Batman Origins: wie is Batman?

Batman Origins: wie is Batman?

Batman, een fictieve superheld die in 1939 gecreëerd is door Bob Kane en Bill Finger en voor het eerst verscheen in Detective Comics #27. Geïnspireerd door Zorro en The Shadow kwam Kane op het idee voor een vleermuisman na het zien van de ornithopter, een tekening van Leonardo da Vinci. Anders dan in Superman werd in ‘The Bat-Man’ het geweld niet geschuwd. Het duurde dan ook niet lang voordat de nieuwe held een eigen comic kreeg en in andere media verscheen.

Het was in 1943 dat Lewis Wilson de eerste Batman speelde in een 15-delige serie welke geheel in de bioscoop te zien was. Voordat de film begon zag het publiek een aflevering van Batman, inclusief cliffhanger. Het zorgde ervoor dat men naar de bioscopen terug bleef keren omdat ze het avontuur wilden zien. De serie introduceerde de Batcave, maar had door het lage budget geen Batmobile. Batman en Robin reden in dezelfde auto als Bruce Wayne en Dick Grayson.

https://www.youtube.com/watch?v=2-83M5X2DVY&spfreload=10

Tussen 1940 en 1951 konden mensen die hun radio’s afstemden op New York City’s WOR luisteren naar The Adventures of Superman, een radiodrama waarin Superman vaker dan eens de wereld heeft gered. In deze show gaf Stacy Harris een stem aan Batman. Toen Harris de show verliet, nam Matt Crowley het over. Hij werd de definitieve stem van Batman en gaf later ook zijn stem aan Dick Tracy en Buck Rogers. Daarnaast was hij het die van Batman een duister personage maakte, een gegeven dat vandaag de dag nog steeds in de vleermuisman terug te vinden is.
Terwijl dit drama op de radio liep, keerde Batman opnieuw terug in de bioscopen. In de hoop het succes van de eerdere serie te evenaren, werd Batman and Robin uitgebracht in 1949. Lewis Wilson keerde niet terug voor de iconische rol, dit keer was het de beurt aan acteur Robert Lowery om gestalte te geven aan de vleermuisheld. Lowery was in die tijd al bekend als een echte actieheld in diverse films. Helaas kwam hij nooit goed uit de verf in Batman and Robin. Niet door zijn acteerprestaties, maar door de lage kosten die de productie moest hebben. Het resulteerde in vreemde besluiten en vervelende takes.
Het duurde tot 1966 voordat Batman opnieuw zijn aanwezigheid verzilverde bij het grote publiek. Dit keer niet in een goedkope serie in de bioscoop om mensen te laten betalen voor meer films, maar gewoon op tv. Het is dan ook deze Batman, de Batman van Adam West, die velen vandaag de dag nog steeds kennen. De show was campy, hilarisch en bracht vuistgevechten visueel in beeld met termen als ‘Boof’ ‘Blam’ ‘Blips’ en ‘Kablang’. West speelde de rol twee jaar, en nam in 1966 nog Batman the Movie op. Daarnaast sprak hij het personage in in verschillende tekenfilms en speelde hij zichzelf in de film Return to the Batcave: The Misadventures of Adam and Burt. West wordt tot op de dag van vandaag aangesproken als Batman, dit terwijl hij flink wat andere titels op zijn naam heeft staan. Momenteel is hij vooral te horen als burgemeester Adam West in de animatieserie Family Guy.
In 1968 begon de Batman-carriere van Olan Soule. Hij gaf de Bat een stem in diverse animatieseries, zoals The Batman/Superman Hour, The New Scooby-Doo Movies, Superfriends, Sesame Street, The All-New Super Friends Hour, Challenge of the SuperFriends, The World’s Greatest SuperFriends en SuperFriends. Hij gaf Batman een stem tot in 1983. Soule liet het duistere aspect van Batman geheel vallen en brengt de superheld op een enthousiaste manier. Tijdens de fragmenten in Sesame Street was Batman er om kinderen wat te leren. Zoals het veilig oversteken van een drukke weg.
In 1989 bracht Tim Burton zijn film ‘Batman’ in de bioscopen. Een film die geplaagd werd door klachten uit het publiek. Ook in deze tijd, waarin het internet nog niet bestond en hashtags nog hekjes werden genoemd, gingen fans los op de casting van de acteur in het iconische pak. Michael Keaton zou een schande zijn voor het Batmanlogo en de studio die de film uitgaf, Warner Bros., kreeg letterlijk duizenden brieven van boze fans. Hoe kon de studio dit toelaten? Nadat ze de film zagen was iedereen het erover eens: Keaton zette niet alleen de perfecte Batman neer, ook zijn Bruce Wayne klopte van A tot Z. Keaton keerde in 1992 nog een keer terug in Batman Returns. Ook zou hij een derde film maken, al zag hij hiervan af toen bleek dat Burton deze niet zou regisseren maar dat Joel Schumacher de touwtjes in handen kreeg.
Kevin Conroy kreeg in 1992 de kans om Batman te voorzien van een stem in The Batman Animated Series. Volgens velen is dit nog steeds de beste (animatie)serie die de vleermuis ooit gehad heeft. Anders dan Soule gaf Conroy Batman opnieuw een zware, duistere stem terwijl Bruce Wayne vrolijker klonk. Conroy zette dan ook de definitieve stem van Batman neer. Nu, eenentwintig jaar later, spreekt hij het personage nog steeds in. Naast de Animated Series heeft Conroy diverse films (Batman Beyond: Return of the Joker!), andere series (Batman Beyond, The New Batman Adventures) en games (Batman: Vengeance, Batman: Arkham City, Injustice: Gods Among Us) ingesproken. Voor veel mensen in Conroy Batman. Momenteel spreekt hij Batman nog steeds in, in Tales of Metropolis en Justice League: The Flashpoint Paradox.
De film waarin Keaton origineel voor de derde keer zijn cape aan zou trekken, verscheen in 1995 onder de titel Batman Forever. Met Joel Schumacher aan het roer kroop Val Kilmer in de het pak van de Dark Knight. Kilmer was oké als Batman, maar vergat dat Bruce Wayne anders moet zijn dan zijn alter ego. Het lukte hem niet om een sterke opvolger te zijn voor Keaton. Dat het script vol met gaten zat en Gotham zijn duistere, droevige sfeer had verloren, hielp ook niet mee.

http://www.youtube.com/watch?v=iXsS1gLn8Gk

Het duurde niet lang voordat Forever een opvolger kreeg in de vorm van Batman & Robin. Struikelblok Val Kilmer werd de deur gewezen en een goede acteur die ook nog eens de perfecte kaaklijn had voor het personage, kreeg de hoofdrol. George Clooney was op papier perfect voor de rol. Echter, wederom werkte het script totaal niet mee, was de film zo ongeloofwaardig als wat en zorgde de toevoeging van tepels op het pak van Batman nu nog steeds voor flink wat ongeloof. Clooney kijkt nu dan ook terug op zijn rol en geeft toe dat de film slecht is en hij niet goed acteerde.
De laatste twee films brachten flink wat schade toe aan het personage. Het duurde dan ook lang voordat er opnieuw iets gedaan zou worden met Batman. Bruce Thomas speelde het personage weer in de tv-serie Birds of Prey in 2002. De serie draait om Black Canary, Oracle en the Huntress. Batman is te zien in flashbacks. De serie liep één seizoen om nooit meer terug te keren.

http://www.youtube.com/watch?v=JFe8aedLRBk

Aangezien onze superheld in de animatieserie The Batman nog jonger is (hij is pas drie jaar Batman), werd besloten dat de stem van Conroy niet bij het personage zou passen. Daarom werd Rino Romano in 2004 gecast, een man die zijn strepen al had verdiend als Spider-Man in Spider-Man Unlimited. Duidelijk was dat Romano goed gekeken had naar het werk van Conroy, zodat zijn jongere versie aan zou sluiten op het werk dat al gedaan was. Hij gaf Batman uiteindelijk ook nog een stem in de film The Batman vs. Dracula.

http://www.youtube.com/watch?v=1UCmrg2Mt2M

Wederom werd gesproken over een slechte casting toen in 2005 Batman Begins verscheen. Christian Bale zou misschien de schoenen van Bruce Wayne kunnen vullen, een goede Batman zou de man nooit zijn. Nu we drie films met hem verder zijn (The Dark Knight uit 2008 en The Dark Knight Rises uit 2012), spreken veel fans over een sterke Batman en de beste Bruce Wayne die ze ooit in een film gezien hebben. De arrogantie die hij tot uiting brengt is subliem en past in de realistische stijl van de films. Voor jongeren is Bale de definitie van hoe Batman moet zijn. Dat elke film waarin hij de puntoren heeft mogen dragen behoort tot de beste superheldenfilms die ooit zijn gemaakt, is een hele grote plus.
In 2008 verscheen Batman opnieuw op tv in de vorm van Batman: The Brave and the Bold. Dit keer was het aan Diedrich Bader om Batman in te spreken. Zijn personificatie van de Dark Knight is een vreemde, zijn Batman zit recht tussen die van Kevin Conroy en Adam West in. Hierdoor paste de serie beter bij een jongere doelgroep, maar liet het de oude fans niet ongeroerd.
Volgens velen is Batman: The Dark Knight Returns één van de betere comics die Batman ooit voort heeft gebracht. Het verhaal werd zelfs zo populair dat Warner Animation vorig jaar het eerste deel voorzag van een heuse animatiefilm. Dit jaar is daar het tweede deel bij verschenen. In de films nam Peter Weller de rol van Batman op zich. Zijn donkere, zware stem paste perfect bij de volwassen, bloederige insteek die het verhaal met zich mee neemt. Weller kennen we ook van een andere film die zijn roots vond in de wereld der comics. Hij speelde Alex Murphy, beter bekend als RoboCop.
Het is nog maar enkele weken geleden dat Beware the Batman van start is gegaan. Voor het eerst betreedt Batman de wereld van de digitale animatie in een serie die vooral focust op de onbekende vijanden uit de comics. Een Joker, Two-Face en Bane zijn nog niet voorbij gekomen. In plaats daarvan zien we Lady Shiva, Simon Stagg, Silver Monkey en Metamorpho. Ook hier is Batman nog niet lang de superheld die we kennen dus voorziet Anthony Ruivivar hem van een jongere, doch zware stem. Ook hij heeft duidelijk gekeken naar het werk van Conroy en zorgt voor een mooie aansluiting. De serie loopt momenteel en wij noemen het een aanrader!
Ook voor Batman: Arkham Origins en Batman: Arkham Origins – Blackgate werd gekozen voor een jonge Batman. Hier paste de stem van Conroy wederom niet bij, dus werd Roger Craig Smith ingezet. We kennen hem als Sonic in Sonic Lost World en Captain America in de huidige tekenfilmserie van Marvel: Avengers Assemble. Hoe hij het er vanaf brengt? Dat merk je vanzelf tijdens het spelen van deze nieuwe games!
Wat brengt de toekomst? De toekomst brengt Ben Affleck. Hij zal voor het eerst Batman gaan spelen in de volgende bioscoopfilm. In de opvolger van Man of Steel zal Superman het op moeten gaan nemen tegen Batman. Mensen die de comics hebben gelezen weten hoe tof dit gevecht uit kan gaan pakken op het grote scherm. We zullen er helaas nog even op moeten wachten, Batman vs. Superman (zoals de film momenteel heet), draait vanaf 2015 in de IMAX-zalen.
Wie is jouw ultieme Batman?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.