Pre3 verwachtingen: Kevin

Pre3 verwachtingen: Kevin

Het is alweer bijna een jaar geleden dat de E3 van 2013 ons de nodige nieuwtjes wist te brengen. Er is veel gebeurd in de tussentijd en met een nieuwe editie van de E3 voor de deur is het tijd om weer in de glazen bol te duiken. Eens zien wat de toekomst (10-12 juni) ons zal gaan brengen.

Xbox One: alleen games, geen Kinect
Vorig jaar heeft Microsoft behoorlijk gefaald met hun presentatie van de Xbox One. In de afgelopen maanden hebben ze daarom een hele sloot water bij de wijn gedaan om de teleurgestelde gamers weer een beetje tevreden te maken. Hun laatste wapenfeit was het uitbrengen van een Xbox One zónder Kinect. Een grote stap, zeker als je bedenkt dat dit stukje hardware een centrale rol moest gaan spelen. Vanwege deze laatste aankondiging verwacht ik dan ook dat Microsoft dit jaar tijdens de E3 geen woord meer vuil zal maken aan de Kinect. Ik denk dat ze niet eens een korte Just Dance promo op het podium gaan plaatsen. Alles zal in het teken staan van Xbox, Xbox Live en de (hardcore) games die zullen gaan verschijnen. Ik denk aan Quantum Break en Sunset Overdrive, maar mogelijk ook een nieuwe Halo of Gears of War. Het zullen voornamelijk de meer ’traditionele’ titels zijn die Microsoft naar voren zal schuiven en niet meer de vernieuwende games.
Sony heel stil over de PS Vita
Waar ik denk dat Microsoft heel stil zal zijn over de Kinect, verwacht ik dat Sony dit zal doen bij de PS Vita. Deze handheld weet nog steeds niet echt op stoom te komen en Sony zit er een beetje mee in zijn maag. Eerst werden de blockbusters naar voren geschoven, maar die vielen over het algemeen toch een beetje tegen (qua kwaliteit en aantal). Toen verschoven ze vorig jaar hun tactiek naar indiegames. Daar zijn er intussen vele tientallen van uitgebracht op de Vita, maar ook dat weet de consument niet naar de krachtige handheld te lokken. Dus wat moeten ze nu gaan doen? Of beter gezegd: moeten ze nog wel iets gaan doen? Gezien de slechte financiële situatie van Sony denk ik dat ze gaan besluiten om de Vita niet langer groots te ondersteunen. Dit zal in eerste instantie te zien zijn tijdens de E3, waar de persconferentie naar mijn verwachting volledig rond de PlayStation 4 zal zijn opgebouwd. Dat is immers het succesnummer van Sony. Mogelijk roepen ze daar nog iets over de remote play-functionaliteit op de Vita, maar verder zal het akelig stil zijn. Erg jammer, maar soms is het misschien ook beter om je verlies te nemen en je te richten op de zaken die wél goed lopen.

Valve toont games voor Steam Machine
Een verrassing is altijd leuk, zeker op de E3. Stiekem zit iedereen elke persconferentie te hopen op die ene onverwachte aankondiging. Die nieuwe IP die iedereen van zijn stoelen weet te blazen of die sequel waar iedereen op hoopte maar die niemand meer verwachtte. Deze E3 verwacht (of hoop?) ik dat Valve eindelijk weer eens goed van zich zal laten horen. Ze gaan vooral de aandacht leggen op de Steam Machines, ondanks dat hun controller is uitgesteld naar 2015. Ze hebben immers genoeg om te laten zien, in samenwerking met een aantal hardware-producenten. Om die machines te demonstreren zijn ook een aantal mooie games nodig en daar zit waarschijnlijk de grootste verrassing. Ik vermoed dat ze eindelijk iets van Half-Life 3 gaan laten zien, dat is voor hen dé titel om hun Steam Machines mee de wereld in te knallen. Iedereen zit er op te wachten, iedereen wil het spelen en dus is dit de kans om de volledige aandacht hun kant op te trekken. Om het af te maken zal het ook een launchtitel zijn voor hun eigen Steam Machine. Een gegarandeerd succes!

Nog meer Companion Apps
De afgelopen jaren zien we steeds meer de koppeling tussen de console- en PC-games en het gebruik van mobiele telefoons en tablets. In het begin kwam dit tot uiting in een app op je smartphone waarmee je jouw statistieken van de game kon bekijken en vergelijken met die van je vrienden. Een leuke feature, maar niet echt heel spannend. Daar is het afgelopen jaar wel verandering in gekomen doordat er steeds meer interactie in de apps is geplaatst. Battlefield 4 kwam met de commander-modus op de iPad en het recente Watch_Dogs geeft je de rol van helikopterpiloot op je smartphone. Dit levert leuke interactie op tussen de spelers op het mobiele apparaat en die op de console/PC. Ik verwacht dan ook dat we deze E3 overspoeld gaan worden met meer van dit soort apps. Met name de grote uitgevers (EA en Ubisoft) gaan al hun games koppelen aan apps. Volgens mij zijn er genoeg mogelijkheden te bedenken voor games als The Sims, Far Cry en Need for Speed.
Nieuwe Command & Conquer
Eind 2013 kwam het nieuws naar buiten dat EA de productie van de nieuwe Command & Conquer-game had stopgezet. De game voldeed niet aan de interne verwachtingen en het was tijd om opnieuw te bekijken welke kant ze op zouden gaan met de franchise. Ik denk dat ze daar nu wel over uit zijn en dat we deze E3 de aankondiging van de nieuwe Command & Conquer gaan krijgen. Natuurlijk geen speelbare versie, maar wel een dikke trailer om ons alvast lekker te maken. Ik kan er in ieder geval niet op wachten!

Misschien heb ik geen hele bijzondere verwachtingen, maar ik kijk wel weer uit naar de E3. Laten we hopen dat we dit jaar weer een paar keer goed verrast zullen worden door aankondigingen van mooie projecten. Ik houd het in ieder geval goed in de gaten!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.