Verslag Square Enix E3 persconferentie

Verslag Square Enix E3 persconferentie

Dit jaar heeft Square Enix besloten om ook een persconferentie te houden tijdens de E3. De ontwikkelaar heeft dit in lange tijd niet meer gedaan in deze vorm en daarom was het lastig om te bedenken wat je er nu precies van moest verwachten. Blijkbaar waren wij niet de enige en wist Square Enix zelf ook niet precies waar ze nu aan waren begonnen.

Oké, ik zal toegeven dat de persconferentie erg tof begon met verschillende weetjes op het scherm. Zo kwamen er feiten voorbij zoals; de optionele baas in Kingdom Hearts’ Argrabah heet Kurt Zisa omdat Kurt gewonnen heeft met de ‘get your name in the game’ contest en dat je een FF XXVII poster kunt vinden in Deus EX: Human Revolution. Daarna ging de persconferentie verder met een heleboel beelden van Just Cause 3, wat een binnenkomer! Phil Rogers komt aan het woord en vertelt hoe ze al een tijd geen persconferentie meer hebben gehouden, maar dat met de nieuwe ontwikkelingen van Square Enix vonden ze het toch interessant om weer een keer iets te laten zien.
Het stokje wordt overgenomen door Roland Lesterlin, de Game Director van Just Cause 3. Hij laat weten dat Avalanche Studios staat voor open wereld games en dat Just Cause 3 precies datgene is waar ze voor staan. Doormiddel van een nieuwe trailer krijgen we een beeld van deze game. De trailer laat te gekke, soms een tikje overdreven, situaties zien waar je jezelf in kan bevinden. Dankzij de trailer weten we dat de game op 1 december zal verschijnen voor de PlayStation 4, Xbox One en PC. Tijdens de trailer wordt veel informatie gegeven over de verhaallijn van de game.

Yosuke Saito gaat verder met de persconferentie en kondigt een geheel nieuwe game aan maar veel krijg je eigenijk niet te zien. Het is in ieder geval een nieuwe NieR, maar de trailer geeft maar weinig prijs van de nieuwe game. Het enige wat er wordt aangegeven is dat er meer informatie zal komen in het najaar van 2015. Yoko Taro en Atsushi Inaba worden op het podium geroepen sinds beide werken aan dit nieuwe project. Helaas wordt er ook door hun vrij weinig vertelt over de game. De twee beloven hun best te gaan doen met het ontwikkelen van de game en verlaten dan al vrij snel het podium.

NieR wordt gevolgd door een trailer van Rise of The Tomb Raider en Brian Horton van Crystal Dynamics vertelt over de game. Hoewel Crystal Dynamics al veel liet zien van de game tijdens de persconferentie van Microsoft laten ze nu een behind the scenes trailer zien waarin ze dieper ingaan op het feit hoe belangrijk ze het vinden om Lara daadwerkelijk ‘tot leven’ te laten komen. Je ziet bijvoorbeeld hoe ze nog steeds bepaalde littekens heeft van het eerste deel en hoe sneeuw plekken achterlaat op haar kleding. Veel meer dan deze trailer krijgen we niet te zien en wordt er ook niet vertelt.

Patrick Naud vertelt over de games die ze uitbrengen op mobiel vlak. Wat dat betreft merk je dan ook dat Square Enix vrij veel doet met mobiele games en nu volgt bijvoorbeeld ook Tomb Raider in Lara Croft Go. Ook Kingdom Hearts komt overigens naar het mobiele platform; Kingdom Hearrts X Unchained. Daarnaast werd er ook heel kort een nieuwe App besproken; FF Portal. Helaas zag je maar vrij weing van de mobiele game Lara Croft Go en daarna volgde de trailer van Final Fantasy VII. Deze hadden we ook al gezien en neemt daardoor alleen wat extra tijd in beslag van de persconferentie. Wie weet was dat ook de bedoeling? Natuurlijk is het uitermate gaaf om een trailer te zien van een FF VII remake maar sinds we deze trailer gisteren al voor onze neus kregen was hij momenteel wat overbodig. De trailer wordt snel gevolgd met nieuws dat er een FF VII remake komt voor IOS en Android, maar dat we hier nog heel even op moeten wachten.
Het nieuws over Kingdom Hearts 3 wordt met luid geklap ontvangen. De trailer die Square Enix met ons deelt laat zien hoe twee jongens aan het schaken zijn en praten over de Keyblade War. Daarnaast krijgen we gameplay te zien en de nieuwe wereld van Tangled die gebruikt zal worden in Kingdom hearts 3. Helaas kwam na dit toffe nieuws een trailer van World of Final Fantasy en tja, die hadden we dus ook al gezien. Hiroki Chiba zal gaan werken aan deze nieuwe Final Fantasy. Overigens is deze Final Fantasy een heel andere Final Fantasy dan voorgaande delen. De makers willen zich met World of Final Fantasy gaan richten op een breder publiek en niet alleen de ‘oude bekende’ van de serie. De game zal uitkomen in 2016.

World of Final Fantasy wordt gevolgd door Hitman. Bij Sony kregen we al beelden te zien van de game, maar bij Square Enix werd er nog meer informatie vrijgegeven over de titel. Zo zal de game geen subtitel krijgen en dus puur Hitman heten. Het ontwikkelteam is vastberaden om na de release de game constant te voorzien van nieuwe content. Wat benadrukt werd is dat sommige nieuwe content maar voor een bepaalde tijd beschikbaar zal zijn. Hitman zal op 8 december verschijnen voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Tijdens de persconferentie werd er een nieuwe Star Ocean aangekondigd. Star Ocean: Integrity and Faithlessness. De game zal in 2016 naar Amerika en Europa komen. Wederom kregen we maar weinig informatie, maar wel een erg mooie trailer. De informatie die ze loslieten ging vooral over de gameplay en de cutscenes van de game. David Anfossi en Mary DeMarle vertellen over Deux Ex: Mankind Divided. De game zal plaatsvinden in 2029, 2 jaar na de vorige game. De titel Mankind Divided is natuurlijk niet voor niets gegeven en slaat op de verhaallijn. Er werd verteld dat de keuzes die jij als speler maakt een belangrijke rol zullen hebben in de game. Niet alleen hebben ze een effect op hoe je de game speelt, maar ze zullen ook bepalen hoe het verhaal zich ontwikkelt in de game. Daarnaast kregen we een trailer te zien van de game.
Tijdens de persconferentie werden ook ‘oudere’ games aangehaald in een compilatie trailer. Dit waren vooral bekende games zoals Life is Strange en Final Fantasy Online. Niet echt interessant, maar wel tijd vullend natuurlijk. Square sloot af met een nieuwe RPG welke voorlopig bekend zal staan onder de naam Project Setsuna. Behalve wat mooie beelden werd er ook over deze RPG maar weinig los gelaten. Project Setsuna moet in 2016 verschijnen, hopelijk krijgen we voor die tijd nog wat meer informatie over de game.

Square Enix kwam bij deze persconferentie vooral met trailers en helaas met weinig informatie. De game waar bijna iedereen voor keek; Kingdom Hearts 3 werd wel aangekaart maar er kwam niet veel meer dan een trailer. De nieuwe NieR game en Project Setsuna kregen helaas ook maar korte tijd om snel een paar beelden te laten zien. Wat dat betreft hadden ze met wat meer mogen komen. Aan de andere kant, misschien moeten ze weer even wennen aan dit soort persconferenties sinds ze deze al lange tijd niet meer hebben gegeven.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.