Star Wars: de beste films volgens de crew

Star Wars: de beste films volgens de crew

Zes films zijn inmiddels verschenen. De zevende loert aan de horizon. Met The Force Awakens in het vooruitzicht, kijken we vandaag terug naar dat wat de Star Wars Saga ons al gegeven heeft. Twee trilogieën, zes films, één verhaal. Wat is de favoriete film van de crew van GameParty?

Bas
Het is geen makkelijke vraag. Omdat ik op ben gegroeid met Star Wars en er altijd met warme gevoelens naar terug heb gekeken, zijn de oude drie heilig in mijn optiek. Uiteraard, Episode I, II en III kan ik hier meteen afschrijven, die zullen niet benoemd worden tot de beste films in de saga door iemand van mijn generatie. Elk van de titels in de ‘original trilogy’ heeft zijn memorabele momenten. De aanval op de Death Star in A New Hope, the Battle of Hoth in Empire Strikes Back of de Battle of Endor in Return of the Jedi. Wanneer ik al deze films in hun geheel naast elkaar zet, moet ik concluderen dat Episode VI toch mijn favoriet is. Ja, dat is die film met de Ewoks. En hoewel de Ewoks niet door iedereen geliefd zijn, hou ik van deze kleine beertjes. En vergeet ook niet dat dit de film is met een Rancor, de Pit of Carkoon en de speederbikes! En laten we de Battle of Endor niet vergeten. Nog steeds is het mijn meest favoriete dogfight in de ruimte. Maar wat deze film echt zo speciaal maakt, zijn de scènes met Palpatine, Luke en Darth Vader. Het psychologische spel wat Palpatine speelt, waar hij bijna in slaagt. Het moment dat Luke zijn haat los laat (wanneer zijn zus genoemd wordt) en Vader aanvalt is cinematografisch (en emotioneel) gezien nog steeds briljant te noemen.
Eefje
Een favoriet Star Wars moment uit de films halen is echt een gevalletje van “kill your darlings” is het niet? De originele trilogie zit vol momenten die je zo als iconisch en memorabel zou kunnen omschrijven, van de eerste ontmoeting met Han Solo tot de redding van slavegirl Leia uit de klauw… nouja, van Jabba the Hutt. Alleen al The Empire Strikes Back is wat mij betreft één langgerekt memorabel moment, een dot van een film vol hoogtepunten. Dat gezegd zijnde moet ik uiteindelijk gaan kiezen, en laat me dan maar meteen lekker tegendraads voor een moment uit de recentere trilogie gaan. Het slotgevecht tussen Obi Wan en Anakin op de lavaplaneet van Mustafar was de apotheose van de volledige trilogie en deed waar de nieuwe films tot dan behoorlijk faalden: emotioneel beklijven. De opbouw van de drie films richting dat einde  was zeker en vast problematisch, maar toch wist Lucas wat mij betreft in schoonheid af te sluiten met Revenge of the Sith. Hayden Christensen blijft ook hier ietwat van een houten klaas in zijn vertolking, maar is gelukkig draaglijker dan in de romantische scenes uit Attack of the Clones. Het is echter wat mij betreft vooral Ewan McGregor die het meeste indruk maakt en uiteindelijk de emotionele homerun van de film mag meppen. Het moment waarop hij tegen een dodelijk verwonde Anakin  “you were the chosen one!” uitschreeuwt bevat in één moment alle opgekropte gevoelens van teleurstelling, verdriet en frustratie die Obi Wan in zich heeft. Eindelijk.

https://www.youtube.com/watch?v=5_BjAb9o0NA

Harmen
Laat me beginnen met schoorvoetend toe te geven dat ik de complete Star Wars-saga slechts één keer gezien heb. En daarvan de laatste drie delen, de originele trilogie dus, ook nog maar eens met een half oog omdat ik niet goed op zat te letten. Ja, ik schaam me diep, maar gelukkig komt er een aantal Star Wars-rijke jaren aan waarin ik deze krenk in mijn filmkennis goed ga maken. De films die ik meerdere keren heb gezien zijn de delen één en drie – van de nieuwe trilogie ook nog eens – en daarvan zijn me twee momenten specifiek bijgebleven; uit beide delen die ik meerdere keren gezien heb één. Uit Revenge of the Sith is dat uiteraard het moment dat (SPOILER) Anakin Skywalker door Obi-Wan Kenobi wordt verslagen en vervolgens transformeert in Darth Vader. Het zou niet in de minste zin door dit moment voor de hand liggen om Revenge of the Sith uit te roepen tot mijn favoriete Star Wars-film, maar dat doe ik niet. Het gehate The Phantom Menace gaat op dit moment (vraag het me nog eens als ik alle films echt aandachtig bekeken heb) met de eer aan de haal en is mijn favoriete Star Wars-film. Het is de eerste die ik ooit gezien heb en de enige die ik gezien heb toen ik klein was. Vooral de sfeer uit die film is me heel erg bijgebleven, plus de magie van het voor het eerst ervaren van het Star Wars-universum. En de race. Damn, die race was zo vet. Ik heb dan ook werkelijk geen idee waarom ik na dat eerste deel de andere films niet in sneltreinvaart bekeken heb. Urgh, shame on me.
Lisa
Alle Star Wars films zijn top en hebben hun eigen charme, dat spreekt voor zich. Wat dat betreft heeft de serie gewoon een bepaalde aantrekkingskracht, anders zat ik vorige week echt  niet te kijken naar de Phinneus en Ferb variant. Na wat denken kom ik uit op het derde deel. Je weet wel, waarin Anakin helemaal knettergek wordt en Luke en Leia worden geboren. Waarom? In eerste instantie omdat het de voorbode is voor de delen die erna komen. Toen ik verder ging nadenken waarom dit deel mijn favoriete deel is kwam ik tot deze conclusie; hoewel Hayden Christensen echt totaal niet kan acteren was hij in dit deel zo enorm menselijk en dat raakte mij. Het maakt duidelijk dat de mens fouten maakt en kan veranderen in iets vreselijks als er maar genoeg in je oor wordt gefluisterd. Hoe je tot het uiterste gaat voor datgene (of degene) waar je van houdt. Hoe je blind kan zijn voor misleiding als het maar mooi genoeg klinkt. Wat dat betreft is dat in mijn optiek iets waar de mensheid dag in, dag uit mee vecht. Het ligt er maar net aan hoe je in je schoenen staat en welke mensen je om je heen hebt zodat je niet naar de Dark side wordt getrokken. Elke dag sta je op en elke dag is er hopelijk iets waardoor je het goeie pad blijft bewandelen, maar er is maar één stap nodig om er van los te komen en vaak is die stap veel te makkelijk gemaakt.
Robin
Mijn favoriete Star Wars-film is Episode III: Revenge of the Sith. En of het nou ook echte de beste film is, is een vraag die ik zelf ook in twijfel trek. Het is in ieder geval wel de film die mijn interesse in Star Wars helemaal heeft weten te veroorzaken. Toen de oorspronkelijke trilogie verscheen was ik nog niet eens geboren. Toen the Phantom Menace verscheen, was ik nog eigenlijk te jong om Star Wars te kijken. Ik weet nog wel dat ik het eerste stukje van de film heb gezien, en dat Jar Jar Binks mijn favoriete karakter was. Kun je nagaan… Maar toen Revenge of the Sith verscheen, heb ik voor het eerst een Star Wars film in zijn geheel bekeken. Ik was onder de indruk van de fantastische vechtscenes en had misschien stiekem wel een klein beetje nachtmerries van die behoorlijk expliciete scene waarin Darth Vader werd ‘gebouwd’. Het zorgde er in ieder geval voor dat ik alle zes de films ben gaan kijken. Iets waar ik tot de dag van vandaag zeker geen spijt van heb. Alle zes de films liggen bij mij altijd nog op mijn DVD-plank en zo nu en dan pak ik ze weer van de stapel om een marathon te organiseren. Misschien moet ik dat met de aankomende film ook maar weer eens gaan doen!
Het is opvallend dat er toch zoveel liefde is voor de prequels, terwijl er normaal zoveel haat voor deze films is. Star Wars is universeel en iedereen vind zijn favoriete moment. De vraag is nu, wat is jouw favoriete film?

In samenwerking met DeathStar.nl

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.