Mortal Kombat X Review

Mortal Kombat X Review

Vier jaar geleden bracht Mortal Kombat (het negende deel, maar zonder cijfer achter de titel) de serie weer naar nieuwe hoogtes. Het spel beviel enorm bij de fans en liet zien wat een Mortal Kombat in deze tijd kon betekenen. Het spel was bloederig, snel, actievol en vertelde een verhaal op een gepaste wijze. Deze techniek werd verder uitgebreid met Injustice: Gods Among Us, een fighter van dezelfde studio die zich situeerde in de wereld van de DC Comics-helden. Nu keert NetherRealm Studios terug naar haar eigen franchise: het is tijd voor Mortal Kombat X!

Wanneer je de eerder genoemde Mortal Kombat (9) of Injustice: Gods Among Us gespeeld hebt, kun je meteen uit de voeten met Mortal Kombat X. Het spel voelt hetzelfde aan als de twee eerdere fighters van dezelfde studio, maar weet toch een eigen gezicht met zich mee te brengen. De interactieve levels uit Injustice zijn verder doorontwikkeld en de harde actie uit MK 9 heeft een dosis adrenaline gekregen. Slinger aan lianen, gooi met oude vrouwen (jawel, het kan en levert je zelfs een achievement op!) en breek de botten van je tegenstanderds (uiteraard te zien middels de bekende X-Ray vision). Mortal Kombat X combineert het beste uit de twee eerdere games en gooit er van alles net een schepje bovenop.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

De grote vernieuwing in dit deel is dan ook te vinden in de personages. Natuurlijk keren bekende namen zoals Sub-Zero, Scorpion en Johnny Cage terug, maar dit keer nemen ze drie verschillende vechtstijlen met zich mee. Het is dit keer dus niet alleen belangrijk om je te specialiseren in een bepaalde vechter, maar ook in één (of meerdere) van zijn stijlen. Zo brengt het personage Jax bijvoorbeeld een worstel-specialisatie met zich mee, terwijl een andere stijl ervoor gaat zorgen dat je zo hard mogelijk op je tegenstander in kunt slaan. Is het met Sub-Zero belangrijk om schilden van ijs te maken of om wapens van ijs te smeden? De keuze ligt bij jou. Elk personage heeft de drie opties aan boord. Visueel oogt het personage per stijl net wat anders, een gegeven waardoor je (online) kunt zien welke vechtstijl je tegenstander met zich mee brengt. Kun jij je er toch even snel op anticiperen.

Mortal Kombat X heeft wederom een verhaal aan boord welke verteld wordt door middel van toffe filmpjes, waarna er zonder laadtijden over wordt gegaan in je gevecht. Elk personage speelt zijn eigen hoofdstuk in het grotere verhaal. Op momenten mag je los gaan met quick time events waardoor je tijdens de vele video’s niet zomaar achterover kunt gaan leunen. Persoonlijk vind ik het verhaal van deze MK minder sterk dan dat van de vorige (of zelfs dat van Injustice), maar het doet wat het moet doen. Wel is het jammer dat het vaak niet mogelijk is om een Fatality uit te voeren na een gevecht omdat het personage tegenover je niet mag sterven; hij heeft nog een rol te vervullen . In andere modi kun je wel los gaan met dit kenmerkende spelgegeven. En geloof me, de Fatalities zijn fantastisch. De ontwikkelaar is hier helemaal los gegaan. Van hele grappige (selfies met een dode!) tot hele gruwelijke en alles wat er tussenin zit. Tijdens het spelen speel je nieuwe Fatalities en Brutalities vrij, waardoor de motivatie om te blijven knokken steeds aanwezig is.

Het belangrijkste is de multiplayer. Uiteraard is het spel online te spelen tegen miljoenen andere spelers, maar het leukst blijft nog steeds het op de bank verslaan van je vriend(in). Naast elkaar zitten en elkaar totaal vernederen met een welgemikte Fatality is nu nog steeds zo leuk als bij de eerste MK. Voor meerdere gameplay opties kun je de Living Towers bezoeken. Elke keer zijn er nieuwe uitdagingen die je in een bepaald tijdbestek moet zien te klaren. Dat kan een dag zijn, een week, een maand of maar een uur. Hierdoor kan het spel wel eens heel lang interessant blijven. Ook wanneer je je bedenkt dat je je aan kunt sluiten bij een online factie, want alle spelers in deze factie verdienen extra’s wanneer een bepaalde tijd voorbij is en ze als winnaar uit de bus komen. Je speelt niet alleen voor je eigen overwinning, maar ook voor die van duizenden anderen. Heel tof!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Is alles goed in MK X? Nee, de DLC-uitbreidingen die gaan komen zijn nu al vervelend. Niet alle personages zitten in het spel (bepaalde namen mis je meteen), maar in het geval van Goro staat er bijvoorbeeld in het roster meteen een ‘koop nu’. Dit personage was gratis voor mensen met een speciale versie van het spel, maar deze confrontatie met DLC is vervelend. Het feit dat je makkelijke Fatalities kunt kopen spreekt boekdelen. Dit kleine minpunt is misschien jammer, maar het zijn mogelijkheden die je niet hoeft te benutten. Is Goro niet jouw favoriete fighter? Dan koop je ‘m toch gewoon niet. Het is helemaal aan jou.

Mortal Kombat X brengt het beste uit MK 9 en Injustice: Gods Among Us samen in een spectaculaire fighter. Natuurlijk zijn er wat minpunten, zoals de duidelijke komende DLC en het verhaal dat wat tegenvalt, maar daar staat zoveel goeds tegenover dat de liefhebber van een goede fighter dit spel niet kan en mag missen.

[review pros=”+ Fatalities zijn fantastisch
+ Speelt heerlijk weg
+ Perfecte liefdesbaby van MK 9 en Injustice” cons=”- Verhaal valt wat tegen
– DLC te nadrukkelijk aanwezig…
– … waardoor belangrijke personages missen” score=87]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.