2014: Het jaar van Bas

2014: Het jaar van Bas

Ineens is er weer een jaar voorbij, 2014 loopt op haar einde. En wat een jaar was het! Niet alleen voor GameParty en de gehele game industrie, maar ook op persoonlijk vlak. Zo begon ik dit jaar met een hele toffe, nieuwe baan, kreeg ik mooie kansen op mijn pad en heb ik bijzonder veel nieuwe vrienden ontmoet. Maar omdat deze website toch om die games draait ga ik je er niet mee lastig vallen. Daarom kijk ik terug op gamejaar 2014. Ook daar was genoeg te doen.

Top 2014
Halo: The Master Chief Collection
Die had je vast al aan voelen komen. Wanneer je deze website al langer volgt weet je dat ik een grote passie voor de Halo franchise heb. Sinds het originele deel weet het spel me vast te houden. Qua games, boeken, comics, muziek en films, wanneer een nieuwe Halo zich aandient ben je me tijden kwijt. Wanneer ontwikkelaar 343 Industries dan de gehele Master Chief Saga op 1 disk uitbrengt op de Xbox One (4 volledige games dus!) inclusief de meest uitgebreide multiplayer, de serie Halo Nightfall en de beta voor Halo 5, dan weet je waar je mij de aankomende maanden kunt vinden. Juist! Bij mijn Xbox One in de buurt met mijn handen gevouwen om de controller.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Gamescom
Ook dit jaar kreeg ik de mogelijkheid om met drie collega’s af te reizen naar het pittoreske Keulen om aldaar de toekomst van onze favoriete hobby te kunnen zien. Nu is de reis naar Keulen elk jaar een feest, maar dit jaar was toch net wat anders dan voorheen. Niet alleen omdat we voor het eerst een hotelkamer moesten delen met een vrouw, maar ook omdat deze hotelkamer niet in Keulen te vinden was. We kozen dit jaar voor een hotel in een stadje verderop. Een nieuwe omgeving om te ontdekken, nieuwe manieren om te eten, te werken en te slapen. Dat er een sexshop om de hoek zat waarvan de eigenaar onze eigen Fréderique iets te leuk vond, nemen we maar even voor lief.

Next-gen komt op stoom
Eind 2013 kocht ik mijn Xbox One. Ik wilde niet wachten tot de release in Nederland, ik moest en zou Microsoft’s nieuwste onder mijn tv hebben staan. Maar nu, later in dit jaar, verscheen de console dan toch echt legitiem in ons landje. En daarmee is elke consoleboer over op een volgende generatie. Dat zorgt ervoor dat de next-gen echt van gang is gegaan. PlayStation 4, Xbox One en Wii U, dit was het jaar waarop de apparaten echt tegen elkaar gingen strijden. Kortingen hier, gratis games daar en toffe bundels zo. De concurrentiestrijd is een sterke. En de winnaar? De gamers!

Flop 2014
Het vertrek van collega’s
Achter de schermen bij GameParty werkt een zeer hechte groep om deze site dagelijks interessant te maken. Sommigen onder ons komen nog maar net kijken terwijl anderen al vele jaren op deze plek te vinden zijn. Het is dan ook altijd zwaar wanneer een collega een ex-collega gaat worden. Nieuwe kansen worden aangeboden en benut, iets wat uiteraard een goed ding is. Wel zorgde het ervoor dat we in 2014 drie fijne collega’s zagen vertrekken. Hun dagelijkse input, liefde voor het vak en de fijne aanwezigheid wordt nog dagelijks gemist. Jullie weten wie jullie zijn. Digitale knuffel!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Games die niet af zijn
Dit jaar had ik meer dan ooit het idee dat de bug en glitch vaker aanwezig was dan ooit. Games die tijdens de release niet werkten waren er meer dan genoeg. Denk aan DriveClub, Assasssin’s Creed Unity en Halo: The Master Chief Collection. Stuk voor stuk titels die door middel van enkele patches werkend zijn gekregen door de ontwikkelaar. En hoewel het goed is dat de ontwikkelaars na de release deze support kunnen geven, is het eigenlijk belachelijk dat we zestig euro betalen voor games vol met fouten. Je koopt toch ook niet een auto terwijl je twee weken later de wielen krijgt? Het erge is, de ontwikkelaars komen er soms nog mee weg ook. Wel zag ik later in het jaar dat gamers massaal in opstand kwamen tegen bedrijven als 343 en Ubisoft. Terecht.

Het ontslag van Marty O’Donnell
Het trof me, diep van binnen. Begin dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat Marty O’Donnell, de componist van Bungie, ontslagen was. Op staande voet, hij stond op straat. De man achter de fantastische muziek van Halo en Destiny kon op zoek naar een nieuwe werkgever. Nog steeds begrijp ik niet waarom Bungie zo’n talent op straat heeft gezet. De muziek van Halo is legendarisch te noemen en de muziek van Destiny past perfect bij de schaal van de game. Nee, er zal lang iets hebben gespeeld tussen de twee partijen, maar zijn ontslag trok ik me persoonlijk aan. Zonde.

Hoopt in 2015 op
Die ene ultieme game
Al heel wat jaren hoop ik op de aankondiging van een game. En die aankondiging komt maar niet. Waar velen hun Gamecubes kochten voor Zelda, Smash Bros. of Mario, kocht ik de paarse blok voor een hele andere game. Geen Nintendo-titel, maar eentje uit de Star Wars-franchise. Rogue Squadron II gaf het ultieme Star Wars gevoel. Ik herinner me nog steeds de aanval op de Death Star, hoe ik met mijn X-Wings verschillende Tie’s om het leven bracht. En al jaren hoop ik op een nieuw deel. Maar nu met vierenzestig spelers tegelijk, online. Rebellen tegen The Empire. Star Wars Battlefront zal in 2015 waarschijnlijk dicht in de buurt komen, maar kom op. Geef het me!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Is na 2014 helemaal klaar met
Framerate en resolutie
In het afgelopen jaar leek de framerate van een game, in combinatie met de resolutie, het belangrijkste te zijn. Games die niet op 1080p gespeeld werden en de zestig frames per seconde niet wisten te halen werden compleet afgeschreven op het internet. Sterker nog, waar ooit de ‘console war’ draaide om de betere controllers, beste exclusieve games en de meest toffe vernieuwingen, vervallen we nu steeds in een discussie over de frames en resolutie. Maar, is het nu echt zo belangrijk? In mijn ogen is het de gameplay die het belangrijkste is, het spel zelf. En of deze nu op 30, 60 of 120 frames per seconde draait, dat interesseert met letterlijk helemaal niets. Kijk dus eens verder dan deze technische specificaties en geniet van de game die je voor je hebt. Want echt, ik ben er helemaal klaar mee.

Het is tijd om dit jaar tot een einde te brengen. De jaarwisseling is in zicht en jij en ik knallen ons een weg naar 2015. Het afgelopen jaar was tof. We zagen veel grote games, kregen toffe ervaringen en zagen dat gaming steeds volwassener begint te worden. Ik zie je volgend jaar.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.