May the fourth be with you: de beste Star Wars-games ooit

May the fourth be with you: de beste Star Wars-games ooit

Het zijn roerige tijden in dat melkwegstelsel hier ver vandaan. Met de onthulling van de complete cast voor Star Wars Episode VII, nieuwe beelden voor Star Wars Rebels en meer kun je zien dat die tijd van het jaar wederom is gekomen. Het is vier mei, een dag die al jaren door het leven gaat als Star Wars Day. Daarom kijken we naar de tien beste games die deze franchise ooit voort heeft gebracht. May the Fourth be with you…

Star Wars en videogames, het is een huwelijk dat niet altijd sterk is geweest. Er waren dagen vol met geluk en mooie momenten, ook waren er onderdelen waar we liever niet op terug willen kijken. Nu, in het licht van deze vierde van mei, kijken we naar de positieve kant. De Dark Side laten we even voor wat het is. Let wel, per serie pakken we één titel.

Star Wars: Republic Commando
Hoewel we graag een lichtzwaard trekken om menig Stormtrooper over de kling te jagen, is het in Republic Commando Clone RC-1138 die je onder de knoppen hebt. Hij is de leider van een eliteteam van Clones; Delta Squad. Samen met zijn team is RC-1138 het perfecte wapen om speciale missies uit te voeren op de planeet Kamino. Dit alles in opdracht van de Galactische Republiek. Republic Commando toonde een zeer volwassen versie van Star Wars en wist spelers tijdens de snelle shooter-actie enorm te vermaken.
Star Wars: Knights of the Old Republic
Toen ontwikkelaar BioWare in 2003 vriend en vijand wist te verrassen met een Star Wars-RPG, waren het niet alleen de die-hard fans van de franchise die de game prezen. Doordat de ontwikkelaar het spel 4000 jaar voor de gebeurtenissen van Star Wars Episode IV: A New Hope situeerde, bracht de game een compleet nieuwe verhaallijn in de tijd dat Jedi’s in hun prime waren. Nog steeds kijken mensen terug op deze titel als misschien wel de beste Star Wars-game aller tijden.

Star Wars: Jedi Knight II – Jedi Outcast
Het was niet zeker of Jedi Outcast in deze lijst kwam te staan. Moesten we nu voor dit deel kiezen, of toch voor Dark Forces? Toch waren de lichtzwaard-acties van Kyle Katarn net wat interessanter en de gameplay wat diverser. Wanneer je deze first/third-person shooter speelde voor het verhaal, kwam je er al snel achter dat er een diep plot in het spel te vinden was. Iets dat we hier niet gaan verklappen, ook nu is de game het (her)spelen nog waard. De online multiplayer hield de game jaren leuk.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Star Wars Episode I: Racer
Niet elke game in het Star Wars-universum hoeft te draaien om lichtzwaarden, laserpistolen en het omleggen van Clones of Stormtroopers. In Episode I: Racer, de game die tegelijk met The Phantom Menace verscheen, nam je als speler plaats in een gevaarlijke Pod om bizar snelle races te voltooien. Van de woestijnen van Tatooine tot de besneeuwde landschappen van Ando Prime, met Racer ontdekte je het melkwegstelsel op hoge snelheid. Momenteel is Racer nog steeds de best verkochte sci-fi racer ooit, de game heeft meer exemplaren verkocht dan F-Zero en WipeOut.

Star Wars: The Old Republic
BioWare keerde enkele jaren geleden terug naar de Old Republic met een compleet nieuwe MMO. Het was niet de eerste game in het Star Wars-universum waarin spelers met duizenden tegelijk online konden spelen, die eer ging naar Star Wars Galaxies. Wel bracht het beter dan ooit een nieuw verhaal, was de weg naar het worden van een Jedi redelijk episch en voelde het universum enorm groot. Nog steeds loggen duizenden spelers dagelijks in om handel te drijven, te jagen op slechteriken of om gewoon een partij stoer te doen met een lichtzwaard. En gelijk hebben ze.
Star Wars: The Force Unleashed
Met The Force Unleashed poogde LucasArts om nieuwe technieken richting videogames te brengen. Personages waren mooier, omgevingen reageerden beter op jouw acties en particles waren daar om jou te gehoorzamen. Het verhaal, dat zich afspeelde tijdens de verhalen van de films (en zelfs een extra lading aan dat wat we kennen gaf), zat sterk in elkaar en maakte een opening voor een nieuwe trilogie. Helaas is deze er nooit gekomen, na The Force Unleashed 2 hebben we nooit meer iets van de franchise gehoord. Zonde.

Star Wars: Battlefront II
De strijd tussen de vier speelbare facties was heftiger dan ooit. Het hele universum was in oorlog. Of je nu streed aan de kant van de Rebellen of The Empire of je toch liever aansloot bij de facties van de prequels, Battlefront II ging je veel actie geven. Niet alleen kon jouw personage het te voet opnemen tegen diverse online tegenstanders, ook werden voertuigen gebruikt om het gevecht te beslechten. Daarnaast was het zelfs mogelijk om in de ruimte heuse dogfights met elkaar te houden. Battlefield op z’n Star Wars, het is daarom niet vreemd dat Dice bezig is met een vervolg.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Lego Star Wars
Inmiddels zijn de Lego-games niet meer weg te denken. Behoorlijk wat licenties hebben de stap richting de Deense blokjes gemaakt. Toch was het Lego Star Wars die de wereld kennis liet maken met deze nieuwe manier van het beleven van bekende avonturen. De nieuwe films, de prequels, werden in Lego-vorm gegoten en waren speelbaar op manieren die we eerder nooit zagen. Aangezien er voortaan elk jaar een Lego-game verschijnt, was de basis die Star Wars wist te leggen geen verkeerde. Ook de originele trilogie, alsook de Clone Wars, zijn later in Lego-vorm verschenen.

Star Wars: Rogue Squadron II – Roque Leader
Er zijn games die je kippenvel kunnen bezorgen. Rogue Squadron II – Rogue Leader was er zo één. Het spel verscheen tijdens de launch van de Nintendo Gamecube en toonde meteen de kracht van de nieuwe console. Spelers konden gevechten uit de bekende films opnieuw beleven, al kropen ze dit keer zelf in de cockpit van een X-Wing, Y-Wing of zelfs de Milennium Falcon. Dit in combinatie met de authentieke muziek van John Williams was voor velen reden genoeg om de gekke paarse kubus van Nintendo aan te schaffen.
Star Wars: X-Wing vs. Tie Fighter
Inmiddels is X-Wing vs. Tie Fighter 17 jaar oud, maar toch mag deze titel niet in deze lijst ontbreken. Waar eerder al Star Wars: X-Wing en Star Wars: Tie Fighter verschenen, was het dit deel dat de nadruk meer wist te leggen op het spelen met anderen via het destijds opkomende internet. Een verhaal was oorspronkelijk niet aanwezig, maar door diverse uitbreidingen heeft LucasArts deze fout weg weten te poetsen. Spelers namen het in een X-Wing of Tie Fighter tegen elkaar op in bekende delen van het melkwegstelsel. Nu nog dromen we over een nieuwe versie voor de next-gen consoles…

Er zijn heel veel Star Wars-games verschenen sinds het moment dat filmmaker George Lucas ons in 1977 voor het eerst mee wist te nemen naar dat magische melkwegstelsel hier ver vandaan. Hoewel lang niet elke game de kwaliteit van de films wist te benaderen (we gruwelen nog bij namen als Force Commander, Bombad Racing, Masters of Teräs Käsi en Obi-Wan), zijn er gelukkig ook games verschenen die nu, jaren later, nog steeds interessant zijn. De Force is sterk met deze titels. Altijd.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.