Vault Tec Presents…

Fallout 4

PC PlayStation 4 Xbox One
9

Geweldig

6.5

User Avg

Vault Tec Presents…

Vault Tec Presents…

Met Fallout 4 voor de deur, maar nog niet binnen ons handbereik kunnen we er vooralsnog alleen over dromen. Natuurlijk hebben we wel Fallout Shelter in onze broekzak en al doende komt dan vanzelf de volgende vraag: “Zou een Fallout Vault kunnen bestaan met onze huidige technologie?”

Tja, ergens is het misschien een beetje een rare gedachte want niemand van ons wil natuurlijk in een bunker omdat de hele wereld het loodje legt. Aan de andere kant is het best interessant om bij stil te staan. Wat dat betreft hebben we best een staaltje technologie, maar is dit genoeg? Wanneer je wat rondneust op het internet en gebruik maakt van onze grote vriend ‘Google’ kom je er al snel achter dat er twee van deze ‘Vault Tec-achtige’ bunkers bestaan. De ene in het bezit van onze buren in Engeland, namelijk de Burlington Bunker, de ander bevindt zich in de V.S. om specifiek te zijn Cheyenne Mountain in Colorado Springs.

De bunker in Engeland is nu alleen nog een toeristische trekpleister, de stekker is al enige tijd uit dit project getrokken. De bunker in Colorado daarentegen is volledig operatief. De 721st Mission Support Group heeft specifiek als taak om alle functies met een 99,999% betrouwbaarheid te handhaven. De functies waar zij dan voor verantwoordelijk zijn: Elektriciteitscentrale, verwarming en koeling, water en lucht toevoer en andere systemen. Om een idee te geven van hoeveel water er dan te vinden is in deze bunker; er is een watertank waar 4.5 miljoen “gallons” water in kan (ruim 17 miljoen liter). Momenteel wordt de bunker natuurlijk gebruikt als een waarschuwingssysteem voor nationale veiligheid en voor het bewaken van het luchtruim. De luchtmacht traint er momenteel haar troepen.

Dit alles is natuurlijk heel leuk en aardig, maar er komt aardig wat bij kijken wanneer je een daadwerkelijke Vault wil creëren. Wat dat betreft is een enorm gat in de grond graven eigenlijk het laatste waar je je druk om moet maken in een worst-case scenario. Wat veel belangrijker is, is dat je ook daadwerkelijk kunt overleven in dat enorme gat in de grond. Je zal op zoek moeten gaan naar efficiënte manieren om water, elektriciteit, voedsel, zuurstof en de perfecte populatie te houden. Dat laatste, dat is eigenlijk het meest enge dus laten we een beetje relaxed beginnen.

https://www.youtube.com/watch?v=GE2BkLqMef4

Water is misschien het meest makkelijke…, of ja, het is maar hoe je het bekijkt. Zuiveren is namelijk het probleem niet. Algen en plankton kunnen zorgen voor een perfect leefklimaat wanneer het gaat over zuiver water. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en zorgen voor vers water. Helaas blijft water zich natuurlijk niet van nature aanmaken dus dat betekent…, je raad het al; plas opvangen en zuiveren maar! Misschien niet de meest charmante gedachte, maar je moet er iets voor over hebben om de komende honderden jaren onder de grond te overleven. Voedsel is wat lastiger, vooral voor de vleeseters onder ons. Dieren houden is natuurlijk not-done. Deze nemen teveel plek in beslag en je hebt er voeding en water voor nodig (overigens moet je al blij zijn wanneer je eigen zaakje netjes wordt weggewerkt, laat staan dierenpoep). Wat veel beter van pas zal komen in een bunker zijn peulvruchten. Ze zijn de, soort van, perfecte vleesvervangers voor proteïne. Verder is er natuurlijk vrij veel wat je kunt onderhouden aan groenten en fruit. Het enige wat dit dan weer nodig heeft is grond en water.

In Fallout is de hele wereld weggevaagd en wordt er gebruik gemaakt van elektriciteit binnen de Vault zelf. Helaas, want wind of zonne-energie zouden veel praktischer zijn dan een mega grote dynamo die de boel draaiende moet houden. Wat dat betreft blijft er maar weinig over en zal je het al snel moeten doen met enorme accu’s. Deze accu’s moeten dan wel blijven werken in de tijd dat je onder de grond zit. Houden ze er tussentijds mee op dan zit je met een vet probleem, want onder de grond zitten zonder licht houd je niet zo heel lang vol. De mens heeft vooralsnog licht nodig om te leven en heeft niks aan een zwaar vitamine D gebrek. Planten zorgen voor zuurstof en zijn dan ook onmisbaar. Het handige daarvan is dat je met een beetje zoeken perfecte planten kunt vinden waar je meer mee kan doen dan alleen zuurstof creëren in je Vault. Met hennep of katoen planten kun je kleding maken en daarnaast zijn er ook een heel aantal planten waarmee je, net als vroeger, medicijnen kunt maken.

Het laatste in het rijtje was een perfecte populatie en deze heb ik niet voor niks tot het einde bewaard. Veel in een Vault kan je creëren zonder dat je hier echt over hoeft na te denken. Natuurlijk moet je rekening houden met hoeveel je eet, er niet aan denken dat je eigenlijk het plas zit te drinken van iedere Vault-genoot en proberen geen mini-oorlog te beginnen wanneer je bijna gek wordt omdat je het daglicht al tijden niet meer hebt gezien. Dit alles weegt alleen niet op tegen een bepaalde selectie die er gemaakt zal moeten worden wanneer het gaat om de bevolking. Hoe kies je deze? Wat maakt dat de ene persoon wel in de Vault mag en de andere niet?
Een paar gedachte die meteen in mijn hoofd begonnen rond te spoken waren de volgende; stel je voor je hebt drie kinderen en in de Vault mogen alleen gezinnen met twee kinderen. Wat doe je dan? Een ethisch dilemma waarbij je geen goede uitkomst hebt. Neem je de kans af van al je kinderen om te leven? Veroordeel je er eentje tot de dood? Wat als je vrouw en kind wel in de Vault mogen en jij niet, of erger… wat als jij wel in de Vault mag en je vrouw en kind niet? Stel je voor dat de bevolking in de Vault ten aller tijden hetzelfde moet blijven? Wat als je een kind krijgt? Wiens plek neemt hij of zij in? De jouwe? Die van je man? Of zal er een cirkeltje gaan ontstaan waarbij je kinderen moet krijgen rond je dertigste. Jouw kinderen krijgen dan kinderen wanneer je ongeveer zestig bent. Is dat dan de tijd waarop jij je leven op moet geven?

Wat als er iemand per ongeluk zwanger raakt? Wat doe je dan met dit kindje? Is het al ten door veroordeeld voordat het geboren is, omdat het niet past in het perfecte plaatje van een perfecte bevolking? Bij dit alles ben ik nog niet eens in gegaan op het feit dat er een moment gaat komen waarop iedereen in de Vault familie van elkaar zal zijn. Wil je de populatie voort zetten dan kan er niet meer zo nauw worden gekeken wanneer het gaat om incest. Wat als je helemaal geen kind wilt? Betekent dit dan dat een ander koppel een derde kind mag en hoe kies je dan wie dit koppel zal zijn?

Een perfecte populatie…, wie kiest dat? Hoe onderhoud je dat? Uiteindelijk kan je dit denk ik niet onderhouden want op ten duur zal het meest menselijke in de Vault niet meer menselijk zijn. Je gaat deel nemen aan een voortplantingsproces waar het niet meer uit maakt van wie je houd, je bestaat alleen nog om ervoor te zorgen dat de mensheid blijft bestaan.

Een Vault, de manier om in een post-apocalyptische wereld te overleven. Al om al brengt het vanalles met zich mee, het meest lastige is wel het gemis aan mogelijkheden tot producties. Het minst menselijke is de populatie. Bepaalde apparatuur is niet na te maken en als deze stuk gaat, dan heb je pech tenzij je een reserve hebt. Je hebt dus enorm veel opslag nodig voor al deze reserves of meerdere Vaults aan elkaar waarbij je na x aantal jaar Vault nummer twee in gebruik neemt en zo op schuift naar de volgende. Daarnaast zal je op ten duur door het leven gaan als broedmachine zodat ons ras niet uitsterft… Best vet zo’n Vault, tot je stil gaat staan bij wat er allemaal nodig is om de mensheid te laten overleven… Of zal dit alleen zo zijn bij de eerste generatie in de Vault? De tweede generatie weet dan toch al niet meer hoe het daarboven was…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.