer geniet ik van deze beurs, de sfeer die er omheen hangt, het praten met mensen die midden in de nacht wakker blijven om streams te bekijken en het vieren van onze games. Het is de week per jaar waarin niets anders belangrijk is. Het draait gewoon even om games. Om het plezier dat het op kan leveren. Het is de week waarin de game community samen komt. De week waarin gamers harde discussies voeren en de console war duidelijker dan ooit aanwezig is. Maar het is een geweldige week. Ik zie je aan de andere kant…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.