Ik speel nog steeds… Pokémon Go!

Pokémon Go

Mobile
8.4

User Avg

Ik speel nog steeds… Pokémon Go!

Ik speel nog steeds… Pokémon Go!

Een jaar geleden kon je de straat niet op gaan of je zag (groepjes) mensen op straat die constant naar hun telefoon staarden en swipe-bewegingen maakten op hun scherm. Dan kon je de klok erop gelijkzetten: deze mensen waren op Pokémon-jacht. Pokémon Go was misschien wel de grootste hype van de afgelopen jaren; iedereen speelde het. Wegens het uitblijven van omvangrijke updates leek het spel echter een stille dood gestorven te zijn, ook voor mij persoonlijk. Maar sinds de laatste update waarmee legendarische Pokémon en raids aan de game toegevoegd zijn, heb ik de app toch maar weer eens opgestart.

Even vooropgesteld: ik ben waarschijnlijk nooit zo’n fanatieke Pokémon Go-speler geweest als de gemiddelde persoon die de app op zijn of haar telefoon geïnstalleerd heeft (of had) staan. Wel heb ik destijds de app uit de Nieuw Zeelandse App Store geplukt en had ik hem dus nog voordat ‘ie officieel bij ons uit was, maar ik heb me altijd vooral gefocust op het vangen en verzamelen van Pokémon. Het trainen en vechten vond ik minder interessant (ik heb zelfs nooit een gym-gevecht gedaan), en daarnaast was het ook (afgezien van de eerste week) niet zo dat ik op ieder denkbaar moment mijn telefoon uit mijn broekzak haalde om op ‘jacht’ te gaan. Het was gewoon een leuk tijdverdrijf, niet echt een passie.
Dat is het later ook nooit geworden. Eigenlijk is het gebruik van de app stukje bij beetje minder geworden. Er waren andere dingen waar ik liever mijn tijd in stak en op den duur vergat ik eigenlijk dat de app op mijn telefoon stond. Het enige moment wanneer ik ‘m nog opstartte was in het sprookjesbos in de Efteling. Het was en is daar nog altijd een waar Pokémon-paradijs. Er zijn bovengemiddeld veel (verschillende) exemplaren te vangen, bijna ieder sprookje is een Pokéstop en door de populariteit van de app zijn die nog altijd regelmatig gelured. Dat maakte het dan toch wel weer aantrekkelijk om mijn telefoon tevoorschijn te halen en wat Pokémon te vangen die ik soms überhaupt nog niet had, of nodig had voor een evolutie.

Tot het verschijnen van eerdergenoemde meest recente update. Niet alleen werden er eindelijk nieuwe Pokémon toegevoegd, ook het Gym-systeem ging op de schop. Het zien en vangen van die nieuwe Pokémon werkte voor mij persoonlijk sowieso al als stimulans, maar de nieuwe manier waarop de Gyms gebruikt worden, was misschien een nog wel grotere reden om mijn ‘verslaving’ nieuw leven in te blazen. Doordat ik een beetje late to the game was, waren mijn Pokémon eigenlijk nooit krachtig genoeg om echt mee te kunnen doen in de gymgevechten. Nu zijn ze dat op dit moment natuurlijk nog steeds niet echt, alleen is het sowieso fijn dat iedere Gym nu ook een Pokéstop is. Daarnaast is er natuurlijk de toevoeging van de raids, die veel meer uitnodigen tot interactiviteit tussen Pokémon Go-spelers. Ik zag laatst voor het eerst sinds lange, lange tijd weer een groepje mensen bij elkaar met hun telefoon voor hun neus – duidelijk Pokémon Go spelend. Het allermooiste was nog dat dit allemaal mensen van middelbare leeftijd waren en geen jeugd. Het geeft aan hoe toegankelijk de game in zijn geheel (geworden) is.

Inmiddels ‘beperk’ ik me dus niet meer alleen tot de Efteling, maar start ik Pokémon Go regelmatig weer op. Nog steeds niet zo vaak als toen de game net uit was – toen stond de app bijna letterlijk iedere vrije seconde aan – maar als ik even de tijd heb op de fiets of lopend, is het toch weer even kijken welke Pokémon er in de buurt zitten en of er niet toevallig ergens een raid aan de gang is. Niet dat ik er dan op af sprint, maar als ik er niet al te ver voor om hoef ga ik wel even een kijkje nemen.
Ook een leuke bijkomstigheid is dat tegenwoordig ook het systeem waarin te zien is welke Pokémon dicht in de buurt zitten geoptimaliseerd is. Het is misschien niet meer helemaal zoals in de ‘echte’ wereld van Pokémon, dus dat je rondloopt en wel ziet wat je tegenkomt, maar het is een verademing om te weten waar je heen moet als je een Pokémon in de buurt wilt vangen die je nodig hebt.

Ik ben erg nieuwsgierig hoe Pokémon Go zich gaat ontwikkelen. Of het een app blijft die er altijd (of in ieder geval voorlopig) zal zijn of dat de hype langzamerhand steeds verder weg zal ebben en de game een stille dood sterft. Ik hoop dat eerste, of dat er door middel van updates steeds weer even pieken komen zoals waar ik nu in zit. Want het is en blijft een enorm vet concept.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.