Beta’s! Beta’s everywhere!

Beta’s! Beta’s everywhere!

Vroeger was ik altijd gek van verschillende game magazines, van de PU tot de OPM, alles wat met games te maken had vond ik te gek om te lezen. Naast dat ik al het laatste game nieuws wilde bijhouden was er nog een belangrijk onderdeel waarom ik met mijn zuurverdiende geld naar de plaatselijke tijdschriftenwinkel ging, en dat waren de demo schijfjes. Een schijfje vol met verschillende demo’s van diverse games die ik thuis kon uitproberen, om er zo achter te komen welke van deze games ik zou gaan aanschaffen. Deze fysieke vorm van demo’s is natuurlijk door de jaren heen veranderd naar een meer digitale variant. Maar waar zijn tegenwoordig alle demo’s gebleven? Tegenwoordig zijn demo’s vaak niet meer te vinden en komen we in plaats daarvan Beta’s tegen. Is de Beta gewoon een luxere naam voor een demo of schuilt er toch meer achter?

Vroeger werd een game gemaakt en intern getest om te kijken of alles werkte en dan werd deze naar buiten gebracht. Tegenwoordig zit het allemaal iets lastiger in elkaar omdat de meeste games over onlinefuncties beschikken, die natuurlijk lastig te testen zijn met maar tien man die op dezelfde locatie zitten. Ontwikkelaars brengen daarom voordat hun game op de markt komt regelmatig een Beta of zelfs een Alpha van de game om deze te laten testen door verschillende mensen, in verschillende landen, met verschillende internetsnelheden. Op deze manier kan er gekeken worden of de servers het aankunnen en of alles draait zoals het zou moeten. Op deze manier heeft de ontwikkelaar dus de mogelijkheid om problemen die anders pas na de release aan het licht waren gekomen, daarvoor al op te lossen. Een super plan waarbij de gamer betrokken wordt bij het ontwikkelingsproces en ervoor zorgt dat het eindproduct beter wordt. Maar gebruikt elke ontwikkelaar de Beta op deze manier?

De meningen zijn enigszins verdeeld of alle ontwikkelaars de Beta versies wel inzetten voor dit doeleinde. Er zijn namelijk genoeg ontwikkelaars die de Beta zo vlak voor release plannen, dat het vrij onwaarschijnlijk is dat na het filteren van alle data die er binnen komt na de Beta periode, er nog iets met deze info gedaan kan worden. Het lijkt er dan ook meer op dat de Beta in dat geval als een soort van demo wordt gebruikt onder een andere naam.

Dan is er ook nog het verschijnsel waarbij de Beta specifiek gebruikt wordt voor marketing doeleinden. Veel ontwikkelaars bieden exclusief of vervroegd toegang tot de Beta als de game gepreordered wordt of als er een speciale editie van de game besteld wordt. Hier wordt de Beta dus gewoon gebruikt om gamers over te halen een duurdere versie of alvast een bestelling te plaatsen. Dit is uiteraard een slim trucje, maar natuurlijk niet waar een Beta origineel voor bedoeld is.

Tegenwoordig wordt je bijna doodgegooid met het woord Beta. Je kan je kont niet keren of er is er weer één die live gaat of waar je voor ingeschreven kan worden. Alleen in dit artikel kom je het woord al minimaal twintig keer tegen. Het wordt namelijk ook als een reclame gebruikt en om meer aandacht in het nieuws te krijgen. De dag dat een Beta voor een game verschijnt wordt al als een release datum in de media verspreidt waardoor er nog meer aandacht voor de game komt. Kijk naar bijvoorbeeld de Beta van Battlefront 2 die we kortgeleden hebben gehad. Uiteraard was er al een grote hype rondom de game, maar met de release van de Beta kwam de game nog meer in het nieuws en is de aandacht nog verder gestegen, waardoor er vast wel een aantal nieuwe potentiele kopers zijn bereikt.

Beta’s zijn niet meer weg te denken en worden op verschillende manieren gebruikt door verschillende ontwikkelaars. Het originele concept van de Beta is iets wat een perfect middel is om een game op grote schaal te testen en is iets wat nog steeds vaker dan niet heel goed gebruikt wordt. De manier om echter meer geld te verdienen door het gebruik van de Beta is iets wat mij minder goed bevalt, maar uit marketingoogpunt begrijp ik het ook wel weer. Wat denk jij, zijn Beta’s veredelde marketinginstrumenten geworden, of wordt er echt iets gedaan met de info die ontwikkelaars krijgen van de Beta gebruikers?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.