Call of Duty: Ghosts – Onslaught Review

Call of Duty: Ghosts – Onslaught Review

De eerste DLC voor de nieuwste Call of Duty is weer een feit. En het heeft de belachelijke naam Onslaught, wat klinkt alsof je net bij de tandarts vandaan komt na een wortelkanaalbehandeling. Het betekent zoveel als agressie, invasie, aanval en meer van dat soort oorlogstermen. Wederom brengt deze DLC je vier nieuwe multiplayer maps, maar ook een nieuw deel in de Extinction serie. En nog twee nieuwe wapens, wat er stiekem eigenlijk maar eentje is, gepresenteerd in twee vormen: als Assault Rifle en Sniper Rifle. Dit wapen heeft de geweldige naam Maverick, wat onze tandartservaring wat draaglijker maakt.

Het dealtje tussen Activision en Microsoft is nog steeds van kracht en daarom mogen onze vrienden op de Xbox weer als eerste de maps onveilig maken. Op 27 februari kunnen de gretige PlayStation gamers er dan eindelijk ook mee aan de slag. Aangezien ik de trotse eigenaar ben een PS4, mag het van mij morgen al de 27e zijn. Ik heb de DLC nu op de Xbox 360 gespeeld en na twee maandjes Ghosts te hebben gespeeld op de PS4, is de Xbox 360 ervaring nu ietwat teleurstellend. Er zit toch wel een groot verschil tussen de grafische pracht van de PS4 en de Xbox 360 (of de PS3). Het lijkt minimaal aanwezig te zijn als je de overstap maakt, maar als je na twee maanden weer even terugkijkt is het verschil toch aanzienlijk. Desalniettemin heb ik mij weer goed vermaakt met Onslaught, mede door de variatie die de ontwikkelaars hebben gecreëerd. Er zijn maps met veel hoogte-/laagteverschillen en ze hebben ook goed geluisterd naar de community door deze maps relatief klein te houden. Na klachten dat de bestaande maps formaatje Battlefield waren (ietwat overtrokken), krijgen we nu waar we om hebben gevraagd.

Laten we beginnen met de remake van de MW2 map Scrapyard, nu Ignition genoemd. Ignition voelt groter dan Scrapyard en dat komt niet alleen omdat je je nu ook onder de grond kan voortbewegen. De setting, een ruimtebasis met een raketsilo die op het punt staat af te vuren, maakt het geheel een stuk epischer dan de vliegtuigrompen in Scrapyard. Het is dus gelukkig geen kopie van een oude map, ze hebben er echt wat aan veranderd. Ja, het is makkelijk om een oude map te gebruiken. Maar wie maalt daarom als die map legendarisch was? Wij in ieder geval niet. De andere nieuwe map Bayview is van soortgelijke grootte. Het lijkt de meest gehate map van deze DLC te worden met zijn enorme vele camping spots die er ingenomen worden. Het is één groot doolhof met ontelbare deuren, ingangen en balkons. Een bewegend tram-gedeelte dat door de map rijdt is leuk gevonden, maar is eigenlijk de meest onveilige plek. Je kan er nog het beste een sentry gun in plaatsen, zoals ze ook in de trailer laten zien.
Containment, nummer drie uit de DLC, huist een heuse radioactieve bom in het midden van de map. Als je te dicht bij de bom komt, verstoort het je radar en zo speelt de meeste actie zich dan ook af aan de randen van de map. Het is een beetje een saai ogende map, met veel beige tinten en ook weer veel plekken waar campers hun positie kunnen innemen. De laatste map, Fog, ziet er alles behalve saai uit. Het is dan ook de beste map van de vier. Fog ademt een creepy sfeer en over bijna de hele map hangt een lage mist. Visserhuisjes aan de ene kant en een groot houten hut aan de andere kant lijken zo uit de film “The Cabin in the Woods” te komen. Voeg daar een geliefde horrorfilm karakter bij, namelijk Michael Myers uit Halloween, en je hebt de succesvolste map van deze DLC. Met een succesvolle Field Order kun je de gedaante van Michael Myers aannemen en zo met je bijl door de map heen rennen, soortgelijk als de Maniac dus. De muziek uit Halloween zal overigens bij iedereen uit de speakers klinken. Zo ook bij mij, toen ik alleen thuis zat met mijn koptelefoon op mijn hoofd. Ik kan je zeggen dat het even schrikken was, op zijn zachtst gezegd.

De Maverick, in zijn assault rifle vorm, is een goede gun. Ietwat teveel recoil, maar dit valt enigszins te onderdrukken met sommige weapon attachments. Een red dot sight is niet echt nodig want het heeft een handige sight van zichzelf. Als sniper rifle komt hij niet echt mee met de andere sniper rifles. Het is een prima keuze, maar hij onderscheidt zich niet zozeer van de rest. Een leuke toevoeging dus, meer niet. Een betere toevoeging is Nightfall, het nieuwe Extinction hoofdstuk. Extinction is eigenlijk de tegenhanger van de zombies in Black Ops. Ditmaal mag je op een besneeuwde militaire basis jacht maken op de aliens. Je zal snel merken dat er twee nieuwe aliens ten tonele verschijnen en dat je kunt beschikken over een nieuw wapen met buitenaards technologie.

Alles bij elkaar een prima eerste DLC. Als je wat meer kleinere maps wilt hebben om te rouleren is het verstandig om deze mappack aan te schaffen, het is echter geen must. Nightfall is wel erg awesome en Fog is de map die je echt gespeeld moet hebben, maar de rest is redelijk gewoontjes. En er zijn al genoeg guns om uit te kiezen, waardoor je de Maverick niet echt nodig zult hebben. Toch zit ik wel erg te wachten op de PS4 versie en dus mag het van mij snel 27 februari worden. Stay frosty.

[review pros=”+ Kleinere maps
+ Nightfall is erg goed
+ Michael Myers” cons=”- Bayview wel heel erg campy
– Maverick niet zo speciaal” score=77]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.