E3 stelling: PC-games hebben dit jaar op de E3 een grotere rol dan ooit

E3 stelling: PC-games hebben dit jaar op de E3 een grotere rol dan ooit

De E3 staat weer voor de deur. Games gaan een aankondiging krijgen, licenties worden naar andere studios geschoven, hardware krijgt misschien een aankondiging. Het is de tijd van het jaar waarop we allemaal te zien krijgen wat de industrie voor ons in petto heeft. Maar nu de E3 nog niet van start is gegaan, gooien wij er deze week elke dag een stelling tegenaan. Wat zijn onze meningen? En vooral, hoe denk jij er over? Met vandaag: spotlight voor de PC-masterrace!

Bas van Dun
Het is al een behoorlijk aantal jaren geleden dat ik voor het laatst een game gespeeld heb op de PC. Er staat dan ook een grote iMac bij me thuis, dus de mogelijkheid om PC-games te spelen heb ik niet eens meer. Toch houd ik deze wereld in de gaten. Waarom? Omdat de PC vaak voor de revolutie zorgt op het gebied van graphics. Games zijn steevast mooier op dit platform, lopen soepeler en weten hoge resoluties te behalen. Interessant, zelfs voor mij als pure consolegamer. Daarom zien we ook dat games vaak getoond worden vanaf een PC, en niet vanaf een PS4 of Xbox One. En er zijn best wel wat titels voor de PC in aantocht die interessant zijn. Daarnaast is VR steeds groter aan het worden. Uiteraard heeft Sony haar VR-bril en toont Microsoft de HoloLens, maar bedrijven als Oculus zorgen ervoor dat gamen op de PC niet alleen mooier, maar ook ‘vernieuwender’ gaat worden. En hier zullen best wel wat bedrijven op in willen zetten. Ook qua indies zullen er behoorlijk wat titels aanwezig zijn op de beurs. Of de PC groter in de spotlight komt te staan dan eerder denk ik niet. Het zal altijd een beurs blijven waar de console vaker centraal staat. Maar nu Windows 10 (en de brug met de Xbox One) er aan komt, lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat we hier veel over gaan zien.

Eefje Schietgat
Jullie weten dat ik bijzonder weinig met PC-games heb, toch? Mijn computer speelt wel spelletjes en soms review ik er eens eentje. Lekker een uur aanklooien om de boel te installen en de controls onder de knie te krijgen. Soms koop ik zelfs eens een Humble Bundle en amuseer ik me met die games waarin ik een snee brood of een geit ben, of een chirurg met waanzinnig verontrustende oog/hand coördinatie. Ik speel die games wel, de korte tussendoortjes en die vind ik wel fijn, maar echt uitgebreid gamen? Gamen is voor mij ontspanning, en dat betekent lui in de zetel hangend voor de flatscreen, niet op een bureaustoel zittend met mijn neus op twintig centimeter van een monitor. Dat games terug een grotere rol op PC krijgen is mooi meegenomen voor PC-gamers. Laat ons hopen dat ze het weer niet massaal verneuken door gewoon alles te downloaden, want, dat is nu eenmaal de reden waarom een ontwikkelaar als Harmonix verklaart waarom ze hun game niet op het platform willen.

Kevin Blokland
Dit is wat mij betreft een open deur. Het is niet voor niets dat er een persconferentie georganiseerd zal worden die helemaal in het teken staat van pc-games, dus de rol van pc-games wordt inderdaad steeds groter. En ook de Steam Machines van Valve dragen hier hun steentje aan bij, want dit zijn eigenlijk gewoon pc’s voor onder je televisie. Waar we afgelopen jaren juist zagen dat de consoles de aandacht kregen en pc-games er een beetje bij hingen, krijgen die laatste nu juist steeds meer aandacht. Niet zo gek, want het ‘PC Master Race’ heeft bijna altijd de beschikking over de beste versie van een game. Top graphics, goede online support en de toetsenbord/muis combinatie zijn zomaar drie zaken die de pc voor heeft op de consoles. Het lijkt er echter wel op dat de aandacht vooral gaat naar games die óók op de consoles verschijnen. Ik denk bijvoorbeeld aan The Division, Fallout 4 en Rise of the Tomb Raider. De games die exclusief op de pc verschijnen zullen nog zeer beperkt zijn, maar de aankondiging van XCOM 2 is een goed begin. Stiekem hoop ik dan ook dat het RTS-genre een opleving gaat krijgen met een nieuwe Command & Conquer. Ik hoop het echt.

Lisa Withoos
Oké, nu ga ik echt iets heel slechts over mezelf vertellen; ik ben echt geen PC gamer en alles wat met PC games te maken gaat echt straal langs me af. Wat dat betreft zou het best kunnen zijn dat PC games een grotere rol dan ooit te voren vertolken bij de E3 van 2015 maar eerlijk gezegd zou ik het echt niet weten. Al zou het gaan over twee PlayStation games met daartegenover een stuk of honderd PC games, dan zou ik nog steeds gefocust zijn op de games voor de PS en niet voor de PC. Waarom? Nou, PC games boeien me niet echt en wanneer me iets niet boeit ben ik meteen mijn aandacht kwijt. Het is wel goed dat PC games meer naar voren gaan komen op de E3. Momenteel zijn de consoles aan de macht en zo is het voor mijn gevoel al jaren. Jammer, want er zijn genoeg mensen die liever met hun PC gamen. Wat dat betreft is het voor de echte PC gamers een must dat deze games een grotere rol gaan krijgen bij de E3. Persoonlijk zal ik toch vooral een console gamer blijven, wat dat betreft kan ik denk ik ook niet anders met mijn mini laptopje waar je zo lekker het scherm vanaf kan trekken zodat je hem als tablet kan gebruiken.

Robin Link
Ik bezit zelf een MacBook en ben dus nou niet bepaald een echte hardcore PC-gamer. Zo nu en dan speel ik wel een spelletje op mijn Mac, maar dat is dan eigenlijk vooral een game als Football Manager. Toch vind ik het best jammer dat ik niet een echt hardcore PC-gamer ben. Managementgames als SimCity of Rollercoaster speel ik best graag, en dat is toch echt het beste te besturen met een muis. Ook strategygames als Civ V of Total War hebben mijn interesse. Het is steeds makkelijker om je eigen game-PC samen te stellen en een platform als Steam blijft ook alsmaar groeien en groeien. De Steammachines zitten er ook binnenkort aan te komen, net als de hele VR-hype die prima werkt samen met een goede PC. Wat dat betreft allemaal ontwikkelingen die in het voordeel van de PC spreken. Toch is er een kleine maar: piraterij houdt bepaalde games toch zo nu en dan van de PC af. Dat is best jammer, want ik geloof stiekem nog steeds dat de PC het ‘master race’ is.

Eindstand: één Master Kevin, één Master-in-de-kast Robin en de rest interesseert het niet tot nauwelijks. Als onze redactie een beetje het klankbord van de maatschappij is (en dat geloven we natuurlijk graag), dan gaat de PC zijn uiterste best moeten doen. Leuk zo’n spotlight, maar dan moet je natuurlijk wel je best doen. Wat vinden onze lezers hier van? Is het echt zo dat de spotlight op de PC staat dit jaar? Of vinden jullie het allemaal wel meevallen?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.