De beste Star Wars momenten in gaming

De beste Star Wars momenten in gaming

Star Wars heeft ons al heel wat toffe momenten voor weten te schotelen. Niet alleen in de films, tekenfilmseries en eigen games, maar ook daarbuiten. Denk eens aan de Star Tours in de Disney Parken, de Family Guy-spoofs en de vele films die inspiratie hebben geleend uit de saga. Ook in videogames zien we momenten buiten Star Wars om, die duidelijk afkomstig zijn uit de door ons zo geliefde filmserie. Wij zetten er enkele voor je op een rij.

Trench Run, Halo 4
Oké, misschien spelen we meteen een beetje vals wanneer we dit als een Star Wars-moment bestempelen, maar eigenlijk is het haast onmogelijk om het laatste gedeelte van Halo 4 te spelen zonder citaten als ‘Red six standing by’ door je hoofd te laten gaan. Om de Didact te verslaan moet de Master Chief zich een weg banen door een smalle gang in een gigantisch ruimteschip. De Broadsword Fighter moet zich manoeuvreren om heel te blijven, gevaarlijke objecten te vermijden en vijandelijke tegenstanders te verslaan. De link met de epische scene uit Star Wars Episode IV: A New Hope is snel gelegd.

Wedge en Biggs, Final Fantasy
In de films hebben Wedge en Biggs geen grote rollen. Natuurlijk zijn ze belangrijk voor het verhaal, maar veel tijd krijgen ze niet. Iets wat uiteraard middels flink wat boeken en comics veranderd is. Daar hebben de personages flink wat achtergronden gekregen. Maar wist je dat ze ook in de wereld van Final Fantasy aanwezig waren? Sinds Final Fantasy VII zijn Wedge en Biggs haast in elke game terug te vinden. In VII waren ze leden van Avalanche, in VIII zijn het heuse Guards. In Final Fantasy X doen ze zelfs mee met Blitzball. Wat een rebellen!

X-Wings in de Pacific, Medal of Honor: Pacific Assault
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ik niet geboren. Nog lang niet. Mijn vader was niet eens geboren. Toch kan ik met redelijke zekerheid zeggen dat er niet gevochten is met X-Wings tijdens deze zwarte periode in onze geschiedenis. Toch wil Medal of Honor: Pacific Assault het laten lijken alsof het wel zo is. Of is het toch de liefde voor Star Wars die ervoor heeft gezorgd dat deze easter egg in de game is geslopen? Tijdens de Airfield Ambush missie is het mogelijk om op de radio naar de combat dialogen van X-Wing piloten te luisteren terwijl ze de Death Star aanvallen.

https://www.youtube.com/watch?v=Hhh8iAdVl2M

Brutes en Wookiees, Halo 3
Wij zouden wel eens een gevecht tussen een Jedi en een Spartan willen zien. Waarschijnlijk zal dit altijd een fantasie blijven. Halo en Star Wars zijn gigantische franchises die niet bij elkaar in het vaarwater moeten gaan zitten. Toch zijn er hommages aan de Saga te vinden. En ja, deze is diepgaander dan de Trench Run die je eerder tegen kwam in dit artikel. In Halo 3, wanneer je de IWHBYD-skull activeert, zullen de Marines om je heen de Brutes vaak als Wookies bestempelen.

Star Wars Kid, Tony Hawk’s Underground 2
Lang geleden was de Star Wars Kid enorm populair op YouTube. Mensen vonden het hilarisch om het gezette mannetje zijn ‘lightsaber skills’ te zien tonen. Het team achter de Tony Hawk-serie sprong handig in op de hype en wist hem in hun game te krijgen. Wanneer je in het Boston-level aan het skaten bent, kun je een bepaalde huiskamer binnenglippen om hem aldaar zijn meest gevaarlijke moves te zien doen.

Han Solo, Mercenaries: Playground of Destruction
Het maakt niet uit welk spel je speelt, het spel is toffer wanneer Han Solo erin zit. Feit. Dat moeten de makers achter Mercenaries ook hebben gedacht. De bombastische gameplay zit vol met verwijzingen en de nodige humor, maar wist je dat Han Solo ook daadwerkelijk speelbaar in het spel verstopt zit? Hoewel de gameplay niet aangepast wordt wanneer je met hem speelt, maakt het één ding voor altijd duidelijk: Han schoot als eerste!

Cool op Hoth, Skyrim
Er liggen behoorlijk wat lijken in Skyrim. Door draken, door ridders, door een Wampa. Een Wampa? Jawel, het sneeuwmonster uit Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back lijkt te leven in Skyrim. Hoewel je hem nooit tegen zult komen, kun je wel zien wat hij zoal doet. Herinner je je die scene uit de film waarin hij Luke Skywalker mee weet te nemen, aan zijn voeten vast hangt aan het ijzige dak, waarna de Jedi zijn lichtzwaard uit de sneeuw moet krijgen? Skyrim laat zien wat er zou gebeuren wanneer Luke nog niet zo sterk was met The Force en het wapen niet naar zich toe wist te trekken.

Darth Maul, Tony Hawk’s Pro Skater 3

Nog voordat de Star Wars Kid zijn optreden in de Tony Hawk-serie mocht voorzien, was Star Wars al aanwezig in de serie. Op een minder subtiele manier, moeten we zeggen. In Tony Hawk’s Pro Skater 3 was het namelijk mogelijk om Darth Maul, de slechterik uit Episode I: The Phantom Menace, speelbaar te krijgen. Dit veranderde flink wat aan de gameplay. Tenminste, Maul bracht compleet nieuwe moves met zich mee. Want wat is cooler dan een salto doen op een skateboard? Een salto doen terwijl je met de Force je board onder je voeten weet te houden natuurlijk! Leuk detail: in deeltje vier was Jango Fett speelbaar.

Round 1: Fight!, Soul Calibur IV
Soul Calibur heeft vaker gastoptredens gehad. Zo hebben we Spawn, Link en Heihachi eerder al eens onder knoppen gehad in het vechtspel. Echter, met het vierde deel ging de ontwikkelaar helemaal los en werd de liefde voor Star Wars niet onder banken of stoelen geschoven. Het spel bracht niet één, niet twee, maar drie personages uit de franchise richting de serie. Yoda was te spelen op de Xbox 360, Darth Vader op de PlayStation 3 (al kwam deze later via DLC ook naar de Xbox). Ook was Starkiller, het personage uit Star Wars: The Force Unleashed, speelbaar onder de naam ‘The Apprentice’. Dit in combinatie met Star Wars omgevingen en muziek van John Williams maakte het helemaal af.

Hier blijft het niet bij. Er zijn ontelbaar veel referenties naar Star Wars gemaakt in de laatste dertig jaar. Niet alleen in films, boeken en series, maar ook in de door ons zo geliefde games. De ene is misschien wat subtieler dan de andere, maar steeds zijn ze tof om tegen te komen. Misschien staat jouw favoriet er niet tussen? Laat dan vooral weten welke easter egg jij het tofste vindt.

In samenwerking met DeathStar.nl

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.