Een ode aan Carrie Fisher

Star Wars Battlefront

Beste game van 2015
PC PlayStation 4 Xbox One
8.7

Sterk

8.7

User Avg

Een ode aan Carrie Fisher

Een ode aan Carrie Fisher

Het jaar 2016 gaat de boeken in als een verschrikkelijk jaar qua sterfgevallen onder bekende mensen. Alan Rickman, David Bowie, George Michael, Prince, Muhammad Ali, Gene Wilder, Leonard Cohen en sinds gisteren mogen we helaas Carrie Fisher aan de lijst toevoegen. Hoewel de naam Carrie Fisher niet bij iedereen een belletje doet rinkelen, zal haar meest bekende personage dat wel doen. Carrie was Princess Leia in Star Wars.

Wanneer je al wat langer op GameParty komt, weet je dat ik persoonlijk een groot fan van de Star Wars-franchise ben. Het brengt me steeds een warm gevoel, de herinneringen aan familie die er niet meer is, een knipoog naar mijn jeugd. Met The Force Awakens, de zevende episode die vorig jaar in de bioscopen kwam, kreeg ik ook de terugkeer van mijn grootste helden. Luke Skywalker, Han Solo en Princess Leia. Ik was nog niet geboren toen de originele films in de bioscopen verschenen, dus het was voor mij voor het eerst dat ik ze op het grote doek ging zien. Het was dan ook een ervaring die zowel fantastisch als enorm emotioneel was. Ik ben opgegroeid met deze personages. Het is zesentwintig jaar geleden dat ik Star Wars voor het eerst zag. Inmiddels heb ik de films letterlijk honderden keren gezien. Star Wars is geen film, Star Wars is een onderdeel van mij.

Carrie Fisher speelde Princess Leia. Een prachtige vrouw die sterk was, streed voor waar ze in geloofde en het kwaad overkwam. Het stond in contrast met het leven van Fisher zelf. Natuurlijk, als dochter van een beroemd koppel is het leven niet altijd even makkelijk en de drugsverslavingen waren eerder regel dan uitzonderingen. Maar Fisher overwon het, liet de wereld zien dat ze deed wat ze wilde en een echte levensgenieter was. En hoewel ze in meer films speelde dan alleen Star Wars (ik denk met blijdschap terug aan The Blues Brothers!), bleef Carrie toch altijd Leia. Een rol die haar op het lichaam geschreven stond. Een rol die haar leven, alsook die van miljoenen fans deed veranderen.

Mensen die Star Wars nooit hebben gezien, kennen namen als Luke Skywalker, Leia, Han Solo en Darth Vader. Het is onmiskenbaar dat Star Wars gigantisch veel voor de filmindustrie wist te betekenen tijdens de originele release. Hamill, Ford en Carrie werden in een dag van redelijk bekende mensen heuse supersterren. En daarmee kwam een belangrijke taak. Het werden niet alleen filmsterren, het werden voorbeelden. Carrie Fisher was een vrouw die, na haar verslavingen, het leven weer op de rit kreeg. Ze werd een boegbeeld voor velen, een vrouw die als voorbeeld diende. Samen met haar hond Gary bezocht ze de laatste jaren weer redelijk wat tv-programma’s en stond ze weer in de schijnwerpers. Uiteraard door de terugkeer van Star Wars en haar rol in The Force Awakens. Maar wat we zagen was een compleet nieuwe Fisher. Ze genoot van het leven, was sarcastisch en maakte met iedereen een lolletje.

Persoonlijk heb ik de eer gehad Fisher dit jaar te mogen zien. Tijdens Star Wars Celebration te London was ze aanwezig om in contact te komen met haar fans. Want hoewel Fisher ‘gewoon een actrice in een fantasy-film was’, liet ze haar liefde voor haar fans vaker dan eens blijken. Ze was een graag geziene gast op evenementen, sprak zonder een hand voor de mond over haar geschiedenis en maakte overal een feestje van. Ze werd een voorbeeld voor velen, mannen en vrouwen. Naast haar verschijningen en acteren was Fisher ook een schrijver en bracht enkele boeken uit. Haar laatste, welke recentelijk verschenen is, was een biografie over haar tijd op de set van Star Wars.

Natuurlijk, Carrie is niet de eerste uit de originele film die is overleden. Peter Cushing (Tarkin) overleed in 1994, Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi) liet het leven in 2000 en zelfs eerder dit jaar verliet Kenny Baker (R2-D2) ons. En hoewel de ene dood niet belangrijker of minder belangrijk is dan de ander, hebben geen van deze met mij gedaan wat de dood van Fisher met me doet.

We hebben in onze games vaak met Princess Leia te maken gehad. In Battlefront is de heldin zelf speelbaar aanwezig. Ze strijd, vecht en behoort voor velen zelfs tot de favoriete personages uit de game. Ik herinner me ook nog de ontmoeting tussen haar en Starkiller in The Force Unleashed. En al die andere keren dat ik met haar vocht in Galaxy of Heroes. Toen ik, vlak nadat het nieuws kwam dat ze overleden was Battlefront startte, was het haast onmogelijk om met de prinses te spelen. Iedereen wil Leia onder de knoppen, je moest snel zijn. En niemand schoot op Leia. Het respect dat velen voor haar hebben is duidelijk voelbaar. Op de social media, in de videogames en daarbuiten. Persoonlijk heb ik stiekem een traantje weggepinkt en besef ik me nog niet helemaal dat Fisher van ons heen is. Voor mijn fandom is dit een gigantische klap.

Carrie, bedankt voor het veranderen van mijn leven. Voor het veranderen van vele, miljoenen levens. Van het zijn van een voorbeeld voor veel (jonge vrouwen). Voor de vele grappen die je vertelde, omdat je het belangrijk vond dat mensen konden lachen. Voor dat wat je deed voor je fans. Voor het feit dat ik je enkele maanden geleden nog heb mogen zien. De wereld gaat je missen. Je was Princess Leia voor de wereld, maar je was een vriendin voor je fans. Velen gaf je hoop in donkere tijden. Je bent nu ‘one with the force’, maar gaat ons nooit echt verlaten. Leia maakt je onsterfelijk. We zullen altijd van je blijven houden.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.