Metal Gear Timeline: Part II

Metal Gear Timeline: Part II

Het verhaal achter de Metal Gear-games is op momenten ingewikkelder dan het einde van Lost. Je kunt het verschillende keren uitgelegd krijgen, maar altijd blijf je met vragen zitten. Het helpt dan ook niet mee dat de games in een andere volgorde uit zijn gebracht dan dat ze in de tijdlijn passen. We gaan een poging wagen het een beetje voor je op te helderen. Pas op, spoilers!

Het eerste deel gemist? Lees het hier dan nog even na.

1995 Metal Gear
Na het mislukken van FOXHOUND-agent’s Gray Fox’ missie in Outer Heaven, stuurt Big Boss zijn zoon Solid Snake erop af om Gray Fox te vinden en te onderzoeken of de geruchten over een nieuw superwapen in Outer Heaven waar zijn. Wanneer hij Gray Fox vindt en orders om de missie te staken negeert, komt Solid Snake oog in oog te staan met Metal Gear TX-55. Het is daar dat hij erachter komt dat het Big Boss zelf is die de leider van Outer Heaven is.

Solid Snake weet de TX-55 te vernietigen en neemt het op tegen Big Boss. Hij laat de man voor dood achter. Hij komt achter de agenda van Big Boss en ziet in dat hij nooit een oorlog met Amerika wilde starten, maar zich wilde verzetten tegen een geheime organisatie, gestart door iemand uit zijn verleden. Snake helpt om Outer Heaven af te breken, maar Big Boss weet te overleven en brengt de overlevende soldaten naar het midden-oosten. Snake weet niet wie Big Boss is en sluit zich aan bij FOXHOUND.

1997 Zanzibar Land rukt zich los van Rusland door huursoldaten, in het geheim onder leiding van Big Boss. De wereld laat grotendeels de nucleaire wapens achter zich.

1999 Metal Gear 2: Solid Snake
Onder leiding van Colonel Roy Campbell gaat FOXHOUND-agent Solid Snake richting Zanzibar Land om de uitvinder van synthetische olie op te sporen. De OILIX-formule, Metal Gear D en een stapel nucleaire wapens maken van Zanzibar Land de meest dominante militaire kracht op de planeet. Het duurt niet lang voordat Snake erachter komt dat de vernietiging van Outer Heaven ervoor zorgde dat Big Boss wist te vluchten en als leider van Zanzibar Land op wist te klimmen.

Snake weet uitvinder Dr. Kio Marv te bevrijden maar wordt aangevallen door Metal Gear D. In de cockpit zit Gray Fox. Hoewel Snake weet te ontsnappen, vindt hij de dokter te laat. Hij is doodgemarteld. Hoewel Snake de formule weet te ontrafelen, staat Metal Gear D nog steeds in de weg. Snake weet hem uit te schakelen maar verliest in het proces de geheimen van de OILIX-formule aan Gray Fox. Wanneer Fox dan uiteindelijk sterft arriveert Big Boss. Snake weet hem te verslaan met vuur en komt er op dat moment achter dat Big Boss zijn vader is. Snake trekt zich terug naar de wildernis van Alaska en het lichaam van Big Boss wordt in ijs bewaard door The Patriots. Hij leeft nog maar zal in een coma verkeren. Van zijn DNA worden nieuwe soldaten gemaakt, de Genome Soldiers..

2000 Liquid Snake voegt zich bij FOXHOUND als de ‘commanding officer’.
2001 Zero verliest de hoop in de mensheid en laat de legacy van de Patriots over aan vijf A.I’s. GW, TJ, AL, TR en JD.
2003 Dokter Naomi Hunter perfectioneert FOXDIE, een programmeerbaar virus dat mensen kan doden.

2005 Metal Gear Solid
Tijdens een routine trainingsmissie op Shadow Moses Island, keert Liquid Snake zich met zijn Genome Soldiers tegen de Amerikaanse overheid. Hij is van plan een nucleair wapen af te vuren op het Witte Huis. Ze eisen het lichaam van Big Boss en noemen zichzelf ‘The Sons of Big Boss’. Het is aan Solid Snake om Shadow Moses te infiltreren onder de orders van Roy Campbell en zijn broer te stoppen. Met hulp van Campbell’s dochter Meryl Silverburgh weet Snake om de basis op het eiland te infiltreren, vecht hij tegen tegenstanders uit het verleden en ziet hij hoe Gray Fox terugkeert als een cyborg ninja wanneer hij een hand van Ocelot af weet te hakken..

Snake kan bevestigen dat de terroristen de mogelijkheid hebben om een nucleaire aanval uit te voeren wanneer hij Hal ‘Otacon’ Emmerich leert kennen, de ontwerper van de nieuwe Metal Gear REX. Snake neemt het op tegen REX, welke als piloot zijn eigen broer aan boord heeft en wint door de tussenkomst van Gray Fox. Fox laat het leven terwijl het gevecht tussen Solid en Liquid tot een hoogtepunt komt. Uiteindelijk sterft Liquid door FOXDIE, een virus dat in hem is geïnjecteerd. Solid weet niet of het hem ook het leven gaat kosten. Ocelot vervangt zijn hand door die van Liquid en verkoopt de blauwdrukken van Metal Gear REX op de zwarte markt.

2006 Snake en Otacon richten de anti-Metal Gear organisatie Philantrophy op. Ocelot’s lichaam wordt langzaam maar zeker overgenomen door Liquid.

2007 / 2009 Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty
Otacon krijgt het bericht van zijn zus Emma dat de anti-Metal Gear in ontwikkeling is onder codenaam RAY. Snake en Otacon plannen om de machine te onderscheppen en bloot te stellen aan boord van een olietanker. Net nadat Solid Snake op het schip heeft weten te infiltreren wordt de tanker overmeesterd door huurlingen onder leiding van Sergei Gurlukovich, een man die zijn orders weer heeft van Ocelot. Ocelot is inmiddels helemaal onder de invloed van Liquid en weet te ontsnappen in RAY. Hij laat Snake opdraaien voor de vernietiging van de tanker en het feit dat de olie door de hele haven van New York spoelt.

Twee jaar later nemen de Sons of Liberty, onder leiding van Solidus Snake, het ontsmettingsplatform Big Shell over, kidnappen de president van Amerika en dreigen het platform te vernietigen. Onder orders van een door AI gegenereerde Campbell is het Raiden die infiltreert en erachter komt dat Solid Snake ook aan boord is. Raiden leert over de Patriots van President Johnson en dat Big Shell zelf een gigantische Metal Gear is genaamd Arenal Gear. Het lukt ze om een virus in de AI van Arsenal Gear aan te brengen, maar de zus van Otacon komt om. Wanneer Snake gevangen wordt genomen is het Raiden die het opneemt tegen verschillende RAY’s en gered wordt door Olga Gurlukovich. Snel blijkt dat de hele missie een opzet was om van Raiden een nieuwe legendarische soldaat te maken. Raiden leert dat hij gemanipuleerd is en dat Liquid, nu volledig in controle over het lichaam van Ocelot, van plan is om Big Shell te laten crashen in Manhattan. Raiden vermoordt Solidus en Liquid Ocelot ontsnapt met een RAY.

2010 Er is een opkomst van de ‘Private Millitary Companies’. Vijf van de grootste PMC’s zijn onder leiding van Liquid Ocelot.

2010 – 2013 Raiden ruilt het lichaam van Big Boss voor de locatie van de dochter van Olga. Raiden weet haar uit Area 51 te redden en zorgt dat Otacon haar op gaat voeden. Wanneer Raiden na flink veel trainingen besluit om het lichaam van Big Boss terug te halen valt hij in handen van The Patriots. Ze halen zijn menselijkheid weg en snijden zijn hoofd en ruggengraat uit zijn lichaam. Raiden krijgt een cybernetisch lichaam toegewezen maar weet te ontsnappen en het lichaam van Big Boss mee te nemen. Tot 2014 verdwijnt Raiden van de radar.

2014 Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
De wereld draait op OLIX en de olie-economie is vervangen door een oorlogs-economie. Vele groepen zijn in oorlog en de Private Millitary Companies vechten over de gehele wereldbol mee. Campbell vraagt een oude Solid Snake om Liquid Ocelot en zijn PMC’s te stoppen. Samen met Raiden vecht hij in de straten van een Zuid-Amerikaanse stad en krijgt hij de opdracht om het lichaam van Big Boss te vinden. Snel blijkt dat dit niet zijn lichaam is, maar dat van Solidus, de perfecte kloon. Door een genetische code te gebruiken en zo de AI van de Patriots te gebruiken, lukt het Ocelot om nanomachines over de gehele wereld te beheren. Elk leger wordt hierdoor ontbonden, behalve dat van hemzelf. Hij ontsnapt naar Shadow Moses.

Wanneer Raiden Vamp weet te verslaan en een Metal Gear weet te besturen, is het aan Solid Snake om Metal Gear REX mee te nemen. Al snel stuit hij op Ocelot in de gestolen Metal Gear RAY. Beide mannen verslaan elkaar maar Ocelot weet te ontsnappen op zijn vlaggenschip: Outer Heaven. Ocelot keert terug naar Shadow Moses om REX’ rail gun te vinden, welke gebruikt zal worden om een nuke af te schieten om zo het Patriots netwerk te beheren. Snake sluipt de Outer Heaven binnen en plant een virus welke diverse AI’s weet te stoppen. The Patriots zijn vernietigd en het plan van Liquid Ocelot klapt uit elkaar. Snake vermoordt hem bovenop de Outer Heaven. Niet veel later vind Meryl haar vader Campbell en stuit Snake op Big Boss, levend bij zijn eigen graf. Snake gaat met pensioen en leeft verder met Otacon en Sunny, de dochter van Olga.

2018 Metal Gear Rising: Revengeance
The Patriots, een krachtige schaduworganisatie, is vernietigd. De Private Millitary Companies zijn versplinterd in kleine, losse facties. Met de eliminatie van de Patriot-bestuurde nano-machine technologie, die mogelijkheden van soldaten reguleren, worden de PMC’s bezet met geavanceerde cyborg-technologie. Het zijn de supersoldaten waar ooit over gedroomd werd. Onder hen is Raiden…

Waar zijn de overige titels?
In 1990 verscheen Snake’s Revenge voor de NES, een opvolger voor het succesvolle Metal Gear. Het spel werd in elkaar gezet voor de Amerikaanse en Europese markt om snel in te cashen op het succes van het eerste deel. Echter, Hideo Kojima wist niet dat Snake’s Revenge in ontwikkeling was en gaf er zijn goedkeuring dan ook niet aan. Hij besloot om zelf een echt vervolg op Metal Gear te maken (Snake’s Revenge was ‘crap’ volgens Kojima) en kwam daarom iets later met Metal Gear 2: Solid Snake voor de MSX2. Het spel verscheen alleen in Japan en volgde de officiële verhaallijn van Snake, waardoor Snake’s Revenge als non-canon beschouwd kon worden. Er bestaan meerdere ‘extra tijdlijnen’ naast de officiële. Zo is Metal Gear Solid: Ghost Babel ook een direct vervolg op Metal Gear. In een derde non-canon tijdlijn zien we na Metal Gear niet alleen Metal Gear 2: Solid Snake, maar ook Metal Gear Acid en Acid 2. Ben je al verward?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.