Up2Date, 5 juni 2016: Vernieuwing voor de E3!

Up2Date, 5 juni 2016: Vernieuwing voor de E3!

Het is aan mij de eer om de allereerste Up2Date te schrijven op de nieuwe website van GameParty. Het zal je niet ontgaan zijn dat we een flinke upgrade door hebben gevoerd. En hoewel veel is veranderd, zijn er ook dingen hetzelfde gebleven. Om die reden ga ik je, zoals je van ons gewend bent, op de hoogte brengen van het laatste nieuws.

Zeven miljoen helden in Overwatch
Hoewel de game nog maar net verschenen is, laat Blizzard weten dat er inmiddels al zeven miljoen spelers de sprong naar het spel hebben gemaakt. Voor een compleet nieuwe IP zijn dit behoorlijk indrukwekkende cijfers. Ook liet de ontwikkelaar weten dat er tijdens de 119 miljoen uren die gespeeld zijn, zo’n 325 miljoen keer van held is verwisseld en dat er 11 miljoen payloads veilig aan zijn gekomen. Mike Morhaime, de CEO van Blizzard, is dankbaar voor alle spelers die de game hebben gekocht en zoveel plezier hebben in de shooter.

FIFA 17 switcht mogelijk naar een nieuwe engine
FIFA 17 is officieel nog niet aangekondigd, maar uiteraard weten we allemaal dat de game er aan zit te komen. Geruchten wijzen er nu echter op dat de game geen gebruik gaat maken van de Ignite-engine, de motor onder de game die geïntroduceerd werd met de PlayStation 4 en Xbox One. Ignite zorgde voor verbeterde A.I. en sterkere animaties. Nu zeggen de geruchten dat FIFA 17 gaat draaien op de door Dice ontwikkelde Frostbite-engine. Deze wordt nu al gebruikt voor games als Star Wars Battlefront, Battlefield 4, Dragon Age, Need for Speed en de nieuwe Mirror’s Edge. Tevens zou EA haar andere sportgames richting Frostbite willen brengen. Echter, zou dit wel in een latere fase moeten gebeuren.

Mafia 3 krijgt Collector’s Edition
Uiteraard kijken we hier niet echt van op. Mafia 3 krijgt een speciale Collector’s Edition. Niet alleen de game is te vinden in de doos, maar ook twee LP’s (ja, die krakende dingen waar je pa met weemoed naar luistert) met de soundtrack alsook de score. Verder zijn er replica dog tags, litho’s, een art book, onderzetters en korting op de DLC die gaat komen.

Komt Liberty City naar Grand Theft Auto 5?
In een afbeelding op het internet, gemaakt door iemand die bij Rockstar werkt, zien we een gedeelte van Liberty City; de stad die we kennen uit Grand Theft Auto 4. Echter, de screenshot is duidelijk uit de engine van GTA V. Wat is hier aan de hand? De foto (klik) ziet er duidelijk beter uit dan de versie uit GTA IV (klik). De foto werd gevonden in het portfolio van de medewerker van Rockstar. Het is onduidelijk of dit kan betekenen dat Liberty City toegevoegd gaat worden aan GTA V of GTA Online, of dat dit een mogelijk concept is dat nooit gebruikt is. Geruchten vertellen wel dat Rockstar al tijden bezig is met het creëren van nieuwe, verhalende content voor de game.

Xbox One tijdelijk goedkoper
Misschien heb je het al gezien in de diverse bushokjes die ons land rijk is; de Xbox One heeft een nieuwe prijs. Voor 299 euro kan de console al van jou zijn. Een hele nette prijs voor een nieuwe console. Mocht je toe willen slaan, sta je wel voor een keuze. De prijsverlaging is tijdelijk, tot 13 juni. Op die dag zal Microsoft ook haar persconferentie geven op de E3. Met de geruchten over een verbeterde Xbox One in het achterhoofd, is het stiekem toch lastig om te besluiten of je nu voor de One moet gaan, of toch beter even kunt wachten… Succes.

Resident Evil 5 in juni naar Xbox One en PlayStation 4
Op 28 juni kun je (opnieuw) de horror van Resident Evil 5 gaan beleven. Dan verschijnt de game wederom, dit keer in een grafisch interessantere versie voor de PlayStation 4 en Xbox One. De vlottere framerate en de 1080p-resolutie moeten het spel beter speelbaar maken dan voorheen. Daarnaast krijg je The Mercenaries Unlimited als extra mode en zitten alle eerder verschenen DLC’s in de game verwerkt.

Halo Wars 2 speelbaar op E3
Tijdens de E3 van 2015 werd Halo Wars 2 onthuld door middel van een trailer. Sindsdien is het bijzonder stil rondom de game, maar daar gaat op de komende E3 verandering in komen. Op Halo Waypoint staat dat de game speelbaar is op de beurs. Community manager Andy Dudynsky hint ook naar een andere aankondiging, gerelateerd aan Halo Wars 2. De game is in ontwikkeling bij Total War-studio Creative Assembly en moet later dit jaar verschijnen.
Grote ontwikkelaar momenteel bezig met VR voor Xbox One
Virtual Reality, het lijkt een hit te gaan worden. Op zo ongeveer elk platform is VR inmiddels aangekondigd of beschikbaar. Microsoft kijkt de kat echter uit de boom. Waar de PC verschillende mogelijkheden krijgt, waarvan de Oculus Rift de meest bekende is, en ook Sony een VR-bil voor PlayStation in ontwikkeling heeft, blijft Microsoft verdacht stil. Dat kan tijdens de E3 wel eens gaan veranderen. Volgens de officiële website van de E3 zou er wel eens een VR-game voor de Xbox One in ontwikkeling kunnen zijn; de console staat op de website namelijk in de virtual reality-sectie van de site. Het zou dus zomaar kunnen dat er een aankondiging plaats gaat vinden over twee weken. De grootste naam die we zien is Rebellion, die we kennen van Sniper Elite. Deze studio is, voor zover we weten, bezig met Battlezone, een VR PlayStation-titel. Deze zou dus zomaar eens naar de Xbox One kunnen komen. Er gaan meerdere geruchten over de Xbox en VR. Over twee weken start de E3, dan weten we meer.

Toch geen dynamisch weer in Gran Turismo Sport
Hoewel het origineel wel de bedoeling was zal Gran Turismo Sport geen dynamisch weer bevatten. De director van de game, Kazunori Yamauchi, heeft dit persoonlijk naar buiten gebracht. Het gaat wel mogelijk zijn om de tijd van de dag in te stellen alvorens je een race start.

We opted to not have the transitions in the race this time in order to raise the framerate and the quality of the image during the race. So the user will be able to set that before they enter the race. So you’ll still be able to have night races, morning, races at dawn, dusk, and so on.

De ontwikkeling van Gran Turismo Sport is geen makkelijke. Eerder waren er al problemen rondom de framerate van het spel. Om deze optimaal te krijgen zijn de dynamische weersomstandigheden dus uit de game gehaald. Het spel is op 18 november te krijgen.

Krijgen we spoedig een Injustice 2?
De geruchtenmolen doet goed zijn best. De E3 zit er aan te komen, dus het is niet meer dan logisch. Zo bereikte ons deze week het gerucht dat Injustice: Gods Among Us 2 wel eens te zien kan zijn op de beurs. Sterker nog, de onthulling zou al voor de E3 moeten zijn. De game moet op de engine van Mortal Kombat X lopen en in maart 2017 verschijnen.

Dead Island 2 verdwijnt van Steam
Er gaan steeds meer geruchten dat Dead Island 2 geannuleerd is. Sinds de reveal op de E3 van 2014 hebben er een hoop gebeurtenissen rondom de game plaatsgevonden. Na een lange radiostilte werd in ieder geval duidelijk dat developer Yager na drie jaar niet meer verder mocht werken aan de game. Sumo Digital werd benoemd tot nieuwe developer. Sindsdien hebben we ook niks meer gehoord van de game. Nu is de game in zijn totaliteit van Steam verdwenen. Gaat de game terug naar de tekentafels, of komt de game gewoon helemaal niet meer?

Batman: Return to Arkham uit op 26 juni, Arkham Night GotY Edition op 28 juni.
Op 26 juli verschijnt Batman: Return to Arkham, een verzameling van de eerste twee Batman-avonturen in een HD-jasje. Nu blijkt dat Batman: Arkham Knight ook een nieuwe uitgave gaat krijgen. Dit in de vorm van een Game of the Year Edition. Amazon heeft de hoes van de game online gezet. De releasedatum is gezet op 28 juli. Hoewel we hier niet spreken over een officiële aankondiging, klinkt het ons logisch in de oren.

In de afgelopen week hebben we je op GameParty behoorlijk wat artikelen voorgeschoteld. Niet alleen schreven we twee reviews in progress voor Overwatch (eentje vanuit de ogen van iemand die altijd met Blizzard-games bezig is, de andere vanuit het oogpunt van een redacteur die niets met Blizzard heeft), ook gaven we de uiteindelijke review in videovorm. Dat de launch van de nieuwe website een heugelijk feit was, stond buiten kijf. Ook vierde we deze week de Warcraft-franchise. Uiteraard door de release van de nieuwe film in de bioscoop. Zo doken we in de complete geschiedenis van de games in een zesdelige special. We begonnen met Orcs & Humans, vervolgende onze weg via Tides of Darkness naar Reign of Chaos. Om daarna een compleet nieuwe wereld te introduceren, die niet veel later vernietigd werd. Ook keken we naar de games buiten de Warcraft-serie om en keken we achter de schermen bij de film. Onze mening daarover werd vereeuwigd in een heuse vlog.
En daarmee was het een behoorlijk drukke week op GameParty. Een nieuwe site, de viering van Warcraft en flink wat content. En weet je wat, we gaan gewoon door. De E3 begint over een week. De drukte moet nog komen. We hebben er zin in!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.