De beste Star Wars games… ooit!

De beste Star Wars games… ooit!

The Force is niet altijd even sterk geweest in de vele videogames die de naam Star Wars hebben gedragen. Voor elke toffe game waren er meerdere die zo slecht waren dat ze de titel eigenlijk niet eens mochten dragen. Maar die games liggen achter ons. Deze maand vieren we Star Wars en kijken we naar de lichte kant van de franchise. En wat beter om het te vieren dan een terugblik op de beste games die de serie ooit voortgebracht heeft?

10: Lego Star Wars: The Complete Saga (2007)
De Lego-franchise heeft ons in de laatste jaren al behoorlijk wat games gegeven. Van Indiana Jones tot Pirates of the Caribbean, van Jurassic World tot Batman. Maar ooit begon het met Lego Star Wars. De vreemde combinatie van de droge humor uit de wereld van de bouwblokken en het vrij serieuze universum van Star Wars was er eentje die niemand aan zag komen. En misschien werd het daarom wel zo’n hit. De originele game bracht Episodes I, II en III in Legovorm naar de speler. Later verscheen The Original Trilogy (Episodes IV, V en VI) als een losstaande game. Lego Star Wars: The Complete Saga combineerde deze beide games tot één groot geheel en bracht letterlijk honderden uren aan speelplezier. De complete Saga op één disc, met flink droge humor? Het zorgt ervoor dat de game niet kan ontbreken op deze lijst!

9: X-Wing vs. TIE Fighter (1997)
Drie jaar voor het verschijnen van X-Wing vs. TIE Fighter verscheen Tie Fighter. De studio achter deze game heeft de tijd tussen beide titels goed weten te gebruiken om hun ‘space combat simulation’ te verbeteren en flink uit te breiden. Grafisch was het spel interessanter en de texturen op de verschillende schepen leken meer op die uit de films. Natuurlijk had je een monster pc nodig met Windows 95 en een Joystick om het te spelen, maar dat was een offer dat snel gemaakt werd door de spelers uit die tijd. Mensen met een modem konden de spannende gevechten online uit gaan vechten. Dat was misschien wel nodig, want de singleplayer van het spel werd pas leuk nadat de eerste uitbreiding het leven zag; the Balance of Power voegde de B-Wing toe en bracht een broodnodige campaign mee voor beide zijdes. X-Wing vs. TIE Fighters wist echter wel alles uit de computers van die tijd te halen om een filmische belevenis te creëren en heeft daardoor zijn plek in de Star Wars-geschiedenis meer dan verdiend.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

8: Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast (2002)
Het lichtzwaard. Misschien is het wel het meest persoonlijke en tofste wapen dat ooit bedacht is. Spelers die fan zijn van het gevaarte doen er goed aan om Jedi Knight II te gaan spelen. De combinatie van het zwaard en diverse Force Powers lieten Kyle Katarn een spannend verhaal beleven. Een verhaal dat op een goede manier verweven was in dat wat we kenden uit de diverse films. Je kon wapens uit de handen van de tegenstanders slaan, ze met de Force laten stikken of ze gewoon met een welgemikte Push van een hoge rand afduwen. De game had vreemde puzzelelementen die niet altijd op hun plek waren, maar het gaf je een fantastisch gevoel. Jij was een Jedi. Jij was Kyle Katarn.

7: Super Star Wars: The Empire Strikes Back (1993)
Er was ooit een tijd dat Star Wars nog niet zo populair was als dat het nu is. In de tijd tussen het verschijnen van de laatste film (1983) en de release van Special Editions (1997), waren er alleen boeken en wat speelgoed om fans tevreden te houden. En natuurlijk games. In deze periode verscheen Super Star Wars: The Empire Strikes Back als onderdeel van de complete trilogie op de Super Nintendo. Het is niet vreemd dat de game gebaseerd op de beste film ook daadwerkelijk als beste van de drie beoordeeld werd. In het spel kon je de film naspelen in een 2D-omgeving die speelde als een Mario, maar dan met wapens. Ja, dit is een filmgame die je niet mag missen. Zelfs nu nog is Super Star Wars: The Empire Strikes Back het (her)spelen meer dan waard.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

6: Star Wars: The Force Unleashed (2008)
Volgens velen was The Force Unleashed helemaal niet zo’n goede game. En ja, niet alles in het spel was misschien even tof als dat ontwikkelaar LucasArts eerder had beloofd. Wel bracht het de ultieme lightsabre-ervaring naar je huiskamer. Het verhaal verliep langs de films en bracht een gigantische plottwist met zich mee die zelfs de grootste kenners niet aan hadden zien komen. Als leerling van Darth Vader was jij een wapen om tegen de Rebellen te strijden. Tenminste, nadat de Rebellen opgericht zijn. Het spelen met je lichtzwaard, het gebruiken van The Force (die krachtiger was dan ooit) en het gebruiken van alles wat een goede Sith kan, zorgde voor spannende uren. Helaas is het nooit de voorgenomen trilogie geworden, want na deel twee werd de stekker uit de serie getrokken.

5: Star Wars Episode I Racer (1999)
Star Wars Episode I: The Phantom Menace verscheen zestien jaar na de vorige film. De hype was enorm toen Star Wars weer terug ging keren naar de bioscopen. Hierdoor werden er uiteraard verschillende games gemaakt die gebaseerd werden op dit nieuwe avontuur. Denk aan Star Wars Obi-Wan (huil!) en The Phantom Menace (verschrikkelijk!). Maar ook was er Episode I Racer, een game die geheel gebaseerd was op één scene uit de film: de Pod Race. Met hoge snelheid racen verschillende personages door gevaarlijke gebieden om als eerste over de finish te gaan. Met zo’n duizend kilometer per uur navigeren door kleine grotten is enorm gevaarlijk, en het is een prachtig gegeven voor een game. Het spel werd niet alleen thuis, maar ook in de arcadehallen een hit en kreeg vervolgen die weinig mensen konden interesseren.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

4: Star Wars Rogue Squardron II: Rogue Leader (2001)
Je hebt mensen die de Gamecube, Nintendo’s nieuwste console uit die tijd, kochten voor een aankomende Zelda, het nieuwe avontuur van Mario in Super Mario Sunshine of toch de veel later verschenen Mario Kart Double Dash. Er zijn ook mensen (waaronder ondergetekende) die de blokkendoos in huis hebben gehaald om Rogue Squadron II te spelen. Het eerste deel verscheen eerder al op de Nintendo 64 (en andere platformen) en bracht de ruimtegevechten uit de films, alsook een aantal welke enkel speciaal voor de game bedacht waren, op een toffe manier naar de speler. Met deel twee werd de kracht van de Gamecube gebruikt om de beelden nog interessanter te maken, het geluid bombastischer en de sfeer op en top Star Wars te laten uitademen. Het spel liet je een zij-verhaal spelen dat plaats vond tijdens de originele Trilogy, al werden gevechten als de slag om Hoth en de Battle of Endor niet vergeten. Rogue Leader is nog steeds de beste uit de Rogue Squadron serie en ook de game die de beste ruimtegevechten tot op heden heeft gehad in het Star Wars universum.

3: Star Wars: The Old Republic (2011)
The Old Republic was niet de eerste MMO die in het universum van George Lucas situeerde. Die eer ging eerder al naar Star Wars Galaxies. Naarmate deze game helemaal kapot werd gemaakt door Sony, was het aan Electronic Arts en Bioware om Star Wars op een eervolle manier terug te brengen naar de wereld van de online spelers. Grafisch stak de game lekker in elkaar en de mogelijkheid om je eigen Jedi te creëren was tof. Dat elke zin in het spel daadwerkelijk ingesproken was bracht een authenticiteit met zich mee. Helaas is The Old Republic nooit zo groot geworden als dat ooit gedacht werd, maar het spel weet zich knap staande te houden naast de enorme concurrentie van World of Warcraft. We raden de game dan ook nog steeds aan. Helemaal nu je hem gratis mag downloaden en spelen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

2: Star Wars Republic Commando (2005)
Republic Commando is een game die niet de credits heeft gehad die het verdiende. De shooter van Activision en LucasArts liet je spelen met Delta 38, Codenaam RC-1138. Hij was de leider van een eliteteam Clones om samen speciale missies uit te voeren voor de Galactische Republiek. Met vier soldaten (met elk een eigen eigenschap) vormt de groep Republic Commando’s een perfecte oorlogsmachine. Opvallend was dat Republic Commando een veel duisterdere game was dan de gemiddelde titels met de Star Wars licentie. De game mikte op de volwassen speler en bracht de actie persoonlijker in beeld dan ooit; je volgde alles vanuit de helm van de Clone.

1: Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)
De meeste games die je in deze lijst vindt laten je de meest spannende momenten uit het Star Wars universum beleven. Knights of the Old Republic liet je daadwerkelijk leven in dit heelal. Het spel nam je mee op een fantastisch avontuur dat zo bomvol zat met verhaal dat je er honderden uren aan kon spenderen. Het werd de nieuwe standaard voor de westerse RPG en liet zelfs mensen die niets met Star Wars hadden de controller oppakken om te spelen. Qua geluid, gevoel en visuele pret was dit de meest authentieke Star Wars die je ooit hebt kunnen spelen. The Old Republic bracht dit gevoel online, maar ‘KOTOR’ was op elk punt toch net wat beter. Jouw speelwijze beïnvloede de game. Hielp je mensen en was je een goed persoon? Dan was het mogelijk om een Jedi te worden. Koos je voor het makkelijke pad en dacht je vooral aan jezelf, dan lag een toekomst als Sith in het verschiet…

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Star Wars heeft ons heel wat toffe momenten laten beleven terwijl we een controller in onze handen hadden. Hoewel niet elke game zo goed was als de volgende, zijn we blij dat er titels verschenen zijn die we jaren later nog steeds met veel plezier kunnen spelen. The Force was niet altijd even krachtig, maar was wel steeds aanwezig. Laten we hopen dat de nieuwe Star Wars Battlefront een game is waar we over vele jaren nog steeds met plezier op terug gaan kijken.

In samenwerking met DeathStar.nl

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.