Het beste van 2018 volgens Harmen!

Het beste van 2018 volgens Harmen!

Het zal de leeftijd wel zijn, maar het lijkt alsof de jaren steeds sneller voorbij vliegen. Ik heb het gevoel dat het nog maar pas geleden is dat ik dit lijstje zat te tikken voor 2017. Kijkend naar de waslijst aan games die sinds dat moment verschenen is realiseer ik me dat we ons als gamers gelukkig mogen prijzen. Wat zijn er toch weer veel toffe games verschenen de afgelopen twaalf maanden. Een top-lijstje samenstellen was misschien wel moeilijker dan ooit te voren.

5. Forza Horizon 4
Een jaarlijks terugkerend ritueel – voor mij persoonlijk dan natuurlijk. Nog altijd moet iedere nieuwe Forza-titel die er verschijnt gespeeld worden en ook elk jaar opnieuw staat de Forza-game die verschenen is tussen mijn favorieten. Voordat de game verscheen was ik aan de ene kant misschien wel een beetje huiverig of sceptisch over de omgeving waarin Horizon 4 zich afspeelt. Hoewel het oude Groot Brittannië op zichzelf een prachtig land is met wonderschone (natuur)plaatjes, is het weer er natuurlijk niet al te best. En dat terwijl de Horizon-serie juist zo’n vakantie-omgeving uitstraalt normaal gesproken. Gelukkig bleek mijn scepsis onterecht. Want hoewel ik van tevoren eigenlijk al wist dat het qua gameplay sowieso goed zou zitten, is er gewoon weer een ontzettend toffe game neergezet die qua omgeving absoluut niet onderdoet voor de voorgangers. Ja, het is misschien iets minder sprankelend, zomers en kleurrijk dan Horizon 3, die zich in Australië afspeelde, maar dat is absoluut geen nadeel. Het is gewoon… anders. Positief anders. De toevoeging van dynamische seizoenen is zo tof en werkt zo goed dat de speelomgeving eigenlijk gevarieerder is dan ooit. Het gaat natuurlijk nog wel een kleine twee jaar duren, maar ik kan nu al niet meer wachten wat Forza Horizon 5 voor ons in petto heeft.

https://www.youtube.com/watch?v=zJ477xAIlgU

4. Pokémon Let’s Go Pikachu/Evee
Eigenlijk weet ik niet eens waar ik moet beginnen met deze game. Het is een spel dat gericht is op casual publiek, om de gemiddelde Pokémon Go-speler echt aan het gamen (beter gezegd aan een Nintendo Switch) te krijgen. De échte core Pokémon-RPG komt volgens GameFreak volgend jaar pas. Maar toch zijn beide Let’s Go-games al zo ontzettend tof. Voor mij persoonlijk althans. Doordat het feitelijk een remake van Pokémon Yellow is (met stiekem toch wel de nodige veranderingen) is het een echte trip down memory lane. Waneer ik met mijn Switch in de knuistjes op de bank zit (of met de Pro Controller terwijl ik voor de tv zit) en deze game op het scherm verschijnt, krijg ik echt zo’n warm nostalgisch gevoel van binnen. Ouderwetse en herkenbare gameplay in een modern jasje. Ja, je merkt wel hoe simpel die GameBoy-titels destijds eigenlijk waren. Des te interessanter wat er precies van de volgens de makers echt voltallige game die volgend jaar verschijnt gaat worden, maar tot die tijd is dit een titel die meer dan je tijd en moeite waard is om (nog eens) te doorlopen.




3. God of War
Schoorvoetend moet ik toegeven dat dit de allereerste God of War-titel is die ik ooit gespeeld heb. Ik was namelijk nooit echt een PlayStation-gamer, althans niet op het moment dat God of War een dingetje werd. De gameplay was misschien ook niet helemaal aan mij besteed, maar zoals wel meer games in de huidige tijd kunnen remakes wonderen doen. Het thema van de Noorse mythologie zorgde niet alleen voor andere gameplay maar ook voor een ander soort grafische stijl. Het totaalplaatje werd uiteindelijk een dijk van een game die ook ik als niet-God of War veteraan erg kon waarderen. Deze God of War kreeg eenzelfde behandeling als wel meer PlayStation-exclusives inmiddels gehad hebben. Het werd veel meer een filmische ervaring dan eerdere games in de franchise. En hoewel we het van tevoren al wel een beetje hadden kunnen voorspellen, werkt dit voor God of War fantastisch. Het feit dat Kratos niet meer alleen maar die efficiënte moordmachine is, maar daarnaast ook een liefhebbende vader maakt hem weer wat makkelijker om je mee te identificeren. De betrokkenheid tussen jou en de game wordt groter op deze manier. Een absolute aanrader om snel nog even mee te pakken aan het eind van het jaar.




2. Super Smash Bros. Ultimate
Eigenlijk altijd wanneer een game het woord ‘Ultimate’ of iets vergelijkbaars in de title heeft, is de betreffende titel allesbehalve ultiem. Met Super Smash Bros. Is dit anders. Dit is een game die door Nintendo gemaakt wordt. En Nintendo doet dingen nu eenmaal anders. Door meer content dan ooit tevoren in deze game te stoppen – maar liefst alle speelbare personages die ooit in een Smash Bros.-titel zaten zijn hier van de partij – maakt Nintendo de hooggespannen verwachtingen meer dan waar. Van tevoren misschien een schier onmogelijke opdracht, maar ze hebben het gewoon geflikt. De hoeveelheid content die deze Smash Bros. bevat is werkelijk waar ongelofelijk. Gezien deze game natuurlijk draait om de multiplayer had het misschien niet eens nodig geweest om echt moeite te steken in een singleplayer-mode, maar dat is wel wat Nintendo gedaan heeft. En dat allemaal onder de noemer fanservice. De hoeveelheid verwijzingen en easter eggs die dit spel bevat zijn een genot voor de diehard gamer. Je hele jeugd komt in ludieke verwijzingen aan je voorbij – en dat allemaal in een hedendaags jasje. Als de Switch nog geen system seller had voor de feestdagen in de vorm van Pokémon Let’s Go, wordt dat nu nog eens dubbel bekrachtigd met de beste Smash Bros.-game tot nu toe.




1.Red Dead Redemption 2
Rockstar Games staat garant voor kwaliteit. Al decennia lang. Eerst in de vorm van met name GTA, maar inmiddels verandert zo ongeveer alles wat uit de keuken van deze ontwikkelaar komt in goud. Niet alleen omdat er enorm capabele mensen werken, maar ook omdat de games van Rockstar misschien wel de enige zijn die echt met een ultieme hoeveelheid liefde (en stiekem ook geld) gemaakt worden. Er wordt misschien wel drie keer zoveel tijd voor de ontwikkeling van een Rockstar-game uitgetrokken als voor de gemiddelde andere titel. En dan hebben we het nog niet eens over de hoeveelheid mensen die aan de ontwikkeling van één game werkt. Red Dead Redemption 2 is het laatste huzarenstukje van Rockstar en elke game opnieuw lijkt de ontwikkelaar de lat voor zichzelf weer een nieuw stapje hoger te leggen. De details in dit spel zijn zo bizar. Niet alleen op grafisch gebied, maar ook wat de speelwereld betreft. Ook buiten beeld leeft en gaat alles door. Red Dead Redemption 2 is een levende wereld waarin jij als speler op bezoek komt en poogt je voetafdruk achter te laten. Wat er uit de huidige generatie consolehardware geperst wordt, kan eigenlijk helemaal niet. En dat is iets wat alleen Rockstar kan.




All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.