Apple als gameplatform; proberen ze het opnieuw?

Apple als gameplatform; proberen ze het opnieuw?

Voorafgaand aan de aankondiging en lancering van de vierde generatie Apple TV gingen vrij hardnekkige geruchten dat het Amerikaanse techbedrijf de consolemarkt wilde betreden met een nieuw stuk hardware. Die geruchten bleken in ieder geval wel ergens op te berusten, namelijk dat de Apple TV eigen apps kreeg en er zodoende games voor het platform ontwikkeld konden worden. Nu is dat ook wel gebeurd, maar lang niet zo veel als had gekund (en misschien ook niet lang zo veel als Apple had gewild?). Wat er eigenlijk op gebied van games volgde was stilte. Tot nu. De iPhone slaat de weg van (gaming in) augmented reality in en voor de Apple TV 4K werd Sky, de nieuwe (en exclusieve?) game van de ontwikkelaars van Journey getoond. Gaat Apple dan toch voor de herkansing?

Het is destijds misschien wel als een verrassing voor de mannen en vrouwen uit Cupertino gekomen dat de iPhone zo’n succesvol platform voor games is geworden. Succesvol in de zin van mobile games, want consolegames hebben er amper op Apple’s telefoon gedraaid. Ten tijde van de introductie van Infinity Blade (en diens opvolgers), dat draaide de Unreal Engine, leek het er even op dat de iPhone de kant van console quality games op zou kunnen gaan, maar dat is nooit gebeurd. De enige die nu een beetje in dat gat lijkt te springen is Nintendo met haar Switch, maar Apple heeft, al dan niet bewust, nooit echt voet aan wal gekregen in de ‘volwassen’ gamingmarkt.
Maar, er zou wel eens een nieuw hoofdstuk aan het gaming boek van Apple toegevoegd kunnen worden. Verdeeld over twee helften welteverstaan. Ten eerste is daar augmented reality. Tim Cook heeft altijd al aangegeven ge├»nteresseerd te zijn in deze techniek en dat Apple er flink onderzoek naar doet. Met de lancering van AR Kit werd duidelijk hoe en op wat voor manier; zoals vaker zet Apple een framewerk neer en mogen ontwikkelaars naar naar hartelust mee losgaan. Dit heeft tot gevolg dat de mogelijkheden in principe eindeloos zijn. Van simpele applicaties die het dagelijks leven makkelijker maken, tot echte en volledige games die zich deels in de echte wereld afspelen. Tijdens de presentatie van de nieuwe iPhones afgelopen week werd daar al het een en ander van getoond en we weten natuurlijk ook welke kant we voor dat gebied op kunnen denken door Microsoft’s Hololens.

Met de nieuwste Apple A11 Bionic processor en de jaarlijks terugkerende ontwikkelingen op dat gebied worden volledige games zoals we ze van PC en console kennen steeds realistischer voor een release op iPhone. Het draaien van die titels in augmented reality kost wel meer processorkracht, maar een goed begin is, getuige de demonstraties, absoluut gezet. Op die manier zouden mogelijk in de toekomst games tegelijkertijd kunnen verschijnen voor de Hololens en voor de iPhone, eventueel aangevuld met nog aan te kondigen systemen van andere (console) fabrikanten.

De andere mogelijkheid voor Apple om zich te profileren op dit gebied, biedt de nieuwe Apple TV 4K. Ook deze is voorzien van een processor-upgrade in de vorm van een Apple A10X chip, dezelfde die terug te vinden is in de huidige iPad Pro line-up. Dat biedt misschien niet de kracht van een Xbox One of PlayStation 4, maar komt (net als de Nintendo Switch) wel dusdanig dicht in de buurt dat games voor die platformen met wat consessies gewoon speelbaar zouden kunnen zijn op het platform. In dat geval zou de Apple TV mogelijk een naamsverandering kunnen ondergaan en meer geprofileerd kunnen worden als entertainment systeem dan als settopbox. De vraag is echter of Apple daar oren naar heeft met de huidige focus op gezondheid en autonome systemen voor de automotive sector.
Wij zouden het in ieder geval niet raar en niet erg vinden wanneer nog een grote fabrikant zijn intrede doet op de gaming markt. Concurrentie is meestal iets goeds en verscherpt de focus van de andere partijen, wat meestal goed uitpakt voor de consument. Ofwel op gebied van prijs, ofwel op gebied van hardware. En natuurlijk ook op het gebied van games en innovatie. Het zou ook bijzonder en voor het eerst in lange tijd zijn om een nieuw platform te hebben om grote games op te kunnen spelen, en als er een bedrijf is dat de middelen daarvoor heeft, dan is het Apple wel.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.