Pre3 verwachtingen: Bas

Pre3 verwachtingen: Bas

In 1963 verscheen ‘It’s the most wonderfull time of the year’, een liedje gezongen door Andy Williams, gevonden op ‘The Andy Williams Christmas Album’. Een lied dat je tijdens de laatste dagen van december steevast op de radio hoort en waarbij mensen een warm gevoel van binnen krijgen. En hoewel de goede Andy zingt over ‘kids jingle belling’, ‘holiday greetings’ en ‘caroling out in the snow’, is het dit lied dat de E3 voor mij beschrijft. In het leven van de gamer is deze beurs de meest mooie tijd van het jaar.

Elke E3 kijken we bij GameParty naar onze verwachtingen. De persoonlijke dingen waarvan onze redacteuren denken dat ze gaan gebeuren tijdens deze enorme beurs. En hoewel het allemaal nattevingerwerk is, blijft het leuk om uit te kijken naar mogelijke aankondigingen. Ook dit jaar zet ik mijn vijf verwachtingen voor jou op een rij.

Microsoft gaat los met Halo
Vorig jaar toonde Microsoft tijdens haar presentatie een korte trailer van het volgende avontuur in de Halo-franchise. Halo komt naar de Xbox One. Hoewel deze teaser misschien wel helemaal niets met de komende game te maken heeft (ontwikkelaar 343 Industries wilde vooral laten zien welke kant ze op willen gaan met de serie), heb ik het idee dat Halo dit jaar groter aanwezig gaat zijn dan ooit tevoren. Het is natuurlijk dé franchise op de Xbox en Microsoft wil gaan knallen met de One. Natuurlijk gaan we de eerste beelden zien van Halo 5: Guardians. Daarnaast gaan we vast ook zien hoe Halo: Combat Evolved, Halo 2, Halo 3 en Halo 4 ogen op de Xbox One. De Halo: Master Chief Collection moet later dit jaar nog verschijnen, dus is dit het moment om de eerste beelden te tonen. Ook verwacht ik dat deze ultieme Halo-collectie je toegang gaat geven tot de Halo 5 beta die later van start gaat. Daarnaast heb ik het idee dat het hier niet bij blijft. Er is meer aan de hand in het Halo-landschap. Misschien een korte teaser van de tv-serie of de Ridley Scott-productie?

https://www.youtube.com/watch?v=AE-5szqJQIQ

Nintendo gooit het op bestaande series
Het gaat niet goed met Nintendo. De Wii U verkoopt niet goed, de games blijven een beetje uit (al zit daar met Mario Kart 8 en Smash Bros. een goede verandering aan te komen) en er is weinig animo voor het bedrijf. Hoewel de Japanners dit jaar geen persconferentie houden (zonde), heb ik het idee dat ze wel gaan knallen met titels. Natuurlijk vallen ze terug op de bestaande series. Zo verwacht ik dat we de eerste beelden te zien krijgen van de eerste Zelda op de Wii U (Wind Waker was een Gamecube game!). Nu is dit redelijk veilig om te stellen, we weten allemaal dat er een Zelda gaat komen. Maar hier blijft het niet bij. Donkey Kong heeft zijn Wii U-avontuur gehad, Mario ook. Het is tijd om een andere franchise terug te brengen. Gaat Nintendo een nieuwe Metroid laten zien? Ik hoop het.

The Force is strong bij EA
Electronic Arts heeft sinds een tijdje de exclusieve rechten op de Star Wars-licentie in handen. Goed nieuws voor de ontwikkelaar, met een nieuwe tv-serie in aantocht (Rebels) en nieuwe films voor in de bioscopen is Star Wars weer net zo actueel als tien jaar geleden. Nu Electronic Arts deze rechten in handen heeft, lijkt het me dan ook niet meer dan logisch dat Star Wars op het grote podium bij de uitgever even in de spotlight komt te staan. Natuurlijk, Star Wars Battlefront zal haar eerste in-game beelden laten zien. Vorig jaar zagen we een zeer korte teaser van de game dus de tijd is nu aangebroken om daadwerkelijke gameplay te vertonen. Maar daar blijft het niet bij. Tenminste, dat denk ik. EA heeft nog een Star Wars-titel in ontwikkeling. Er gaan al maanden geruchten dat Visceral, de studio achter Dead Space, ook bezig is met de licentie. Misschien een aankondiging van een zeer volwassen Star Wars-game die het gat moet dichten dat 1313 achter heeft gelaten?

Ubisoft toont Beyond Good and Evil 2
Het is een voorspelling die we al jaren op rij kunnen plaatsen, en steeds brengt Ubisoft maar niet waar de wereld om lijkt te schreeuwen. Beyond Good and Evil 2; gaat de game er nu wel of niet komen? Ik zat in de zaal, daar in Parijs, tijdens het vertonen van de eerste trailer van de game. Het was tijdens de Ubidays, een evenement van Ubisoft waar de pers aan de slag kon gaan met alle toekomstige games. Iedereen in de zaal begon te klappen, te juichen. Het ging dan eindelijk gebeuren. Waarom anders deze trailer vertonen? We zijn nu zes jaar verder en van de game ontbreekt ieder spoor. Toch, iets in me zegt dat dit het moment is dat Ubisoft de titel gaat laten zien. Met ‘hardcore titels’ zoals The Crew, The Division, Assassin’s Creed Unity en een eventuele nieuwe Prince of Persia, moet er toch ook iets getoond worden waar iedereen mee uit de voeten kan? En nee, dan doel ik niet op een nieuwe Just Dance.

https://www.youtube.com/watch?v=vkCXE1l5MVI

Exclusieve content belangrijker dan ooit
Nu de Xbox One en de PlayStation 4 zo aan elkaar gewaagd zijn, gaan Microsoft en Sony de exclusieve content nog belangrijker vinden. Je kent het wel. DLC van Call of Duty als eerste te spelen op Xbox. Extra missies in Assassin’s Creed op PlayStation. Hoewel ik me steeds opnieuw afvraag of dit soort dingen ervoor zorgen dat mensen een game perse op een bepaald platform willen spelen (schaf jij als Xbox-speler een PlayStation aan voor een uurtje extra Assassin’s Creed?), blijven de studio’s zich hier hard voor inzetten. Ook dit jaar gaat er een exclusieve content-oorlog losbarsten tussen Sony en Microsoft. De winnaar? De gamers met de juiste platformen.

Zijn deze verwachtingen waar? Zit ik de goede kant in te denken? We weten het pas wanneer de E3 daadwerkelijk van start gaat. Of ik het nu bij het rechte eind heb of niet, het gaat een spannende, interessante E3 worden. De meest mooie tijd van het jaar.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.