Wii U vs. PS4 & Xbox One

Wii U vs. PS4 & Xbox One

Nintendo’s Wii U is sinds 2012 op de markt en dus begonnen aan zijn derde levensjaar. Ondertussen heeft Sony de PlayStation 4 uitgebracht en is Microsoft met de Xbox One de strijd aangegaan. Maar waar staat de Wii U nu? Waarom blijven de verkoopcijfers van Nintendo’s console achter ten opzichte van de concurrentie? Hierop probeer ik antwoord te geven in dit artikel.

De Wii U is geen slechte console, laten we dat eerst zeggen. Hij verkoopt alleen niet zo goed als gehoopt werd bij Nintendo. De voorganger van de Wii U, de Wii, was naar mijn mening een stap in de goede richting. Mario Kart werd volop gespeeld en zo ook veel andere games. Echter loopt het met de Wii U anders. Laten we een paar feiten opnoemen. De Wii U is dus uitgekomen in 2012, de PlayStation 4 en Xbox One in 2013 (2014 voor Nederland). Dit betekent dat de Wii U een jaar voorsprong heeft op de andere twee consoles, en dus ook een jaar langer de tijd om exemplaren te verkopen. De Wii U speelt de games van de Wii gewoon af, dus je zou denken dat mensen die tevreden waren met de Wii overstappen naar de opvolger.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Het is makkelijk om zo te denken, maar er moet wel rekening gehouden worden met de gebeurtenissen in de praktijk. Gamers veranderen en willen steeds meer. De Wii U heeft niet veel meer te bieden dan de Wii. Enkel op grafisch vlak kan de console mooiere plaatjes laten zien dan de Wii. De console wordt niet als next-gen (of nu current-gen) gezien. Dit komt denk ik omdat de gevraagde grafische kracht er gewoonweg niet is. De Wii U kan de PlayStation 4 en Xbox One niet bijbenen op gebied van pure kracht, maar dit hoeft ook niet. De Wii U heeft goede titels die op geen enkele andere console te spelen zijn. Nintendo heeft dit slim aangepakt. Wanneer iemand een Wii U koopt is het meestal om games met anderen te spelen op de bank. Denk hierbij aan, Mario Kart, Mario Party et cetera. Het is dus meer een familieconsole.

Echter leven we in de tijd van internet en online gamen. Steeds meer mensen willen online tegen andere spelers spelen en op de PlayStation 4 en Xbox One is dat heel normaal. Wanneer je zegt dat je een game als Call of Duty online gespeeld hebt, wordt ervan uitgegaan dat het op de Xbox One of PlayStation 4 was. De Wii U wordt niet gezien als een console waarmee je online gaat gamen. Dit komt denk ik door twee dingen.

De eerste oorzaak is Nintendo zelf. Het bedrijf heeft nooit echt ingezet op online gaming. Waarom zou je online Mario Kart spelen als je vrienden en familie hebt waarmee je op de bank kan spelen. Het is wat ouderwets en gamers spelen, nogmaals, steeds meer online. Misschien wel meer online dan offline/singleplayer. Gelukkig geeft Nintendo een klein beetje toe en zetten ze wat in op online gaming. Maar is dat niet te laat? Dat weet ik niet. Ik speel zelf Mario Kart eigenlijk alleen maar offline/splitscreen. Wel heb ik wat familieleden die ook een Wii U thuis hebben en waar ik wel online tegen kan racen. Het werkt erg goed en ik heb geen vertragingen, dus Ik snap niet zo goed waarom Nintendo niet net zoals Sony en Microsoft eerder in heeft gezet op online gaming.

De tweede oorzaak is denk ik de uitstraling. Laten we ervan uitgaan dat de standaard kleuren van consoles zwart zijn (PlayStation 4/Xbox One). Waarom is de eerste versie van de Wii U dan wit? Zwart ziet er, misschien een persoonlijk iets, agressiever uit. Je hersenen willen toch mooie plaatjes op het beeld zien? Dan moet er veel kracht in het apparaat zitten. De Wii U is naar mijn mening kinderlijk. Er komen geen goede games meer op uit die ook op de PS4 en Xbox One uitkomen. Steeds meer uitgevers laten de Wii U links liggen. Gelukkig heeft Nintendo aan aantal erg goede titels waarmee ze verder kunnen maar toch… Erg jammer.

Wat me ook opviel aan de uitstraling is de controller. Laten we beginnen met de GamePad van de Wii U. Het is in principe een tablet met controls aan de zijkanten. Ik vind hem erg fijn spelen, maar veel mensen pakken toch liever de oude/traditionele controller. Maar zelfs die vind ik te kinderlijk, of beter gezegd te simpel. Het design is niet gemaakt om hardcore te schieten online, maar om rustig door de levels heen te gaan van Super Mario Bros. Ik denk dat gamers daarom meer naar de kant van PS4/Xbox One op leunen dan de Wii U.

Als je kijkt naar de feiten, winnen de consoles van Sony en Microsoft zonder twijfel. Toch vind ik de Wii U echt wel wat hebben. Zo heb ik afgelopen week weer een nieuwe game voor de Wii U gehaald. Dit geeft al aan dat ik er genoeg lol aan beleef om het te blijven spelen. Echter als ik even lekker wil schieten grijp ik naar mijn PlayStation 4-controller. Dit neemt niet weg dat de Wii U ook een prima console is, alleen niet voor het schieten. Ik zou de Wii U meer gebruiken voor games als Mario Party, Mario Kart, Donkey Kong etc. De echte Nintendo-klassiekers. Wat ik wel erg jammer vind, is dat de Wii U geen echte voorsprong had op de andere twee consoles. Misschien omdat de hardware van nu nog niet bestond of niet gemaakt kon worden, dat weet ik natuurlijk niet. Wat ik wel weet is dat als je even wat anders wilt je naar de Wii U moet gaan. Het is erg leuk om af en toe even op de console te spelen. Van al dat gescheld online word je soms ook gek namelijk.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.