Ik speel nog steeds… Borderlands 2!

Ik speel nog steeds… Borderlands 2!

Mijn Borderlands 2 avontuur begon in de gamestellage van de Saturn, waar ik de game kocht door enkel de unieke grafische stijl op de cover. Borderlands 2 singleplayer, Borderlands 2 multiplayer co-op met vrienden of Borderlands 2 offline in een afgelegen vakantiehuisje in Zwitserland, deze game heeft al flink wat uren van mijn gametijd opgeëist. Met alle onverslagen raidbosses, open achievements en legendarische wapens die ik nog niet heb speel ik nog steeds… Borderlands 2!

Niets is zo fijn als een game met een substantiële verhaallijn en met quests die niet gaan vervelen na 1 playthrough. Borderlands 2 is zo’n game. Met de release van “Borderlands: The Pre-Sequel!” in 2014 gaven 2K games en Gearbox een mogelijk vervolg aan in de hoofdverhaallijn en in het begin van 2016 kwam het bericht ook naar buiten dat er aan een Borderlands 3 wordt gewerkt. Ook kwam het nieuws naar buiten dat er mogelijk aan een Borderlands film zou worden gewerkt. Met al dit nieuws leek het me een goed idee om terug te duiken in een van mijn favoriete FPS games.

In Borderlands 2 neem je het als zogenaamde “Vault Hunters” op tegen een zelfingenomen CEO van Hyperion, een organisatie die met voornamelijk robots de macht wil grijpen op de planeet Pandora. Aan jou is het om een einde te maken aan Handsome Jack en zijn robotleger met behulp van een arsenaal aan wapens en vooral explosies …. veel explosies. Naast deze hoofdverhaallijn zijn er een tal van DLC’s voor de game, waar meer quest, unieke wapens en nieuwe moeilijkheidsgraden vrijgespeeld kunnen worden. Het verhaal van Borderlands 2 wordt op een humoristische manier gebracht en naast de achtergrondverhalen van de karakters waar de speler uit kan kiezen en de hoofdkarakters, zijn er ook veel NPC’s met unieke names, quests of voice lines. In 2015 werd Borderlands 2 ook beschikbaar voor de Playstation 4 en Xbox One als “Borderlands: The Handsome Collection”. Deze bundel bevat zowel Borderlands 2 als The Pre-Sequel inclusief alle DLC van beide games.

Het mooie aan Borderlands 2 is dat het een speelstijl voor iedere speler heeft, maar ook dat er geen vaste selectie van wapens is. Wapens hebben levels, wisselende statistieken en elementen zoals vuur of elektriciteit. Door de DLC is er zelfs een wapen dat zwaarden schiet. Je gear in Borderlands is verdeeld is 3 categorieën: granaat mods, een schild en geweren. Met de verschillende soorten gear zijn er veel combinaties die je in samenwerking met de abilities van de Vault Hunter kunt combineren. Zo kunt je met Maya’s Phaselock vijanden naar elkaar trekken om ze vervolgens met een clustergranaat uit te schakelen. De verschillende soorten gear die je kunt verzamelen is eindeloos en ik heb dan ook verschillende nachten doorgespeeld om een legendarisch schild te bemachtigen.
Borderlands 2 is niet voor mensen met een zwak hart aangezien de game de volgende ratings als videogame heeft gekregen: “Blood and Gore, Intense Violence, Language, Sexual Themes & Use of Alcohol”. Met deze ratings weet je al wel welke kant de game op kan gaan. Karakters die graag dingen opblazen of regelmatig scheldwoorden eruit flappen is redelijk normaal in Borderlands. De verhaallijn is soms wat voorspelbaar, maar juist door de grappen en unieke karakters zoals Handsome Jack is het verhaal zeker niet minder leuk bij de tweede playthrough. Meerdere playthroughs van de game zijn zeker aan te raden vanwege de extra moeilijkheidsgraden en de extra levels die je bovenop de level cap kunt verdienen. Ook heb ik persoonlijk erg genoten van het spelen met een nieuw personage of het verslaan van een van de speciale raidbosses met met een groep vrienden (dit is vrijwel onmogelijk zonder perfecte gear of een groep).

Naast al deze positieve effecten zijn er ook wat negatieve punten aan te merken op de game. Zo is er maar plek voor 4 spelers bij de co-op en zijn de voertuigen soms wat buggy. Ook voelt het soms op de “True Vault Hunter” moeilijkheidsgraad alsof je kogels blijft schieten zonder dat er schade is en moet je je gear naar de specifieke set veranderen om simpele vijanden uit te kunnen schakelen. Hierdoor voelt het soms als een vervelende klus aan wanneer je door honderden vijanden heen moet gaan voordat je verder kunt met het spel.

Borderlands 2 is een enorme aanwinst voor het shootergenre en zeker een game die je opstart als je gewoon breinloos wilt kunnen schieten, maar ook voor de humoristische singleplayer campaign. 2K games en Gearbox geven duidelijk om de Borderlands fans, naast de vele uitgebrachte DLC’s geven ze namelijk nog steeds codes uit voor speciale in-game wapen crates. Ik kijk uit naar de release van Borderlands 3 in de nabije toekomst, maar tot deze tijd speel ik nog steeds Borderlands 2!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.