Kingdom Hearts: Square Meets Disney

Kingdom Hearts:  Square Meets Disney

Je zal maar een beginnend bedrijf zijn dat niet lekker loopt. Wat je ook doet, er is niks waardoor je je hoofd boven water kunt houden. Tot het moment dat je Final Fantasy creëert en daarmee het bedrijf nieuw leven inblaast.

Dat is wat gebeurde met Square Co., het bedrijf dat werd opgericht door Masafumi Miyamoto in 1986. Zijn team bestond uit studenten en samen creëerden ze Final Fantasy voor de Nintendo. Door deze game heeft Square zich weten te ontplooien tot een bedrijf dat niet weg te denken is in de hedendaagse gamesindustrie. Er volgden nog vele bekende titels: Chrono Trigger, Chrono Cross, Secret of Mana, Legend of Mana, Xenogears, Parasite Eve en Vagrant Story.

LegendofMana

Goede jaren volgden, maar er waren ook mindere projecten zoals hun film Final Fantasy: The Spirits Within. Deze draaide zelfs zo slecht dat de ideeën om samen te gaan met het bedrijf Enix op een laag pitje kwamen te staan. Enix wist namelijk niet zeker of ze wel samen wilde gaan met een bedrijf dat zoveel geld verloor. Er volgde nog een slecht jaar en Square vroeg Sony om hulp.

In november 2001 nam Yoichi Wada het stokje over van CEO Hisashi Suzuki. Hij kwam met het idee om het bedrijf te veranderen en efficiënter te maken. Dat jaar kwam het bedrijf weer met het hoofd boven water na de successen van Final Fantasy X en Kingdom Hearts. Square en Enix werden samen Square Enix en zoals Yoichi Wada liet weten: “Square has also fully recovered, meaning this merger is occurring at a time when both companies are at their height.”

In een interview met GIA.com, in hetzelfde jaar, werd Square de volgende vraag gesteld: “Are you ever worried that Square will become too heavily dependent on the Final Fantasy name?” Het antwoord van Hironobu Sakaguchi was “Avoiding that has actually been one of Square’s goals for a long time. It is our aim to try and develop a few more major franchises for the company; that has always been on our minds.”

Lastig, want wanneer je Square zegt dan denken veel mensen aan Final Fantasy. Hoewel er meer voor Square bestaat dan alleen deze RPG-reeks, zijn de twee wel onlosmakelijk verbonden met elkaar. Square maakt gretig gebruik van het enorme succes van Final Fantasy, begrijpelijk ook. Zo zijn er veertien delen waarvan ook nog eens spin-offs bestaan. Distant Worlds, anime’s en manga’s. Maar niet alleen Final Fantasy was een enorm bekende reeks, ook Kingdom Hearts is een zeer bekende reeks van games waarmee Square Enix zich bekend heeft gemaakt. Een mix van Final Fantasy en Disney, een perfecte mengelmoes welke niet meer weg te denken is: Square Meets Disney!

Kingdom Hearts 1-11

De twee bundelden hun krachten in 2002 en deden iets wat niemand ooit had bedacht. Ja, er zijn al een heleboel games uitgekomen van Disney. Ja, er zijn al een heleboel games uitgekomen van Square Enix. Nee, er is niemand die bedacht om de werelden te bundelen. Het was een goede en vooral lucratieve keuze welke heeft gezorgd voor een game-serie die niet meer weg te denken is uit de gamesindustrie.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.