Vrijdagavond gameavond: Van blaaspijp tot crossbow

Vrijdagavond gameavond: Van blaaspijp tot crossbow

Ik kan mij nog goed de serie Crossbow herinneren. Dat is toch wel knap, aangezien deze serie van 1987 tot 1989 op de Nederlandse televisie te zien was. Daar zat een kleine Aukie op de grond, met een kussen in zijn handjes dat hij bij spannende momenten voor zijn ogen kon trekken. Nog kijkend op zo’n oude, dikke beeldbuis televisie. Een tv met vijf knoppen, zonder afstandsbediening en waar de kleuren aangepast konden worden door aan een paar tandwieltjes te draaien. Ik kan het mij amper meer voorstellen. Toch was dit toen de realiteit en we vonden het allemaal normaal. Net zoals we nu alles normaal vinden, met onze SmartTVs, mobieltjes en game consoles.

Maar ik wil geen column maken over de huidige technologie. Dat alles nu beter, makkelijker en vooral sneller is, weten we nu wel. Ik wil het juist hebben over lang vervlogen tijden. Tijden waarin men nog gebruik maakte van een pijl en boog. Of meer over de terugkeer van deze ouderwetse boog in games en op tv. De nieuwste rage lijkt namelijk wel dit uit hout en twijg gefabriceerde jachtinstrument. Toen Crossbow in 1989 van de buis verdween, was Skyrim voor mij weer de eerste introductie van de boog. Voor de meesten van jullie zal dit Zelda zijn geweest. Ik heb alleen nog nooit een Zelda-game gespeeld. Wauw, dat heb ik trouwens nog nooit aan iemand verteld. Het voelt alsof ik uit de kast ben gekomen. Nee, het spijt me gamend Nederland, ik heb nog nooit een Zelda game gespeeld. Sorry voor deze heiligschennis. Nu niet achter me aan komen met toortsen en hooivorken alsjeblieft. Hoewel dit wel perfect in het tijdperk van de boog past; alsnog niet doen.

Black Ops, Crysis, Far Cry, Assassin’s Creed en Tomb Raider. Een handjevol games waar de boog al niet meer uit weg te denken is. Ook in de nieuwe game Thief zul je de keuze krijgen om met de boog te schieten. Kort gezegd is de hype rond de boog nog lang niet over. Het coole is ook dat elke game er zijn eigen variatie op geeft. Voor mij persoonlijk zit de beste tot op heden in Crysis 3. Hier krijg je beschikking over pijlen met verschillende explosieve punten. Pijl en boog porno. De kruisboog in Black Ops blijft ook een favoriet. Een kill maken met die bogen voelt enorm bevredigend. En gekilled worden door die klotedingen voelt als een ultieme vernedering.

Ook op tv krijgen we de boog weer voorgeschoteld. En wel in de serie Arrow. Volgens mijn vriendin is de serie een hit vanwege hoofdrolspeler Oliver Queen (Stephen Amell) met zijn keiharde, afgetrainde buikspieren, de kuiltjes in zijn wangen en dromerige ogen. Vrouwen… Ik gooi het toch op het hele superheld-imago en uiteraard zijn boog die de boventoon voert. Vroeger moesten we het doen met mannen met foute kapsels in slechte series. Oh, en met Kevin Costner die pijlen kon splijten van honderd meter afstand. Nu halen we ons gerief in een gelikte tv-serie en de meest succesvolle games. Zijn deze games misschien juist zo succesvol omdat er een boog in gebruikt kan worden? Ik denk van wel. Als ik Skyrim aan het spelen ben, voel ik me zo cool als Legolas in Lord of the Rings. Fuck Aragorn met zijn zielige zwaard. Zonder pijl en boog ben je nergens meer.

Dit had ik al op vroege leeftijd door. Naast het maken van blaaspijpen, liepen we vroeger dan ook in het bos met ons ultrabotte zakmes en een bal elastiek. Ik en mijn broer probeerden zo de beste takken te vinden waar we onze boog van konden maken. Pijlen maakten we natuurlijk ook zelf. Onze leeggedronken blikjes cola deden dienst als doelwit. Enthousiast begonnen we dan vanaf twintig meter afstand te schieten. Iets minder enthousiast werd dit na twee keer proberen teruggedrongen naar drie meter. We hielden ons tenminste nog bij het schieten van blikjes. Tegenwoordig schijnt het normaal te zijn om op dieren te schieten. Vorige week was nog in het nieuws dat er een hert met een pijl door zijn hoofd door de bossen rende. En ik zat laatst gruwelbeelden te kijken waarin iemand met een pijl en boog een tijger tegen de vlakte werkte. Laten we het leuk houden en het spelen met een pijl en boog overlaten aan mensen die weten wat ze er mee moeten doen. En dus laat je futuristische wapens liggen, gamers. Maak het old school en pak je boog. Jaag zoals onze voorvaderen dat deden. Maar dan achter je HD scherm met je headset op terwijl je je laatste kill aan het uploaden bent op YouTube. Ach ja, de huidige technologie… Stay frosty.

Eén keer per maand verschijnt “vrijdagavond gameavond”, een column van Auke van Leersum. Hierin omschrijft deze gamende vader van twee kinderen op geheel eigen wijze zijn zoektocht naar de perfecte balans van de hectiek van de huidige gamewereld in de hectiek van zijn gezinsleven.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.