Is het einde van de gamemagazines nu echt in zicht?

Is het einde van de gamemagazines nu echt in zicht?

Keek ik 10 jaar geleden bij de tijdschriftenwand van de lokale boekhandel, dan zag ik altijd een flink aantal verschillende gamemagazines. Elke console had zijn eigen magazine en daarnaast was er nog een aantal multiplatform-magazines om de balans een beetje te bewaken. Zelfs voor de PC-gamers was er keuze uit meerdere tijdschriften. Het waren de hoogtijdagen van de papieren gamejournalistiek, maar helaas is daar nu niks meer van te merken. De meeste tijdschriften zijn uit de winkel verdwenen en alles verschuift naar het internet. De laatste overlevenden doen nog een verwoede poging om hun bestaan veilig te stellen.

In de ongeveer 15 jaar dat ik gamemagazines lees, heb ik er veel voorbij zien komen. Alleen de magazines Xbox Magazine en Power Unlimited vond ik ooit interessant genoeg voor een abonnement, maar dat weerhield me er niet van om er regelmatig nog een paar losse magazines bij te kopen. Toen ik op de PC speelde, haalde ik vrijwel maandelijks de Nederlandse PC Zone en de Belgische PC Gameplay in huis. Met name de edities met een demo-CD waren heel interessant in een tijd dat mijn PC enkel nog een 56k-modem had om verbinding met internet te maken. Ook de tijdschriften Hoogspel en Game Quest wisten ooit in mijn handen een boekhandel te verlaten. Toentertijd waren magazines de enige mogelijkheid om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de sector en die demo’s waren ook mooi meegenomen. Net als tijdens mijn studententijd loop ik tegenwoordig ook nog regelmatig even langs de AKO op het station om te zien of er al nieuwe nummers zijn verschenen. Helaas is de keuze een stuk beperkter geworden en worden de lege plekken steeds meer opgevuld door andere bladen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Deze week werd bekend dat er weer een magazine verdwijnt. Officieel PlayStation Magazine stopt na 153 nummers. Daarmee stopt niet alleen het zoveelste magazine, maar is het ook definitief afgelopen met de magazines die zich richten op één specifieke console of consolebouwer. Het blijkt echter niet heel winstgevend te zijn om je te richten op het publiek van één console. Logisch ook, want met de teruglopende oplages wil je natuurlijk de doelgroep zo groot mogelijk houden. Je ziet dan ook dat magazines regelmatig van strategie zijn veranderd om hun voortbestaan te kunnen garanderen. Eind 2010 besloot de redactie van het Belgische blad PC Gameplay dat het niet meer van deze tijd is om zich enkel te richten op de PC-gamers. Daarom werd de naam veranderd naar Gameplay en verschijnen er sinds dat moment ook artikelen over consoletitels in het blad. Ondanks dat ik geen oplagecijfers heb, lijkt het een goede zet geweest te zijn, want het blad bestaat nog steeds. Blijkbaar is het gelukt om genoeg lezers aan te trekken om te kunnen blijven bestaan. Tot nu toe, want is het verder nog wel onderscheidend genoeg?

In Nederland hebben we ook veel tijdschriften zien komen en gaan, maar er is er eentje die het nog steeds vol weet te houden. Ik heb het natuurlijk over Power Unlimited. Het blad bestaat alweer 20 jaar en is bijna een onderdeel van de Nederlandse gamecultuur te noemen. Ik denk dat elke zichzelf respecterende gamer in Nederland het blad minimaal één keer in huis heeft gehaald. Helaas is te merken dat ook zij last hebben van de teruglopende verkoopcijfers. Twee jaar geleden ging al de uitgever failliet, maar de PU heeft toch weten door te zetten bij een nieuwe uitgever. In de afgelopen jaren zie je dat de PU haar focus steeds verder heeft verschoven naar de website. Het begon met het aanbieden van video’s en extra artikelen op de website, maar het gebeurt steeds vaker dat reviews (in uitgebreide vorm) eerder op de website verschijnen. Het voordeel is natuurlijk dat reviews snel gepubliceerd kunnen worden, zonder vast te zitten aan de verschijningsdatum van het magazine. Het nadeel is echter dat dan de vraag ontstaat wat de meerwaarde van het magazine nog is. Met het publiceren van meer features en speciale artikelen in het magazine probeert de redactie die meerwaarde alsnog te creëren, maar of dat genoeg is om de lezers (en adverteerders) te behouden… Het zou me dan ook niks verbazen als Power Unlimited binnen nu en twee jaar het blad laat vallen en volledig online verder gaat.

Het is logisch dat gamers hun nieuws steeds meer van het internet halen in plaats van via de traditionele printmedia. Toch vind ik het persoonlijk erg jammer dat zoveel magazines het daardoor niet redden. In de loop der jaren heb ik veel verschillende magazines met veel plezier gelezen en dat wil ik graag nog even blijven doen. Ik hoop dan ook van harte dat het titels als Gameplay en Power Unlimited lukt om de meerwaarde van het papieren blaadje te behouden en nog vele jaren te blijven bestaan.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.