Up2Date, 7 december 2014

Up2Date, 7 december 2014

Misschien ben je net als ik. Heb je gewoonweg de tijd niet om doordeweeks de nieuwtjes te lezen uit de wereld der videogames. Speciaal voor mensen als wij is er de Up2Date, een kleine opsomming van het nieuws van de afgelopen week om helemaal op de hoogte te blijven. Grootste verschil tussen jou en mij? Ik heb de nieuwtjes alsnog moeten lezen om de volgende tekst voor jou te schrijven. En ja, de Game Awards houden we even buiten deze Up2Date.

Street Fighter vecht niet met Xbox
In de categorie vreemde onthullingen valt de aankondiging van Street Fighter V. Het vorige deel is verschillende keren met uitbreidingen verschenen op de PC, PlayStation 3 en Xbox 360 en was daar dan ook een enorme hit. Nu gaat het echter anders zijn. Street Fighter V gaat de Xbox-gamer links laten liggen. Het spel verschijnt alleen op de PC en PlayStation 4. Een rare keuze, wanneer je het mij vraagt. Een grote groep fans wordt nu ineens buiten gesloten. Heeft Sony een zak met geld richting de studio gegooid of is er iets anders aan de hand? Hier gaan we vast nog meer over horen.

Halo 5 beta brengt je tien gig aan content
Later deze maand, op 29 december om precies te zijn, kunnen gamers die Halo: The Master Chief Collection hebben op de Xbox One aan de slag met de beta van Halo 5: Guardians. Deze zal lopen tot 18 januari. Een lange loopduur voor een beta. Gelukkig is er dan ook genoeg content te bespelen. Meerdere modi op verschillende maps, bijvoorbeeld. Hierdoor gaat de beta je wel een download opleveren van 10 gigabyte. Ik gok dat iemand met The Master Chief Collection die tien gig met liefde opgeeft voor dit stukje software. De beta ziet er dan ook bijzonder goed uit, zoals de eerste beelden laten zien.
Elder Scrolls Online roept Fus Ro Daag 2014
Eerder dit jaar verscheen The Elder Scrolls Online voor de PC. In juni van dit jaar zou de game ook verschijnen op Xbox One en PlayStation 4. Maar wanneer je nu naar je lokale gameboer rent, ga je de game niet aantreffen voor deze platformen. De game werd dan ook zes maanden doorgeschoven. Een simpele rekensom leert ons dat het spel dus deze maand gaat verschijnen. Maar wacht nog even voordat je de toeters uit de kast pakt en de slingers aan het plafond niet. De game is wederom nergens te bekennen. Volgens uitgever Bethesda was de deadline redelijk onmogelijk en dus is de game opnieuw uitgesteld. Een vaste datum hebben we niet, maar ‘ergens in 2015’ moet de game dan toch echt verschijnen. Of er dan nog mensen zitten te wachten op de game (op de PC doet de game het minder goed dan verwacht) is de grote vraag.

GTA V uit de schappen in Australië
Wanneer je in ‘the land down under’ woont, heb je twee dingen niet. Je hebt niet elke week de Up2Date voor je neus (waarom zou je ook, de kans dat je Nederlands spreekt is zeer klein) en je hebt GTA V niet. Tenminste, niet meer als je de game perse bij Target wilde gaan kopen. Deze keten heeft veel klachten gehad over de game, vooral over het geweld tegen vrouwen. Daardoor is besloten om het spel niet meer te verkopen. Dit om de mensen blij te maken en ze gerust te stellen. Nu zal het spel die tere zieltjes niet meer verpesten. Dat de originele uitgave van de game meer dan 35 miljoen keer is verkocht en de next-gen versie het ook niet verkeerd doet, zien we dan maar even door de vingers.

Steam wordt Stream
Valve heeft een nieuwe functie toegevoegd aan Steam. Met Steam Broadcasting is het mogelijk om games te streamen waardoor anderen jouw spelplezier kunnen bekijken. Hiermee lijkt de concurrentie met Switch meteen van start te gaan. Waar je voor Switch echter verschillende programma’s moet installeren op je PC of Mac, is het met Steam Broadcasting mogelijk om uit te zenden met de druk op een knop. Momenteel zit de service nog in een beta, wel kun je je aanmelden om hieraan mee te doen. Of Steam Broadcasting groter gaat worden dan Twitch betwijfel ik echter ten zeerste. Consoles zijn namelijk niet aangesloten op Steam.

De afgelopen week stond GameParty vol met toffe content. Zo besprak Robin misschien wel de beste game van het jaar. Natuurlijk heb ik het over de next-gen versie van GTA V! Lisa W ging aan de slag met Persona 4 Arena Ultimax en Eefje klom in de pen om je recensies te geven van LittleBigPlanet 3 en de eerste DLC voor Mario Kart 8. De laatste review kwam uit handen van Lisa vH, zij besprak het door haar zo geliefde Dragon Age Inquistion. Harmen schreef over zijn grote dilemma betreffende het kopen van games. Ga je voor de portemonnee, of voor de gameshop? Daarnaast viel het je misschien wel op dat Kingdom Hearts centraal stond op de website. Lisa W ging helemaal los. Je zou haar best een fan van de serie kunnen noemen. Ze besprak voor jou de geschiedenis, de recentere geschiedenis en de toekomst van de franchise. Ook keek ze in de keukens van Square Enix en Walt Disney. Het begon namelijk allemaal met een muis. Als laatste wist ze je duidelijk te maken waarom deze serie zo bijzonder is. De review van het laatste deel lees je binnenkort. En ja, die komt uit handen van Lisa W!

En zo sluiten we de week weer af. Ik ben weer helemaal op de hoogte. En jij stiekem ook. Doen we toch maar even, op zo’n verloren zondag. Goed bezig. Applausje voor jezelf!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.