Star Wars: tussen de bedrijven door

Star Wars: tussen de bedrijven door

Toen George Lucas in de jaren zeventig begon met het schrijven van ‘The Star Wars’, besefte hij al snel dat deze film(s) bijzonder lastig werden om te maken. De technieken bestonden simpelweg nog niet die hij nodig had. Star Wars moest beter zijn dan datgene wat er al was; niet alleen grafisch, maar op alle vlakken. Dus besloot Lucas om zelf de bedrijven op te zetten om tot de juiste resultaten te komen. Stuk voor stuk werden het bedrijven die vandaag de dag niet meer weg te denken zijn uit de filmindustrie.

In 1971 richtte George Lucas LucasFilm op. Het bedrijf was er om ervoor te zorgen dat zijn eigen producties gecreëerd konden worden, zonder inspraak van grote studios. Het aantal films dat de filmstudio sinds 1971 uit heeft gebracht is misschien minimaal, maar LucasFilm heeft wel gezorgd voor enkele van de grootste kassuccessen aller tijden. Denk aan Star Wars en Indiana Jones. Maar om deze films te creëren waren er meerdere takken in de industrie nodig om tot het resultaat te komen dat Lucas voor ogen had. Star Wars moest visueel indrukwekkender zijn dan de andere science fiction-films van die tijd. Ook het geluid moest een nieuwe standaard worden. Hierdoor zijn er in de loop van tijd verschillende divisies opgericht binnenin LucasFilm.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

In 1975 zag Industrial Light and Magic (ILM) het licht. Het bedrijf, dat zich specialiseerde in special effects en computeranimaties werd een onderdeel van LucasFilm en kreeg de zware taak om de visuele effecten die Lucas nodig had voor Star Wars te bedenken en uit te voeren. Lucas wilde baanbrekende effecten, effecten waar mensen nog lang over zouden spreken. Met modellenbouwers, veel tijd en behoorlijk wat moeite wist het bedrijf van Star Wars te maken wat het vandaag de dag is. In 1979 werd de eerste CGI-specialist aangenomen waardoor een nieuwe tak binnen ILM gestart werd. Deze divisie creëerde digitaal getekende, korte filmpjes. In 1986 werd deze divisie verkocht aan Steve Jobs, alwaar het onder de naam Pixar verder ging. ILM heeft meer dan twintig oscars gewonnen voor de effecten die ze door de jaren heen hebben gecreëerd. Niet alleen Star Wars, maar ook films als Hook, Terminator 2, Jurassic Park, Pirates of the Caribbean en ja, zelfs scenes van grote concurrent Star Trek komen uit handen van deze studio. ILM staat nu aangeschreven als de beste studio op het gebied van effecten voor films.

Ook werd in 1975 Sprocket Systems opgericht. Een bedrijf dat ervoor moest gaan zorgen dat alle geluiden in een film onder één dak gecreëerd konden worden. Denk aan het opnemen van sound effects, sound editing, sound design, sound mixing en het opnemen van een muzikale soundtrack. Lucas opende het bedrijf in San Anselmo, maar toen het in 1982 verhuisde naar Skywalker Ranch in Lucas Valley kreeg Sprocket Systems een compleet nieuwe naam: Skywalker Sound. Sinds de oprichting van het bedrijf is Skywalker Sound elk jaar genomineerd geweest voor een Oscar voor hun verdiensten op het gebied van audio. Het werk is daarnaast uitgebreid, want niet alleen filmmakers kunnen terecht bij Skywalker Sound. De studio is nu een plek waar ook tv-commercials voorzien kunnen worden van hoogwaardig geluid, net als tv-series, IMAX-films, attracties voor attractieparken en videogames. Titels als Jurassic World, The Avengers, House of Cards, Harry Potter en Minority Report hebben hun geluid hier gekregen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

THX staat voor een high fidelity-geluidssysteemstandaard voor bioscopen en andere plekken waar geluid heel belangrijk is. Tomlinson Holman richtte het bedrijf met George Lucas op in 1982 om het geluid in de derde Star Wars-film (Return of the Jedi) naar een hoger niveau te tillen. Sindsdien is THX uitgegroeid tot een van de geluidsstandaarden in de filmindustrie. Interessant is dat het geen opnametechnologie of opnameformaat is. Alle formaten, of dat nu digitaal of analoog is, kunnen in THX afgespeeld worden. Het is een regelgeving, een maatstaf, waaraan het geluid moet voldoen. Een bioscoop moet dan ook THX-gecertificeerd worden om zichzelf THX te kunnen noemen. Wanneer een bioscoop dit keurmerk heeft gekregen, weet je dat je de meest optimale geluidservaring gaat krijgen. Dit komt niet alleen door bepaalde speakers in de zaal, maar ook door een juiste akoestiek in de zaal door het gebruik van juiste vloeren, muren en geperforeerde projectieschermen. Wereldwijd zijn er meer dan 15.000 van dit soort bioscopen, waarvan je er ook een aantal in Nederland en België kan vinden. De naam THX werd gekozen omdat het refereerde naar Tomlinson Holman, en naar de eerste film van George Lucas: THX 1138.

Misschien is het meest bekende bedrijf dat Lucas op heeft gericht voor de gamers onder ons wel LucasArts. In mei 1982 gingen de deuren voor het eerst open, al was het nog onder de naam Lucasfilm Games. Al vanaf de Atari creëerde het bedrijf spellen voor de consument en lang niet alles was gebaseerd op de Star Wars-licentie. Waar de ontwikkelaar lang bekend door stond waren de fantastische avonturenspelen die gemaakt werden. Denk aan Maniac Mansion, Monkey Island, Sam and Max, Grim Fandango, Full Throttle en Indiana Jones and the Fate of Atlantis. Stuk voor stuk waren het zeer hoogwaardige titels. Het is niet voor niets dat de heruitgave vandaag de dag met zoveel liefde ontvangen worden.

In 2012 maakte Walt Disney bekend dat Lucasfilm en al haar divisies opgekocht werd door de studio van de muis. Voor 4.05 miljard gaf George Lucas zijn bedrijf, inclusief onderliggende bedrijven weg. Het was het begin van de nieuwe Star Wars-films, waarvan we de eerste (The Force Awakens) binnenkort gaan zien. Het betekende ook het einde van LucasArts. In 2013 werd bekend dat LucasArts de deuren zou gaan sluiten als ontwikkelaar. Projecten waaraan gewerkt werd (zoals Star Wars 1313) werden geannuleerd en toekomstige games zouden door andere ontwikkelstudio’s gecreëerd worden. LucasArts bestaat nog steeds -het bedrijf heeft de functie om alle projecten te overzien- maar er werken nog geen tien werknemers meer bij de studio.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Uiteraard waren er meer divisies binnen LucasFilm die we hier niet hebben genoemd. Lucasfilm Animation heeft bijvoorbeeld de Clone Wars-serie gemaakt en is momenteel bezig met Star Wars Rebels. Lucas Learning bracht educatieve spellen uit voor kinderen en Lucas Online werd in 1997 in het leven geroepen om online content te creëren. Het was een bedrijf dat nieuwe technieken bleef gebruiken, zoals streamende video, om web documentaires en interactieve content naar de gebruiker te brengen.

Het ontstaan van Star Wars heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad en was verantwoordelijk voor de oprichting van heel wat grote bedrijven. Hoewel niet elk bedrijf zo spannend is als het andere, zijn namen als ILM, Skywalker Sound en THX niet meer weg te denken uit de filmindustrie. Een hele prestatie.

In samenwerking met DeathStar.nl

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.