Gaan we te ver met vrouwelijke personages?

Gaan we te ver met vrouwelijke personages?

Als vrouw ben ik altijd blij wanneer je een vrouwelijk personage kan kiezen in een game. Eerlijk gezegd vind ik het net even iets leuker gamen wanneer je dat als je eigen geslacht kan doen. Met games zoals Fable, Destiny en zelfs Harvest Moon zal ik dan ook altijd kiezen voor een vrouwelijk personage. Sinds een tijdje lijken er alleen steeds meer games te komen waarbij de power-woman de hoofdrol neemt en nu doet zelfs Fifa mee aan de hele vrouwen hype! Maar… is dat nou ook weer niet teveel van het goede?

Menig man zal nu even zuchten. Heb je weer zo een vrouw die eerst meer vrouwelijke personages toejuicht en het nu ineens teveel vind worden. Make up your mind, women! Ja, ik hoor het menigeen denken en dat snap ik best. Ergens zit daar namelijk een kern van waarheid in. Vrouwen willen heel graag precies hetzelfde kunnen en doen als een man om te laten zien dat ze dat ook best kunnen.

Er zijn ook echt een heleboel games waarbij ik het zeker toejuich dat je de mogelijkheid hebt om als vrouw te spelen. Wat dat betreft zijn er zelfs games waarbij ik het niet meer dan normaal vind omdat ik mezelf niet kan voorstellen dat mannen bepaalde games spelen waarbij je jaren geleden toch echt alleen mannelijke personages had om mee te spelen. Zo heb ik de eerste Harvest Moon gespeeld als jongen maar vond ik dat altijd wel raar omdat de meisjes dan verliefd op me werden en ik met hun kon gaan trouwen. Gelukkig is het al sinds een tijdje mogelijk om als meisje te spelen, waardoor het net wat anders speelt. Alleen is dat dan ook een bepaald soort game en laat het nu net zo zijn dat ik er altijd eentje ben geweest die, onbewust, opgegroeid is met de semi-oude stempel. Zo moet ik eerlijk toegeven dat ik even in shock was toen ik hoorde dat zelfs Fifa zich aan dames gaat wagen.

Fifa is een voetbal spel en voetbal is, in mijn optiek, voor mannen. Ja, ik weet dat er ook vrouwen voetbal bestaat en ja, ik weet dat er een heleboel dames zijn die verdomd goed zijn in voetbal. Toch blijft voetbal voor mij iets wat op het ‘mannen-lijstje’ staat, net zoals honkbal, rugby en vechtsporten. Zelf ben ik ook echt zo’n vrouw met twee linkervoeten. Een paar jaar geleden was ik aan het voetballen met mijn neefje (van 3 jaar), die het voor elkaar kreeg om zo twee keer de bal, bam, recht in zijn gezicht te schieten. In mijn optiek is voetbal dus een mannensport want ik als vrouw kan er geen bal van. Het hele concept van achter een bal aanrennen van de ene naar de andere kant van het veld… ik word er al moe van als ik er aan denk. Laat mij maar lekker van de ene naar de andere kant van een winkel rennen voor nieuwe schoenen en kleding, daar word ik veel gelukkiger van. Games zoals Fifa of PES boeien mij dan ook gewoon echt niet. Is het dan wel echt nodig om in games zoals deze dames toe te voegen? Is dat niet zonde van de tijd?

Met mij denk ik dat het gross van de dames ook echt geen voetbal game in hun kast hebben staan, maar er zijn vast en zeker ook een aantal dames die The Sims en Fifa wel kunnen combineren in hun kast. Voor deze vrouwen zal de toevoeging van een dames team best een gewilde optie zijn. Zij zullen het daadwerkelijk leuk vinden om zelfs in een sportgame te kunnen gamen als hun eigen geslacht. Mogelijk vinden zelfs sommige mannen het stiekem wel leuk om een vrouwen team te mogen runnen.

Alleen wat vind de alpha man? Het type ‘de vrouw hoort in de keuken en niet achter mijn PlayStation’-man? Oké, laat ik meteen voorop stellen dat vrouwen dat eigenlijk weinig interesseert maar toch, ik ben er wel benieuwd naar. Met alle dames die de laatste tijd de hoofdrollen overnemen lijkt het me soms toch wel zeer benauwend voor de gamende mannen onder ons. Zien jullie dat zelf anders? Vinden jullie ook dat het juist leuk is voor dames om deze toevoegingen te zien in games?

Zo weet ik dat er hele discussies zijn geweest over games zoals Destiny omdat daar bijna alleen nog maar vrouwen in rond liepen. Mannen voelde zich daadwerkelijk gediscrimineerd omdat andere mannen (plus ook nog eens vrouwen) alleen maar vrouwelijke personages maakte. Slaat dit eigenlijk wel ergens op? Mijn man zegt bijvoorbeeld op zijn beurt: ‘laat mij maar een dame spelen, dan heb ik toch een kont om naar te kijken’. Speel je een man dan kijk je dus de hele tijd naar de kont van een kerel.

https://www.youtube.com/watch?v=aKABSaMKsZo

Wat dat betreft komt bij mij keer op keer toch de vraag omhoog borrelen of het altijd nodig is om dames toe te voegen in games. Zou het zo moeten zijn dat je in elke shooter, sport game, rpg, etc., etc., de mogelijkheid moet krijgen om als vrouw te spelen? Of is dit soms gewoonweg een overbodige luxe? Zouden we er ons gewoon bij neer moeten leggen dat sommige games nou eenmaal vooral gericht zijn op de gamende man en niet zozeer op de algemene gamer? Zijn bepaalde games nou eenmaal weggelegd voor mannen en niet echt voor vrouwen?

Nu kwam vanuit Eefje (toen ik vertelde waar mijn feature over zou gaan) een hele mooie redenering om te zeggen: nee! We moeten ons er niet bij neerleggen dat bepaalde games zijn weggelegd voor mannen. Ja! We zouden in verschillende soorten games dames moeten toevoegen, het maakt niet uit of het een shooter, sport of actie game is. Vrouwelijke personages in games zijn een meerwaarde. Voor opgroeiende meiden is het een meerwaarde om een vrouwelijk personage te kunnen kiezen.

Het is een belangrijk en duidelijk standpunt, want in je jeugd krijg je zoveel mee waardoor je voor de rest van je leven bepaalde opvattingen hebt. Je ziet dit al aan mij als vrouw zijnde: waarom denk ik eigenlijk dat voetbal een mannensport is? Ingebakken vanuit mijn jeugd en dat dan ook nog met een paar linkervoeten. Eigenlijk ben ik gewoon al sinds toen gedoemd om te denken dat meisjes niet kunnen voetballen. Nou, bij deze: niet alle vrouwen hebben twee linkervoeten, sommige hebben gewoon fatsoenlijk werkende voeten. Dus… ja, ook in Fifa behoort een vrouwen team! Thanks EA dat jullie dat gerealiseerd hebben.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.