Star Wars Battlefront Gamescom Preview

Star Wars Battlefront

Beste game van 2015
PC PlayStation 4 Xbox One
8.7

Sterk

8.7

User Avg

Star Wars Battlefront Gamescom Preview

Star Wars Battlefront Gamescom Preview

Een half uurtje spelen met Star Wars Battlefront. Dat is genoeg. Dat is voldoende om deze Gamescom voor mij te doen slagen. Dat zou voor mij genoeg zijn om de reis naar Keulen te maken, om de overnachtingen in een louche hotel te doorstaan. Star Wars Battlefront, een door mij enorm geliefde serie gaat terugkomen op een manier die de serie recht aan doet. Op de Gamescom kon ik eindelijk van dichtbij voelen of de Force aanwezig is in deze nieuwe van Dice.

Er is al veel geschreven over Star Wars Battlefront. Ontwikkelaar Dice, bekend van de Battlefield-reeks, staat aan het roer om een geliefde serie opnieuw terug te brengen. De Star Wars-licentie, dit keer in handen van EA, is in het verleden veel te vaak gebruikt om slechte games te brengen, snel in te cashen op de populariteit van de films en mensen ervaringen te geven die de filmserie geen eer aan deden. Maar er waren ook de Battlefront-titels, games waarin de grote gevechten uit de saga op een sterke manier in beeld werden gebracht. Vanuit het oogpunt van de Rebels, The Empire, of zelfs de twee oorlogvoerende partijen uit de prequels, besloot jij om te strijden voor het goede of het kwade.

Battlefront werd in het verleden al vaak Star Wars Battlefield genoemd. Dit omdat de gameplay op momenten wel heel erg leek op dat wat Battlefield 1942 deed. En ja, het valt niet te ontkennen dat de serie goed leentjebuur heeft gespeeld bij de game van Dice. Wat de serie echter deed onderscheiden was de setting. Het universum van Star Wars is rijk, gevuld met culturen, verhalen en geschiedenis. Buitenaardse wezens, smokkelaars, Jedi en Sith, stuk voor stuk maakten ze hun opwachting op de gevaarlijke slachtvelden. Online werden vele gevechten gevoerd waarbij voertuigen gebruikt konden worden om de strijd in jouw voordeel te beslissen. In latere delen werd het zelfs mogelijk om een ruimteschip te kapen en een heuse dogfight in de ruimte uit te vechten. Dit, gevuld met de sfeer die op en top Star Wars te noemen was, in combinatie met de muziek van John Williams, zorgde voor een sterke ervaring die niet alleen door de echte Star Wars-fans opgepikt werd, maar ook door gamers die gek waren op een puik potje multiplayer.

Wanneer je Star Wars Battlefront voorziet van een pre-order kun je op 1 december aan de slag met een gratis downloadbare uitbreiding waarin je de planeet Jakku aan gaat doen. Het gevecht wat hier plaats gaat vinden zal later te zien zijn in Star Wars Episode VII: The Force Awakens. Wanneer je de game niet eerder gaat bestellen krijg je de DLC een weekje later.

Het is opmerkelijk hoe tijden dingen kunnen veranderen. Waar Battlefront ooit vergeleken werd met Battlefield, is het nu juist de ontwikkelaar achter die laatste serie die de franchise uit het verleden trekt en ‘m opnieuw lanceert voor de toekomst. Op de afgelopen E3 sloeg Star Wars Battlefront in als een bom. De beelden, die geheel in-game waren, oogden fantastisch, waren bombastisch en brachten de Star Wars-sfeer over op een manier die we nooit eerder zagen in games. Het gevecht op de ijsplaneet Hoth, een gevecht wat we al tientallen keren hebben gezien in een game, oogde fris, snel en intens. Alsof je zelf door de loopgraven in het ijs rond aan het rennen was terwijl de AT-AT’s in de verte op je af kwamen stampen. De TIE Fighters in de lucht, in gevecht met de X-Wings, waren een prachtig toneel waarin jouw gevecht zich voltrok. Dit is Star Wars zoals ik het al jaren wil spelen. En nu, in een achterafkamertje bij EA, was het moment eindelijk daar!

Natuurlijk werd tijdens deze Gamescom een gloednieuwe mode aangekondigd. Jawel, we gaan de lucht in. X-Wings tegen TIE Fighters boven de planeten. Nee, niet in de ruimte, maar boven de slachtvelden van de diverse planeten die de game rijk is. Vergelijk het met de DLC van Battlefield 4 waarin vliegtuigen centraal stonden. Deze mode brengt echter precies wat Star Wars-fans willen in een game als Battlefront. Naast de normale shooteractie (waarbij je diverse voertuigen tot je beschikking hebt) is het mogelijk om chaotische dogfights te beleven. Opvallend meteen is wederom dat de sfeer uit de films een op een terug te vinden is. X-Wings klinken zoals ze moeten, wapens hebben die opvallende geluiden en uiteraard is de soundtrack van John Williams de perfecte ondersteuning. Hoewel het vooral even wennen was (een vliegtuig in Battlefield kan ik niet in de lucht houden), was het na enkele potjes goed te doen om grote gevechten aan te gaan. Het beschermen van je eigen konvooi terwijl je de tegenstander uit de lucht knalt; het deed me steeds denken aan de ontsnapping van Hoth in The Empire Strikes Back. Het speelde lekker, het oogde lekker en het klonk lekker. De fans gaan hier van smullen.

Tijdens het spelen boven de nieuwe planeet Sullust was het de typische Star Wars chaos die de boventoon voerde. Met tien tegen tien spelers, aangevuld met tien computer gestuurde vliegtuigen per team, was de actie enorm snel. Het doel is om zo snel mogelijk tweehonderd punten te scoren. Het neerhalen van de AI geeft je er één, het neerhalen van een menselijke speler drie. Weet je een transportschip van de tegenstanders neer te halen (terwijl het hun taak is om deze te verdedigen), dan worden er twintig punten op de eindafrekening bijgeschreven. Op de grond zijn kleine power-ups te vinden, waaronder de mogelijkheid om even je X-Wing in te ruilen voor de Millenium Falcon. De ontwikkelaar wist me te vertellen dat je tijdens de release ook boven andere planeten kunt strijden; Hoth en Tatooine werden als voorbeelden genoemd.

Deze mode was niet de enige die Dice tijdens de Gamescom liet zien. Ook de eerder aangekondigde Walker Assault, alsook de coöperatieve missies waren speelbaar. In die eerste speelde ik een Stormtrooper tijdens de enorm bekende aanval op Hoth. Grote, witte omgevingen werden afgewisseld met de binnenkant van Echo Base. Overal was de dreiging van de Rebels, een compleet ander team. Over ons heen vlogen X-Wings en TIE Fighters, in de verte kwamen de massieve, lopende AT-AT’s aangezet. De Rebels moesten ervoor zorgen dat deze niet hun schildgeneraror op kon blazen. Als Imperials moesten we er alles aan doen om dit wel te laten gebeuren. Het duurde niet lang of ik zat in een AT-ST en schoot menig Rebel naar de eeuwige jachtvelden. Niet veel later knalde ik X-Wings uit de lucht vanuit mijn TIE; de ultieme Star Wars-ervaring kun je het noemen. De shooteractie was vlot en oogde al enorm af. De coöperatieve stand bracht mij en mijn medespeler zes waves aan vijanden. Startende met Stormtroopers, oplopende tot troopers met jetpacks en heuse AT-ST’s. De actie was wederom snel en de sfeer optimaal. Samenwerken was niet nodig om te overleven, maar het maakt de game wel leuker. Ook hier, ondanks dat de game in twee beelden werd gedeeld, viel op hoe ontzettend mooi de game is.

Star Wars Battlefront was voor de Gamescom de game waar ik persoonlijk het meeste naar uitkeek. De sfeer, de gameplay en de graphics dropen in eerder vrijgegeven beelden van mijn beeldscherm. Dit kon alleen maar tegenvallen. En dat deed het niet. Dice laat zien dat de studio een grote liefde en respect voor de franchise heeft en brengt de game waar menig fan al jaren op wacht. Opvallend is dat ook de speler zonder liefde voor Star Wars tijdens de Gamescom met respect over de game sprak. Impressive. Most impressive.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.