Up2Date, 15 september 2013

Up2Date, 15 september 2013

De Up2Date van deze week staat in het teken van GTA V. Het is de game waar iedereen momenteel het meest naar uitkijkt, misschien zelfs de game waar we ooit het meest naar uit hebben gekeken. Een valkuil van een zò hoog geanticipeerde game is dat het tegenvalt, maar in dit geval kunnen we er zeker van zijn dat Rockstar weer een parel af gaat leveren. Hieronder nog even de laatste nieuwtjes van afgelopen week rondom de game op een rijtje.

GTA V duurste game ooit gemaakt
Met het astronomische bedrag van 265 miljoen dollar staat GTA V in de boeken als duurste game ooit gemaakt. Het vorige deel kostte overigens ‘maar’ 100 miljoen. Het grootste deel van deze 265 miljoen is gespendeerd aan het ontwerp van de stad Los Santos, welke feitelijk gebaseerd is op Los Angeles. Ontwikkelaar Rockstar North heeft enorm veel tijd gespendeerd aan het vormgeven van de stad door onder andere ontelbare foto’s te analyseren om de omgeving zo levensecht mogelijk over te laten komen. Ook zijn de verkoopcijfers van auto’s en bevolkingsdata zo goed mogelijk bijgehouden om zo de juiste balans in motorrijtuigen en bevolkingsgroepen zo realistisch mogelijk weer te geven. Het resultaat is een virtuele stad van ongeveer 125 vierkante kilometer waar je je weg in zult moeten vinden.
Rockstar geeft update GTA Online
Laten we vooral GTA Online niet vergeten; de online multiplayer van GTA V. Hoewel GTA V vanaf 17 september te verkrijgen is, is GTA Online pas vanaf 1 oktober speelbaar. Bij de release telt GTA Online meer dan 500 missies. Je leest het goed: 500 missies. Sommige hiervan kun je in je eentje doen, andere moet je in teamverband afwerken. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een bankoverval die je met zijn drieën kunt uitvoeren, één op de uitkijk, één die iedereen onder schot blijft houden en een ander die de kluis leegrooft. Alle andere activiteiten die in de singleplayer van GTA V zitten, zullen ook beschikbaar zijn. Ook de verschillende vrijetijdsbestedingen in GTA V (base jumpen, golf, tennis) zullen in GTA Online zitten. Het doel van GTA Online zal in ieder geval worden zoveel mogelijk geld te vergaren. Wanneer je missies speelt, verdien je geld. Als je in teamverband speelt, kan de leider het geld netjes verdelen. Hij kan het geld ook voor zichzelf houden en proberen er mee weg te komen. Maar als je het loodje legt kunnen andere spelers je geld afhandig maken wat je nog niet op de bank hebt gezet. Alles wat je op de bank hebt staan, staat veilig. Mocht je in-game overvallen worden door een andere speler is het trouwens mogelijk om op die persoon een premie uit te loven; de jager word de prooi. Om het nog een beetje gezellig te houden zorgt Rockstar er ook voor dat je online een drankje kunt doen met je vrienden in je eigen appartement of in één van de huizen van je vrienden. Daarnaast is er ook bekend gemaakt dat het mogelijk word om als vrouw te spelen. Wij zien de online relaties en de daarbij behorende problemen al ontstaan.

Rockstar brengt Lifeinvader voor GTA V
Alsof de game nog niet genoeg is gehypet, heeft Rockstar ook nog een parodie op Facebook gecreëerd, namelijk www.lifeinvader.com. In plaats van iemand ‘volgen’, kun je hier iemand ‘stalken’. Het zal volledig geïntegreerd zijn met de game. Zo kun je inloggen met je Social Club profiel en zo personen en/of merken stalken. Zo vind je er bijvoorbeeld een verkoper van privéjets, verschillende autogarages en een verscheidenheid aan karakters uit de game, zoals verslaggevers of radio DJ’s. Als je ervoor zorgt dat je Social Club profiel gekoppeld is aan de game, en je de aanwezige merken stalkt op Lifeinvader, krijg je ook nog eens korting bij de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe auto. Ja mensen, de wereld van GTA gaat diep.

Het mag duidelijk zijn dat onze redactie zit te popelen om deze game te mogen spelen, net als velen van jullie. De duurste, grootste en meest geanticipeerde game ooit is vanaf 17 september te verkrijgen. En het is nu al bestempeld als de game die de verkooprecords ook zal gaan verbreken. Hier en daar gooien winkels de deuren om twaalf uur ´s nachts open en reken maar dat je aan mag sluiten in de rij. Wil je toch wachten tot de eerste reviews uit zijn? Hou dan deze website in de gaten, want onze review staat snel online.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.