2013: het jaar van Bas

2013: het jaar van Bas

We roepen het elk jaar weer opnieuw. Dit jaar was een fantastisch jaar voor gamers, dat gaat niet meer overtroffen worden. Daarnaast weten we dat het volgende jaar weer net zo sterk kan gaan worden. Nu is het net wat anders. Met de komst van de volgende generatie staan er dingen te veranderen. Het jaar 2013 is dan ook het jaar van de overgang. We laten de PlayStation 3 en Xbox 360 achter ons en kijken naar de toekomst. En die toekomst is mooi. Uiteraard zonder te vergeten dat 2013 ons ook fantastische dingen voor heeft weten te schotelen.

Top 3 2013
Aankondiging Middle-earth: Shadow of Mordor
Al op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met de boeken van Tolkien. The Hobbit werd verslonden en ook The Lord of the Rings werd meerdere keren gelezen. Ik was verliefd op het universum dat de schrijver creëerde. Nu, jaren en vijf fantastische Midden-aarde films van Peter Jackson later, krijg ik nog steeds geen genoeg van deze ultieme fantasie-wereld. Op gamegebied leek Lord of the Rings weg te glijden. Ja, we hadden een Lego-variant en vorig jaar verscheen Guardians of Middle-earth. Een echte grote game die de epiek van de films gaat leveren is niet meer verschenen sinds het middelmatige War in the North. De aankondiging van Shadow of Mordor klinkt mij dan ook als muziek in de oren. Een next-gen action adventure met een nieuw verhaal dat gelijk gaat lopen aan bekende gebeurtenissen? Ik kan niet wachten.

Gamescom 2013
Elk jaar trekken we met een groep naar Keulen om verslag te doen van de Gamescom. Het is tof om te zien hoe massaal de lezers in deze week naar de website stromen om al het heetste nieuws te lezen en mee te discussiëren rondom de games die we daar hebben gezien en gespeeld. Daarnaast is het interessant om te zien dat de beurs steeds groter aan het worden is waardoor er ook steeds meer nieuwswaarde aanwezig is. Maar eigenlijk gaat het daar niet om. Een week van huis met je collega’s in een krakkemikkig hotel waar het elke keer weer problematisch is om internet op je laptops en iPads te krijgen.. het heeft iets gezelligs.

Spreken met Master Chief
Wanneer je al wat langer op GameParty rond dwaalt, weet je dat ik de grote Halo-fan van de redactie ben. Ik kon dan ook mijn geluk niet op toen ik begin dit jaar een exclusief interview mocht houden met niemand minder dan Steve Downes, de man die Master Chief al sinds het originele Halo: Combat Evolved voorziet van zijn stem. Noem me een fanboy, maar Halo ligt me dicht aan het hart. Om dan de man achter je grote icoon prangende vragen te mogen stellen voelt bijzonder. Heb je het interview gemist? Je kunt het altijd hier nog even nalezen.

Flop 3 2013
Uitstel Xbox One in Nederland
Wat was ik blij toen Microsoft aankondigde dat de Xbox One in november wereldwijd zou gaan verschijnen. Mijn keuze tussen de nieuwe generatie spelcomputers was al snel gemaakt, ook dit keer ga ik achter Microsoft aan. Toen de gigant echter liet weten dat de console hier en in enkele andere landen niet zou gaan verschijnen dit jaar voelde ik mij aardig in het poepertje genomen. Nu zou ik het niet eens zo erg vinden om wat langer te moeten wachten, maar het feit dat Microsoft nog steeds geen datum durft te noemen voor onze release is te belachelijk voor woorden. Op naar Duitsland!

The Walking Dead: Survival Instinct
De Telltale-versie van The Walking Dead viel enorm in de smaak. Niet alleen bij mij, miljoenen gamers noemen het de beste game van 2012. En terecht. Met een nieuw verhaal, een scheut emotie en de mogelijkheid om keuzes te maken die zeer belangrijk bleken te zijn, greep de game je naar de strot. Ook Activision dacht te cashen met een game rondom de zombie-franchise. Wat een gedrocht van een spel was dat. Survival Instict heb je nodig om deze game te spelen tot het einde. Ik kon het niet langer dan twee levels volhouden.

Het sluiten van LucasArts
The Secret of Monkey Island, Indiana Jones and the Fate of Atlantis, Day of the Tentacle, Sam & Max, Full Throttle, Maniac Mansion, Outlaws en Grim Fandango. Het mag duidelijk zijn, LucasArts was buiten de vele Star Wars-titels om een fantastische studio in het verleden. Hoewel de laatste jaren games stuk voor stuk niet deden wat ze moesten doen, leek er met Star Wars 1313 hoop voor de studio te bestaan. Wat een fantastische game had kunnen worden, zal waarschijnlijk nooit uitgebracht worden. Disney sloot LucasArts na het verkrijgen van de rechten op alle Lucasfilm-licenties. Het einde van een tijdperk, de start van een nieuw. Star Wars ligt inmiddels bij Electronic Arts. Gaan we 1313 ooit nog zien?

Hoopt in 2014 op…
Destiny. Nu is hoop een groot woord, we weten natuurlijk met zekerheid dat de game op negen september van dit nieuwe jaar gaat verschijnen. Al sinds de eerste geruchten volg in de game op de voet, zelfs de teaser in Halo 3: ODST ging niet aan mij voorbij. Na het zien van de eerste beelden en mijn ervaringen met het spel op de afgelopen Gamescom is het duidelijk: Bungie maakt de ultieme Bas van Dun-game. Alsof ze in mijn brein hebben gekeken en alles wat ik tof vind willen combineren in een spel. En de hoop is dan ook dat Destiny net zo goed gaat worden als dat ik denk. Zo niet beter. Ik treed het lot graag tegemoet.

Is in 2013 helemaal klaar met…
Onspeelbare games. Ontwikkelaars lijken het nog steeds niet voor elkaar te krijgen om games goed te laten lopen wanneer deze verschijnen. Zo was eerder dit jaar SimCity totaal niet te spelen omdat je als gamer (die net vijftig euro neer had mogen leggen voor de game) gewoonweg niet online aan kon melden. Dit terwijl de game eigenlijk gewoon ook offline speelbaar had moeten zijn. En wat te denken van het feit dat DICE Battlefield 4 op de PC in de laatste twee maanden al zestien keer heeft moeten voorzien van een patch? Het begint steeds gruwelijkere vormen aan te nemen. Ik kan best geloven dat er een patch moet komen rond de launch, maar zestien in twee maanden? Servers die niet werken? We betalen genoeg voor de games. Zorg dan ook dat ze fatsoenlijk werken..

Ook in 2014 blijven wij je natuurlijk voorzien van nieuws, recensies, prijsvragen zin en onzin. Dat 2014 een mooi jaar gaat worden lijkt mij duidelijk. Met de release van de Xbox One en games zoals Destiny, Halo 5, Titanfall, Thief, The Witcher 3 en Star Wars Battlefront, gaat dit een jaar worden dat opnieuw niet overtroffen gaat worden. Knipoog. Fijne dagen toegewenst en een gelukkig nieuwjaar!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.