2013: het jaar van Fabiano

2013: het jaar van Fabiano

Sinds kort maak ik deel uit van de GameParty-crew en dit is dan ook mijn eerste top/flop-lijst! Misschien is het bij de meeste mensen andersom, maar ik had totaal geen moeite om de tops te vinden. Eigenlijk weet ik helemaal niet zo goed wat een game een flop voor mij maakt. Desondanks is het toch gelukt en wens ik jullie veel leesplezier.

Top 3 2013
PlayStation 4
Waar je mee opgroeit verlies je niet. De PlayStation 1 kwam in 1995 uit en dat was het jaar dat deze gamer geboren is, toeval? Sindsdien ben ik niet van mijn geloof afgestapt en heb ik mijn PlayStation 4 begin 2013 al besteld. Inderdaad, ik zat bij de eerste levering en heb de console tijdens de nachtopening bij de GameMania gehaald. Dolblij was ik, want als je de vorige drie consoles gehad hebt, en natuurlijk de PSP, moet je wel een PlayStation 4 hebben. Het design is mooi, hij is lekker snel, kan mooie graphics produceren en kost niet al te veel (de PS3 kostte bij launch 600 euro). Op het moment van schrijven staat hij zelfs aan en kan ik de verleiding bijna niet weerstaan. Maar jullie moeten natuurlijk ook wat te lezen hebben! Soms word ik wel eens fanboy genoemd, maar iedereen weet natuurlijk dat de PlayStation uiteindelijk de betere is. 😉

Grand Theft Auto V
Een ongelofelijk goede game waar ik lang op heb gewacht. Voordat hij uitkwam was de hype al enorm. De hoeveelheid mensen die op de trailer zat te wachten was ongelofelijk. Zelf vond ik niet zozeer het verhaal goed maar meer wat er achter de schermen allemaal is gebeurd. Er zijn teams van Rockstar Games naar Los Angeles gegaan om te kijken hoe de mensen zich gedragen in de buurt. De wereld ziet er erg mooi uit en zelf had ik niet verwacht dat dit nog mogelijk was op de PlayStation 3 en Xbox 360. Toen GTA Online uiteindelijk goed werkte was het helemaal leuk om te spelen. Alleen mis ik wel de optie om een heist op te zetten, Rockstar?

Assassin’s Creed IV: Black Flag
Piraten zijn awesome. Maar half piraat/half assassin zijn is nóg vetter! Toen de game op mijn deurmat viel was ik dolblij. Aan de vorige Assassin’s Creed had ik veel plezier aan beleefd en dit deel heeft dat dubbel en dwars overtroffen. Ik heb hem op de PlayStation 4 en het ziet er allemaal zo mooi uit. Ook hoe Edward aan het Assassin-pak komt had ik niet verwacht eigenlijk. Het water ziet er perfect uit en de overgang van zee naar land heeft Ubisoft geniaal gedaan. Alle missies die je kunt doen; duiken, schatten zoeken, eilanden verkennen noem het maar op! Assassin’s Creed IV: Black Flag krijgt nog steeds tientallen uren van mij de komende tijd en daarom staat hij in mijn top 3.

Flop 3 2013
FIFA 14 (PS3)
Elk jaar verschijnt er een nieuwe FIFA game. Zelf heb ik helemaal niks met sportgames maar ik dacht ik ga het eens proberen. Op de PlayStation 3 is het echt de flop nummer 1 voor mij. Ik vind het niet goed werken en het zou best een beetje mooier gemaakt kunnen worden. Soms win je tegen een club die eigenlijk veel beter is, terwijl je de volgende wedstrijd hard onderuit gaat tegen een club die niemand kent. Soccer demon anybody? Maar serieus, FIFA 14 is geen slechte game, enkel op de PS3 loopt hij gewoon niet goed. Overigens is de next-gen versie vele malen beter en mooier.

Call of Duty: Ghosts (PS4)
Begrijp me niet verkeerd, ik word dagelijks uitgemaakt voor no-lifer omdat ik negen van de tien keer Call of Duty zit te spelen maar toch erger ik me elk jaar aan hoe de game achteruit gaat. De singleplayer van Ghosts is zo slecht dat hij door sommige gamers in anderhalf uur tijd is uitgespeeld. Natuurlijk koop je Call of Duty voor de multiplayer, maar doe alsjeblieft je best als ontwikkelaar om ook de singleplayer groot genoeg te maken. Een ander groot minpunt was de engine, ondanks dat die volgens Infinity Ward vernieuwd zou zijn. Helemaal voor de next-gen versie. Zucht, genoeg geklaagd over Call of Duty want ik ga hem zometeen toch weer spelen, maar zulke cruciale dingen zou ik toch echt in 2014 bij de nieuwe Call of Duty willen zien. Vooral een next-gen engine.

Gamescom 2013
Zwetende Duitsers werd er al gezegd voordat we de kaarten bestelden. Mijn eerste Gamescom en misschien wel mijn laatste. Ik was dolenthousiast en na een veel te lange autorit waren we eindelijk in Köln. Van zo’n groot evenement verwacht je veel maar er werd weinig tot niks van waargemaakt. Bijna geen goodies, veel te drukke zalen. Bij de zaal waar League of Legends gespeeld werd moest ik zelfs in de regen wachten omdat het te druk was. Bijna geen game kunnen spelen, mede dankzij het feit dat ik toen nog zeventien was en dus een andere kleur polsbandje kreeg. Misschien als ik mee kan met de crew volgend jaar dat ik er anders naar kijk maar hoe het dit jaar ging; nooit meer!

Hoopt in 2014 op…
Een nieuwe Uncharted voor de PlayStation 4. Uncharted is toch wel een erg goede exclusive van Sony en ik zou dolgraag een nieuw deel willen spelen. Ook wil ik Watch Dogs hebben en hoop ik op een nieuwe Far Cry. Wauw, wat was Far Cry 3 goed zeg! En aan de mannen achter de nieuwe Call of Duty: fix nou eens een keer een nieuwe engine!

Is in 2013 helemaal klaar met…
De PlayStation 3. De laatste game die ik gekocht heb voor de past-gen(?) was GTA V en daar ben ik zelfs trots op. Toch wel een erg goede game en zo wil iedereen wel een tijdperk van een console afsluiten. Verder vind ik day one patches ook zo irritant. Ontwikkelaars moeten maar eens leren om een goede game te maken in plaats van een game snel af hebben omdat het moet om vervolgens een update online te zetten. Kom op, die update kunnen ze ook al in de game stoppen voor hij in massaproductie gaat.

Ik hoop dat jullie genoten hebben van mijn terugblik op 2013. Het was een jaar met ups en downs maar zonder dalen kan je niet genieten van de pieken. Natuurlijk wens ik jullie fijne feestdagen en alvast een gelukkig en gezond nieuwjaar. Wees allemaal voorzichtig met vuurwerk!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.